Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Za pápežom do Maďarska: Neozaočkovaní musia ísť do karantény! Hrozí pokuta, obmedzia aj blízkych

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Gettyimages.com, TASR/AP Photo/Alessandra Tarantino)

BRATISLAVA - Pendlerom už skončila výnimka a tí, ktorí sú nezaočkovaní budú musieť ísť do karantény. Tej sa vyhnú len v prípade, že budú mať negatívny PCR test. To platí aj pre tých, ktorí sa rozhodnú ísť za pápežom do Maďarska.

Návštevy pápeža sa môžu zúčastniť len zaočkovaní ľudia, práve preto niektorí zvolili inú možnosť a vyberú sa za ním do Maďarska. Po návrate na Slovensko ich však čaká karanténa, do ktorej zrejme pôjdu aj členovia domácnosti. Karanténa končí obdržaním negatívneho PCR testu.


Zájazdy "na pápeža": Do Maďarska sa chystajú desiatky autobusov! Pravidlá nie sú také prísne 


Idete za pápežom? Po návrate musíte ísť do karantény

Do Maďarska sa chystajú autobusy s desiatkami žiakov, rodičov, učiteľov a ostatných, ktorí sa omší nemôžu zúčastniť u nás. Povinnosťou je aj registrácia na portáli eHranica. Ak patríte k pendlerom, karanténu absolvovať nemusíte, ak budete mať negatívny PCR test nie starší ako 7 dní. Nezaočkovaní "nependleri" budú musieť absolvovať všetko, čo musí bežný človek po návrate z dovolenky. Vyplýva to z platnej vyhlášky.

Pápež František
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia, File)

To znamená karanténa, ktorá sa končí negatívnym testom. Ak porušíte karanténne opatrenia, hrozí vám pokuta. Bez testu trvá karanténa 14 dní. Domácu aranténu je možné ukončiť negatívnym výsledkom RT-PCR testu, ktorý je možné vykonať najskôr na 5. deň. Karanténa však platí aj pre členov spoločnej domácnosti, ktorí necestovali - končí sa vtedy, keď ostatným členom. Aj keď za pápežom nevycestovali. To však neplatí pre plne očkovaných členov domácnosti. 

Za pápežom do Maďarska:
Zobraziť galériu (4)

Pravidlá sú jemnejšie

V Maďarsku platia pri návšteve pápeža menej prísne opatrenia, ako na Slovensku. U nás sa na Svätého Otca budú môcť totiž prísť pozrieť iba tí, ktorí sú plne zaočkovaní. Ministerstvo zdravotníctva toto opatrenie vysvetlilo tým, aby mohlo ísť na podujatie čo najviac ľudí, no zároveň sa eliminovalo riziko šírenia koronavírusu. Okrem toho je potrebné sa na jednotlivé podujatia dopredu registrovať a následne obdržať vstupenku.

V Maďarsku sú však pravidlá iné. Tam sa totiž na pápeža Františka, ktorý na eucharistickom kongrese v Budapešti odslúži 12. septembra svätú omšu, budú môcť prísť pozrieť všetci, teda aj tí, ktorí sa zaočkovať nedali.

Od návštevníkov sa nebude vyžadovať dokonca ani negatívny test. O tom, či ho budú od účastníkov týchto zájazdov požadovať aspoň naše farnosti, KBS vedomosť nemá. Hovorca Martin Kramara však zdôraznil však, že netreba zabúdať, že v oboch prípadoch, teda na Slovensku aj v Maďarsku, podmienky týkajúce sa opatrení neurčila cirkev, ale štát.

Viac o téme: KaranténaMaďarskoPápež FrantišekNezaočkovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu