Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dnes oslavujeme 29. výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR: Toto odkazujú naši politici

prezidentka SR Zuzana Čaputová
prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRARISLAVA - Deklarácia o zvrchovanosti SR bola dôsledkom predchádzajúceho vývoja, keď sa slovenská politická reprezentácia nedokázala dohodnúť s českou reprezentáciou na podobe štátoprávneho usporiadania republiky. Pri príležitosti 29. výročia prijatia tohto dokumentu to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Vtedajšia národná rada preto deklarovala zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa. Treba tiež pripomenúť, že touto deklaráciou národná rada prijala aj záväzok rešpektovať práva každého jedného občana vrátane národnostných a etnických menšín a zaviazala sa dodržiavať demokratické a humanistické odkazy Európy," spresnila s tým, že suverenita štátu je dôležitá hodnota a môže byť v súlade s európskymi hodnotami a s rešpektom k iným.

V sobotu uplynulo 29 rokov od prijatia Deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti SR. Slovenský parlament dokument schválil 17. júla 1992, v čase, keď bola Slovenská republika ešte súčasťou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a uskutočňovali sa rokovania českej a slovenskej reprezentácie o ďalšom usporiadaní zväzkov medzi Slovákmi a Čechmi. Prijatie deklarácie ako jednostranný krok Slovenska posunulo tento proces k dohode o rozdelení Česko-Slovenska.

Výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR je na základe zákona Národnej rady (NR) SR z 20. októbra 1993 pamätným dňom SR.

Boris Kollár: Deklarácia o zvrchovanosti odkazuje na úsilie o národnú slobodu

V texte Deklarácie Slovenskej národnej rady (SNR) o zvrchovanosti SR je zhrnuté naše tisícročné úsilie o národnú slobodu. Povedal to pri príležitosti 29. výročia jej podpísania predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

"Poslanci jej prijatím dali jasne najavo, že chcú dosiahnuť zásadnú politickú zmenu. Deklarovaním štátnej suverenity sa Slovensko vydalo na cestu samostatnosti a Slováci sa prijatím tohto historického dokumentu jednoznačne vyjadrili, že sú za zvrchovanosť Slovenskej republiky," uviedol.

Premiér: Odkaz Deklarácie o zvrchovanosti SR je stále aktuálny

Odkaz Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky je stále aktuálny a živý. Pri príležitosti 29. výročia od jej podpísania to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

Deklaráciu považuje za jeden z dôležitých politických krokov k vytvoreniu samostatnej Slovenskej republiky. "Za dôležité považujem, že sa v nej Národná rada SR zaväzovala rešpektovať práva každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta. Žiaľ, nie vždy vládnuce politické reprezentácie postupovali v súlade s touto deklaráciou," uviedol.

Premiér doplnil, že sa snaží viesť vládu v súlade s hodnotami, ku ktorým sa vtedajšia národná rada formou deklarácie prihlásila. Považuje ich za správne.

SaS: Prijatie Deklarácie o zvrchovanosti SR bol dôležitý krok k samostatnosti

 Prijatie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky bol podľa koaličnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) dôležitý krok k samostatnosti. Slovensko si v sobotu pripomína 29. výročie tejto udalosti.

Ako uviedol podpredseda Národnej rady (NR) SR Milan Laurenčík (SaS), túžba žiť samostatne sa premietla do textu, ktorý prijala Slovenská národná rada (SNR). "Táto deklarácia je pre nás záväzkom, aby sme sa správali zodpovedne, a tak riadili aj štát. Aj preto si musíme pripomínať tento dôležitý deň a tých, ktorí sa postavili za samostatnosť Slovenska," uviedol s tým, že toto rozhodnutie sa ukázalo aj napriek ťažkostiam ako správne.

SNR prijala Deklaráciu o zvrchovanosti Slovenskej republiky 17. júla 1992 v čase, keď bola SR ešte súčasťou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a prebiehali rozhovory českej a slovenskej reprezentácie o ďalšom usporiadaní zväzkov medzi Slovákmi a Čechmi. Podľa navrhovateľov k prijatiu deklarácie došlo po tom, keď sa už nepredpokladali významnejšie zvraty v rokovaniach o ďalšom štátoprávnom usporiadaní ČSFR.

SNS: Myšlienky deklarácie zvrchovanosti SR ukazujú svoju nadčasovosť

V kontexte udalostí, ktoré sa v súčasnosti v Európskej únii (EÚ) dejú, sa ukazuje nadčasovosť myšlienky deklarácie zvrchovanosti Slovenskej republiky. Pri príležitosti 29. výročia tejto udalosti to povedala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

Národniari pri tejto príležitosti poukázali na EÚ, ktorá podľa nich zlyháva napríklad v otázke migrácie. Jej pôsobenie v boji s novým koronavírusom označila ako bezduché.

"Namiesto toho, aby sa hľadali systémové riešenia, štáty zatvárajú hranice a v poslednom období sú tlačené na odkúpenie očkovacích látok, ktoré nakúpil Brusel, pričom sa popierajú základné hodnoty EÚ, sloboda rozhodovania jednotlivých štátov, zvrchovanosť jednotlivých štátov," uviedla SNS s tým, že verí, že si Únia cestu z problémov nájde.

Slovensko si podľa mimoparlamentnej strany musí zachovať svoju suverenitu a zvrchovanosť, ale zároveň si ju aj musí pripomínať. "Napätie, ktoré je v súčasnej dobe, však zväčšuje riziko rozpadu EÚ. Mali by sme si brať príklad z boja za svoju suverenitu z okolitých štátov, najmä Maďarska a Poľska," dodali národniari.

Remišová vyzvala v deň Deklarácie o zvrchovanosti SR Slovákov na súdržnosť

Predsedníčka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová (Za ľudí) vyzvala občanov Slovenska na súdržnosť a spoločnú zodpovednosť za krajinu. Povedala to pri príležitosti 29. výročia prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky.

"Po dlhých rokoch snáh na sebaurčenie sme ako občania Slovenska dosiahli zvrchovanosť a o svojich osudoch a smerovaní našej krajiny rozhodujeme len sami. Je len našou spoločnosťou zodpovednosťou, kam a ako rýchlo sa bude naša krajina uberať," uviedla Remišová s dôvetkom, že silou a bohatstvom Slovenska sú práve ľudia.

Presvedčená je o tom, že cit a odhodlanie chrániť Slovensko ako demokratickú krajinu sú pevne zakorenené v každom občanovi aj v predstaviteľoch štátu. Doplnila, že sila Slovákov, ich odhodlanie a jednota má najväčší význam práve v ťažkých časoch.

Sme rodina: Prijatie Deklarácie o zvrchovanosti SR je dôležitý medzník histórie

Hnutie Sme rodina považuje prijatie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky za dôležitý medzník v histórii krajiny. Predstavuje prvý krok k samostatnosti Slovenska. Pri príležitosti 29. výročia prijatia deklarácie to uviedlo tlačové oddelenie koaličnej strany.

"Slováci prijatím tohto dokumentu vyjadrili jednoznačne svoj postoj, že sú za zvrchovanosť Slovenskej republiky. Je dôležité, aby sme si ako národ túto udalosť pripomínali, pretože v texte deklarácie je zhrnuté tisícročné úsilie o národnú slobodu, vďaka ktorej sa Slovensko posunulo tam, kde je momentálne," doplnilo.

OĽANO: Štátnu zvrchovanosť považujeme za najdôležitejšiu hodnotu

Hnutie OĽANO považuje štátnu zvrchovanosť za najdôležitejšiu hodnotu. Ako uviedla koaličná strana, prijatie Deklarácie o zvrchovanosti SR, od ktorej podpisu v sobotu uplynulo 29 rokov, si pripomína ako dôležitú udalosť v slovenskej histórii.

Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš poukázal na to, že Slovensko dlhé roky doplácalo na rôznych falošných politikov, ktorí sa síce radi oháňali slovenskou vlajkou, ale ich skutočným záujmom bolo vysávanie štátnych peňazí.

"To viedlo k enormným škodám a obrovskému investičnému a modernizačnému dlhu takmer vo všetkých verejných službách. Hnutie OĽANO dostalo v posledných voľbách silný mandát práve na to, aby sme vrátili Slovensko späť jeho občanom," povedal s dôvetkom, že pocit pravého vlastenectva spočíva aj v tom, že ľudia nadobudnú pocit, že žijú v spravodlivom štáte.

Poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽANO) doplnil, že v tento deň si zároveň spomína na všetkých, ktorí v minulosti dobrovoľne alebo nútene opustili vlasť a v zahraničí naďalej venovali veľa úsilia tomu, aby sa zo Slovenska stal opäť samostatný, zvrchovaný a demokratický štát.

"Slovenská diaspóra v zahraničí významným spôsobom prispela k tomu, že sa Slovensko stalo zvrchovaným štátom a aj v zmysle Ústavy SR považujeme jej príslušníkov za integrálnu súčasť štátotvorného slovenského národa," uzatvoril.

Spolu: Pamätný deň nám pripomína, k čomu vedie populizmus

Pamätný deň Deklarácie o zvrchovanosti SR nám pripomína, k čomu vedie populizmus, pred ktorým sa musíme mať na pozore aj dnes. Pri príležitosti 29. výročia prijatia tohto dokumentu to pre TASR uviedli z mimoparlamentnej strany Spolu. "Je pripomienkou toho, ako vládna moc bez súhlasu občanov Slovenska začala proces rozdelenia spoločného štátu s Čechmi," zdôraznili.

Tvrdia, že aj keď sa vtedajší vrcholní predstavitelia oháňali vznešenými slovami o hrdom národe, neskoršie obdobie tzv. mečiarizmu ukázalo, že táto hrdosť bola falošná. "Bola iba cieľom k získaniu moci a k osobnému obohateniu sa vtedajších vrcholných predstaviteľov vlády. Tento pamätný deň nám pripomína, k čomu vedie populizmus, pred ktorým sa musíme mať na pozore aj dnes. Zároveň nám naše členstvo v EÚ ukazuje, že dokážeme byť hrdým a sebavedomým národom aj bez zbytočného hecovania nacionalistických vášní," doplnili.

Hlas-SD: Deklarácia o zvrchovanosti SR bola významným aktom

Deklarácia o zvrchovanosti SR bola významným aktom, ktorý zadefinoval právo slovenského národa na sebaurčenie a bol významným krokom k naplneniu vlastnej štátnosti. Pri príležitosti 29. výročia prijatia tohto dokumentu to na sociálnej sieti uviedla opozičná strana Hlas-SD.

"Sme presvedčení, že tento dátum si treba pripomínať ako jeden z významných dní Slovenskej republiky a konať tak, aby život ľudí na Slovensku napĺňal ideály, s ktorými sme samostatnú Slovenskú republiku zakladali," zdôraznili.

Viac o téme: VýročieZuzana Čaputová. Boris Kollár. zvrchovanosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu