Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Koalícia navrhuje posilniť právomoci generálneho tajomníka služobného úradu

Vládna koalícia
Vládna koalícia (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Právomoci generálneho tajomníka služobného úradu vo vzťahu k vedúcim zamestnancom by sa mohli posilniť. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložili koaliční poslanci.

Predmetom návrhu je podľa slov predkladateľov "posilnenie právomocí generálneho tajomníka služobného úradu vo vzťahu k vedúcim zamestnancom, s kontrolnou právomocou štatutárneho orgánu a štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii".

Generálny tajomník by tak mohol so súhlasom štatutárneho orgánu alebo štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii odvolať z funkcie vedúceho zamestnanca, ktorého priamo riadi štatutárny orgán alebo štátny zamestnanec vo verejnej funkcii. A to aj bez uvedenia dôvodu, ak osobitný predpis neustanovuje inak.

"Generálny tajomník na návrh štatutárneho orgánu alebo na návrh štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii odvolá do 10 dní aj bez uvedenia dôvodu vedúceho zamestnanca, ktorého priamo riadi štatutárny orgán alebo štátny zamestnanec vo verejnej funkcii," píše sa ďalej v návrhu.

Predkladatelia tvrdia, že štátnozamestnanecký pomer vedúceho zamestnanca v prípade odvolania ostáva zachovaný. Návrh podľa ich slov vychádza z právnej úpravy účinnej do 31. mája 2017. Účinnosť novelizácie navrhujú dňom vyhlásenia.

Viac o téme: VládaKoalíciaNovelaGenerálny tajomníkNRSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu