Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Patológ Palkovič o úmrtiach: Dvanásť obetí na KORONAVÍRUS sa nakazilo po očkovaní! Musíme sa chrániť

Patológ Michal Palkovič Zobraziť galériu (3)
Patológ Michal Palkovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na Slovensku sme zatiaľ zaznamenali dve úmrtia, pri ktorých bol preukázaný súvis s očkovaním. Patológ Michal Palkovič pre Topky uviedol, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) zatiaľ celkovo prešetril 72 úmrtí. Dvanásť z nich zomrel na pľúcnu formu koronavírusu, ktorým sa nakazili už po očkovaní.

Priemerný vek prešetrovaných úmrtí bol 72 rokov (27 mužov a 45 žien). Išlo prevažne o pacientov žijúcich v domoch pre seniorov, ktorí boli očkovaní Pfizerom alebo Modernou. Palkovič uviedol, že aj očkovaní musia stále dodržiavať všetky opatrenia a chrániť sa. Koronavírusom sa po očkovaní nakazilo a následne mu podľahlo 12 pacientov. 

VIDEO Palkovič o koronavíruse: Zasiahnuté pľúca vzhľadom pripomínajú mäso

Patológ Palkovič o koronavíruse: Zasiahnuté pľúca vzhľadom pripomínajú mäso (Zdroj: Topky:Maarty)

V dvoch prípadoch bol súvis s očkovaním

ÚDZS prešetril zatiaľ celkovo 72 úmrtí pacientov, ktorí boli očkovaní v rôznom časovom odstupe od úmrtia. Išlo o štyroch pacientov do 50 rokov, o šiestich vo veku 50 až 60 rokov, 24 pacientov bolo vo veku od 60 do 70, 23 od 70 do 80 rokov a nad 81 rokov malo 15 pacientov. "Dva medializované prípady boli vyhodnotené ako možný súvis s očkovaním," uviedol pre Topky patológ. V oboch prípadoch mali pacienti aj pridružené ochorenie. 

Patológ Palkovič o úmrtiach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Archív:Michal Palkovič)

"Vzhľadom na vyššiu vekovú skupinu dominujú najmä kardiovaskulárne ochorenia, diabetes mellitus, onkologické choroby," ozrejmil Palkovič. Prvý pacient zomrel na Slovensku po očkovaní v januári tohto roka. Išlo o 79-ročného muža s viacerými chronickými ochoreniami"K celkovému zhoršeniu zdravotného stavu tohto pacienta prispeli aj inak mierne nežiaduce účinky po očkovaní – horúčka a slabosť," informovala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková. 

V druhom prípade z konca marca išlo o 79-ročnú pacientku vo vyššom veku (79) s viacerými chronickými ochoreniami, ktorá bola očkovaná vakcínou od spoločnosti Moderna. "Príčina úmrtia bola stanovená pitvou a súvisela s chronickými ochoreniami pacientky. Vzhľadom k tomu, že vzniknuté nežiaduce reakcie po očkovaní mohli prispieť k celkovému zhoršeniu zdravotného stavu, príčinná súvislosť medzi očkovaním a úmrtím bola stanovená ako možná," uviedla Jurkemíková.

Zomrelo dvanásť pacientov, ktorí sa nakazili po očkovaní

Palkovič uviedol, že niektoré z obetí sa nakazili koronavírusom a následne mu podľahli aj napriek očkovaniu. "Dvanásť pacientov zomrelo na pľúcnu formu CoViD-19 napriek očkovaniu a jedenásť pacientov napriek očkovaniu bolo CoV-2 pozitívnych, pričom zomreli z iných ako infekčných príčin (úmrtia „na kovid“)," ozrejmil patológ. "Išlo o najmä pacientov žijúcich v domoch starostlivosti o seniorov, po prvej dávke očkovania, mali nad 75 rokov," povedal. 

Patológ Palkovič o úmrtiach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Gyorgy Varga/MTI via AP)

Podľa Palkoviča to potvrdzuje dve skutočnosti. "Očkovaní sa musia stále chrániť až do momentu dosiahnutia dostatočného premorenia populácie po prekonanej infekcii ako aj po očkovaní a druhá skutočnosť je, že čím rýchlejšie a čím viac ľudí bude zaočkovaných, tým viac budeme chránení," dodal patológ. 

ŠÚKL eviduje tisícky hlásení podozrení na nežiaduce účinky vakcín

V súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k štvrtku eviduje 3658 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín. Z celkového počtu hlásení je 189 závažných, čo predstavuje 5,1 percenta hlásení. Medzi najčastejšie hlásené závažné nežiaduce účinky patrili pretrvávajúci zvýšený krvný tlak, a to najmä u pacientov liečených na hypertenziu.

Ďalšími tiež boli zlyhanie očkovania, prekolapsový stav, kolaps, trombóza, alergické reakcie, dočasná paralýza či krátkodobá strata vedomia. Objaviť sa môže aj epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu. "Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od celkového zdravotného stavu daného človeka, od veku, pričom všeobecne sú nežiaduce reakcie po očkovaní u ľudí vo vyššom veku menej časté a menej intenzívne, tiež od iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede, ale v niektorých prípadoch aj od psychického nastavenia človeka," pripomenul ŠÚKL.

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 996 484, za predchádzajúci deň (22. apríl) pribudlo 8 062 zaočkovaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 396 109 ľudí, uplynulý deň sa zaočkovalo 12 644 ľudí. 

Viac o téme: úmrtiePatológKoronavírusMichal Palkovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu