Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Do koaličného chaosu prichádza navyše aj PRIESKUM: Pokles vládnych strán, kotlebovci sú mimo hry!

Najnovšie čísla nepotešia ani vládu, ani kotlebovcov. Zobraziť galériu (3)
Najnovšie čísla nepotešia ani vládu, ani kotlebovcov. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Martin Baumann, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Do vládneho napätia, ktoré je už aj tak dosť veľké, náhle prichádza ďalší prieskum preferencií, ktorý ukazuje približné skóre aktuálnych politických subjektov na Slovensku. Zaujímavosťou je, že okrem Progresívneho Slovenska, Smeru či KDH nikto zásadne nerastie, skôr naopak. Kresťanskí demokrati by dokonca skončili v pléne!

Ak by sa voľby konali teraz, podľa prieskumu agentúry AKO by ich s prehľadom vyhrala strana Hlas-SD so ziskom 24,9 percenta. S veľkým odstupom nasledujú strany SaS (14,3 percenta) a hnutia OĽaNO-NOVA-KÚ-ZMENA ZDOLA (13,1 percenta). Výberovú vzorku podľa AKO tvorilo 1000 respondentov. Zber dát prebiehal telefonicky v období 8.-12.3. 2021.

Otázka znela: "Skúste si predstaviť, že by sa najbližší víkend konali voľby do NR SR. Išli by ste voliť? A ktorej politickej strane alebo hnutiu by ste dali Váš hlas? Prečítam vám v náhodnom poradí ich zoznam“

Sulík hovorí o prekročení hrubej čiary a vyzýva Igora Matoviča na odchod z postu predsedu vlády (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nižšie miesta a extrémisti pred bránami parlamentu

Po prvej trojke nasleduje strana Smer-SD so ziskom 8,7 percenta, Progresívne Slovensko s rovnými ôsmimi percentami. Nasleduje ďalší veľký spád a tesne nad hranicou 5-percentného kvóra balansuje hnutie Sme rodina (5,9 percent). Najväčším prekvapením však je KDH, ktoré sa po mesiacoch boja opäť ocitá, aj keď len veľmi tesne, v parlamente so ziskom 5,2 percenta.

Pred parlamentom by skončili subjekty ako vládne Za ľudí (4,3) či dokonca aj ďalšie prekvapenie - ĽSNS, ktoré zjavne po odchode Milana Mazureka a Milana Uhríka prichádza aj o podporu voličov - 4,3 percenta. Za zmienku stojí aj strana Republika, ku ktorej sa títo odídenci od ĽSNS hlásia - v prieskume má 0,3-percentnú podporu.

Do koaličného chaosu prichádza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Za nimi sú strany SNS, Dobrá voľba, Vlasť či Most-Híd.

Do koaličného chaosu prichádza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Agentúra AKO)

Viac o téme: PrieskumParlamentné stranyAKO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu