Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tri roky od vraždy Kuciaka: VIDEO Politici spomínajú, je to jedna z najväčších tragédií! Chystá sa nový zákon

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dnes sú to tri roky od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Aj politici si pripomenuli toto výročie. Ich vražda navždy zmenila nielen Slovensko, ale aj celý svet. Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala na minútu ticha.

Podľa šéfky Za ľudí sa deň po dni potvrdzujú všetky kauzy, o ktorých Kuciak písal. Minister obrany Jaroslav Naď verí, že sa obaja pozerajú na trochu iné Slovensko. Juraj Šeliga si výrocie pripomenul vo Veľkej Mači. Šéf parlamentu Boris Kollár spomínal v parlamente. Na Námesti SNP si prišla ich pamiatku uctiť ministerka kultúry Natália Milanová. Poobede si ich na tom istom miest uctí aj prezidentka Zuzana Čaputová


Šéf diplomacie o smrti Kuciaka a Kušnírovej: Až do smrti hľadali pravdu! Sú symbolom boja proti korupcii


Tri roky od vraždy Kuciaka: NAKA vyvolala Búrku aj Víchricu! Kto si odpyká smrť mladých ľudí? (Zdroj: Maarty)

Verím, že sa pozerajú na už trochu iné Slovensko

Minister obrany Jaroslav Naď verí, že sa obaja pozerajú na už trochu iné Slovensko. "21. február 2018 navždy zmenil naše vnímanie. Slovensko od tohto dňa prestalo akceptovať zneužívanie moci, vyciciavanie systému a drzé vystatovanie sa mačacím zlatom," napísal na sociálnej sieti. 

Aj keď je celý svet ponorený do pandémie, Naď verí, že Slovensko cíti vôľu a v konečnom dôsledku aj výsledok rozviazania rúk poctivým vyšetrovateľom a ďalším orgánom, ktorých záujmom je nezaujatá a na pravde založená spravodlivosť. "Samozrejme, je to boj na dlhé lakte, no Ján a Martina už navždy budú tí, ktorých láska, viera a ambícia po hľadaní pravdy precitla aj v nás a položila tak základ pre budovanie lepšieho Slovenska," dodal. 

Čaputová vyzvala na minútu ticha

Aj prezidentka Zuzana Čaputová si uctila výročie na Námesti SNP. Udalosti posledných mesiacov potvrdzujú, že podozrenia, o ktorých písal zavraždený novinár Ján Kuciak, boli pravdivé, vyhlásila. Hlava štátu verí, že v najbližších mesiacoch sa dočkáme odsúdenia objednávateľov vraždy. Považuje to za potrebné pre nastolenie spravodlivosti na Slovensku.

Prezidentka Zuzana Čaputová si
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Sú to tri roky od tragickej udalosti, ktorá sa stala v histórii mementom. Od začiatku bolo jasné, že ich smrť nie je náhodná a že úzko súvisí s investigatívnou prácou Jána Kuciaka. Udalosti posledných mesiacov potvrdzujú, že to, o čom písal, boli pravdivé podozrenia. Dnes už vieme a poznáme tváre vykonávateľov vraždy, ale pre spravodlivosť na Slovensku je veľmi potrebné, aby boli odsúdení aj objednávatelia tejto vraždy, a veľmi dúfam, že v najbližších mesiacoch sa toho dočkáme. Venujme, prosím, dnes večer minútou ticha spomienku Jánovi a Martine," povedala pred novinármi Čaputová.

Prezidentka Zuzana Čaputová si
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Galéria: Prezidentka a ministerka si uctili pamiatku Jána a Martiny

Rezort kultúry pripravuje nový zákon

Krátko po tejto tragickej udalosti avizovalo vtedajšie ministerstvo kultúry, že pripraví mediálny zákon, ktorý bude garantovať aj ochranu novinárov. "Nestalo sa tak. Možno teraz je dobré povedať, že dobre, že sa tak nestalo," povedala šéfka rezortu kultúry Natália Milanová. "Ľudia, ktorí nazývali novinárov protislovenskými prostitútkami, keby sme im zvereili prípravu takého dôležitého zákona, nikto nevie, ako by to dopadlo," uviedla. 

Rezort kultúry pripravuje nový zákon, mediálne prostredie na Slovensku musí byť ľahšie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zároveň povedal, že ich ambícia je úplne odlišná. Rezort pripravuje nový zákon, ktorý by mal garantovať novinárom väčšiu ochranu a garantovať by mal aj ochranu zdroja. "Veľmi nám na tom záleží. Našou úprimnou snahou je, aby mediálne prostredie na Slovensku bolo ľahšie," dodala. 

Vláda urobila oveľa viac, ako sľubovala

V súvislosti s výročím vraždy novinára minister hospodárstva Richard Sulík skonštatoval, že v spravodlivosti sme "na správnej trajektórii", keďže tí, ktorí páchali zlo, sú za mrežami. "Vláda tu urobila omnoho viac ako sľubovala," skonštatoval. Saková pripomenula, že do 5 mesiacov od vraždy boli chytení jej vykonávatelia. Dodala, že už za jej vedenia rezortu vnútra sa polícii "rozviazali ruky".

Tri roky od vraždy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Kuciak bol majstrom svojho povolania

Na Námesti SNP si spolu s ministerkou uctil pamiatku aj podpredseda parlamentu Gábor Grendel. "Novinárom sa človek stane z presvedčenia. Z presvedčenia, že zákony majú platiť pre všetkých rovnako. Keď sa mocní v tomto štáte cítia nad zákonom, tak začnú klamať a kradnúť, treba na to poukázať a informovať o tom verejnosť," povedal Grendel. Ján Kuciak bol podľa neho majstrom svojho povolania. "Jeho tragická vražda je dôkazom toho, že toto poslanie bral smrteľne vážne."

Keď sa mocní v tomto štáte cítia nad zákonom, treba na to poukázať, uviedol Grendel (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Deň po dni sa potvrdzujú Jánove kauzy

Podľa šéfky Za ľudí sa deň po dni potvrdzujú všetky kauzy, o ktorých Ján písal. "Postupne sa vyšetrujú, ich aktéri sa k skutkom priznávajú a niektorí končia vo väzení. Je to zásluha týchto dvoch mladých ľudí, ktorí žili svoj sen o  spravodlivej spoločnosti," napísala Remišová. "Nikdy nezabudneme!"

Sme im to dlžní

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga si výročie pripomenul vo Veľkej Mači. "Napriek plynutiu času, táto ohavná vražda navždy zostane jednou z najväčších tragédií moderného Slovenska. Ján a Martina zmenili Slovensko. Iba vďaka ním a ich obeti sme sa vzbúrili a slobodne nadýchli," napísal na sociálnej sieti. "Je našou povinnosťou trvať na spravodlivom rozsudku s objednávateľmi vraždy. Rovnako trváme na vyšetrení všetkých káuz, na ktoré Ján Kuciak poukazoval."

"Je našou povinnosťou v aktuálnej situácii volať po vnútornej reflexii vládnutia. Niet pochýb, že táto vláda je lepšia ako tie minulé, ak však štýl vládnutia, komunikácia a manažment krajiny neprejde reflexiou, nenaplní ideál tisícov občanov, ktorí stáli na námestiach," uviedol na adresu koalície. 

NESMIEME VIAC DOVOLIŤ, ABY ZLO UMLČALO PRAVDU
Ján veril, že bude so svojou Martinou žiť v krajine, ktorú nebude sužovať korupcia a nadvláda vyvolených. Nebál sa písať o tom, že náš štát sa rozkladal zvnútra. Nebál sa pozrieť pravde do očí a šíriť ju ďalej. 
Nebol v tom kalkul, len viera, že stojí na správnej strane a pomôže k spravodlivosti. Tej sa však nedočkal. Za očistu Slovenska zaplatil najvyššiu daň a spolu s jeho snúbenicou boli chladnokrvne zavraždení. Ich smrť bolí celé Slovensko.
Nedovolíme viac, aby z bojovníkov proti bezpráviu a arogancii moci bol terč; nedovolíme, aby nebola poskytnutá ochrana tým, ktorí ju potrebujú. Nedovolíme, aby mocní utláčali slabých a hlavne nesmieme viac dovoliť, aby zlo vyhralo a umlčalo pravdu. 
Ján a Martina, stali ste sa symbolom boja za spravodlivosť, hoci ste o to nestáli. 
Česť vašej pamiatke, v očiste Slovenska aj vďaka vám pokračujeme ďalej.

Citát od Kuciaka

Citátom Jána Kuciaka si pripomenula tretie výročie dvojnásobnej chladnokrvnej vraždy pripomenula aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Chceli umlčať pravdu

Šéf parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár si uctil pamiatku v budovej Národnej rady. "Mladí ľudia, ktorí plánovali spoločný život, zomreli rukou vraha, ktorý chcel umlčať pravdu," uviedol na sociálnej sieti. "Za tri roky od tohto skutku sa toho v našej krajine veľa zmenilo, stále viac si uvedomujeme, aké je dôležité, aby sme si zachovali demokraciu a ľudia dôverovali predstaviteľom štátnej moci, ktorých si zvolili."

Podľa Kollára nemôžeme tolerovať, aby bol ktokoľvek zastrašovaný iba kvôli tomu, že sa snaží hľadať pravdu. "Spravodlivosť už nemôže byť zneužívaná v prospech určitej skupiny ľudí a je len na nás, či v tejto zmene, ktorú sme si vydobyli chceme pokračovať," dodal.

Systém ho nechal napospas zločinu

Systém, ktorý mal novinára Jána Kuciaka chrániť, ho nechal napospas zločinu, ktorý sa nezastavil pred ničím. Pri príležitosti tretieho výročia vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Doplnil, že nikto netušil, akých "obludných rozmerov" budú skutočnosti, ktoré následné vyšetrovanie vraždy odkryje.

Tri roky od vraždy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Systém, ktorý si v štátnom aparáte vytvorili oligarchovia a ich ľudia za dlhé roky dorástol do bodu, keď nebola prekážkou už ani vražda novinára. Ján Kuciak bol odvážny, ctil si pravdu a doplatil na to. Systém, ktorý ho mal chrániť, ho nechal napospas zločinu, ktorý sa nezastavil pred ničím," napísal Mikulec na sociálnej sieti.

Minister je presvedčený, že v súčasnosti máme nádej na lepšie Slovensko. "Všetky naše činy ukazujú, že spravodlivosť platí pre každého rovnako. Nerozhoduje výška bankového účtu ani známosti na najvyšších miestach. Na obetu, ktorú Ján Kuciak s Martinou priniesli nezabudneme a nič podobné už nesmieme nikdy dopustiť," uzavrel.

Majerský apeluje na pokračovanie zmien

Predseda mimoparlamentného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský apeluje na pokračovanie v zmenách, ktoré sa netýkajú len očisty súdov a polície. Uviedol to v súvislosti s výročím vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Šéf kresťanských demokratov si myslí, že ich odkaz - žiť poctivo, hľadať pravdu a bojovať za spravodlivosť - je stále živý.

Tri roky od vraždy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

"Musíme trpezlivo a dôsledne budovať systém, v ktorom pravidlá budú platiť rovnako pre všetkých, od bežného človeka po premiéra. Len tak zostane Slovensko atraktívne ako krajina pre svojich občanov," zdôraznil Majerský v stanovisku hnutia.

Poslanec Európskeho parlamentu (EP) za KDH Ivan Štefanec pripomenul, že motívom vraždy Kuciaka a Kušnírovej bolo zverejnenie informácií o ľuďoch, ktorí sa cítili byť nedotknuteľnými. "Je našou povinnosťou pripomínať si obeť týchto dvoch mladých ľudí aj tak, že vytvoríme prostredie, ktoré bude brániť korupcii a zneužívaniu moci," uviedol Štefanec, ktorý je vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane.

Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenulo aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko. "Ani tri roky od vraždy Jána a Martiny nezabúdame na okolnosti, ktoré túto ohavnosť spôsobili a ktoré nám dodnes pripomínajú, aké krehké je fungovanie demokratickej spoločnosti. Ani po troch rokoch nezabúdame na obrovskú túžbu po spravodlivosti a pravde, ktorá nás vyhnala na námestia. Česť ich pamiatke," uviedlo hnutie na sociálnej sieti.

Viac o téme: PoliticiVýročieReakcieJaroslav NaďJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu