Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovenské podniky potrebujú podporu doma aj v zahraničí, povedal minister Naď v SAE

Jaroslav Naď Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Naď (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovenské podniky obranného priemyslu potrebujú reálnu podporu vo forme zabezpečenia vhodných podmienok doma a tiež v rámci marketingu u partnerov v zahraničí. K ich rozvoju chce takto prispieť aj rezort obrany. Počas medzinárodného obranného veľtrhu IDEX 2021 v Abú Zabí to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„IDEX patrí medzi najvýznamnejšie medzinárodné výstavy obrannej techniky na svete, a preto som rád, že svoje zastúpenie malo aj Slovensko. Prostredníctvom expozície Ministerstva obrany SR sme v spolupráci s rezortnou akciovou spoločnosťou DMD Group predstavili produkty a schopnosti slovenských podnikov. Cieľom bolo otvoriť dvere exportu našich výrobkov do sveta,“ uviedol minister. Ide podľa neho o napĺňanie iniciatívy reálnej pomoci domácemu obrannému priemyslu, ku ktorému sa zaviazala vláda vo svojom programovom vyhlásení.

S ministrom obrany Spojených arabských emirátov (SAE) Mohammedom Al Bowardim rokoval slovenský šéf rezortu o rozvoji bilaterálnej spolupráce medzi Slovenskom a SAE v oblasti obrany a bezpečnosti. Pri tejto príležitosti došlo k podpisu dohody medzi SR a SAE o ochrane a výmene utajovaných skutočností. „Ide o nevyhnutný krok, ktorý umožní posunúť našu kooperáciu na ďalšiu úroveň,“ vysvetlil Naď.

Slovenské podniky potrebujú podporu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O prehĺbení spolupráce hovoril Naď v SAE aj s ministrami obrany Grécka, Egypta a tiež s námestníkom ministra obrany Českej republiky. Svojich kolegov informoval o postupe v modernizačných projektoch rezortu a predstavil viaceré slovenské spoločnosti a ich výrobu. „Stretnutia poslúžili tiež na výmenu skúseností krajín s bojom proti pandémii ochorenia COVID-19,“ dodal minister.

Na veľtrhu sa prezentovali napríklad Letecké opravovne Trenčín, DMD Group či MSM Group. Spoločnosť MSM Group predstavila aj novinku, tankovú a delostreleckú muníciu kalibra 105 milimetrov a 120 milimetrov, ktorá podlieha prísnym armádnym štandardom členských krajín NATO. „Ide o najnovší produkt z nášho portfólia, už dnes registrujeme záujem z viacerých krajín,“ uviedol viceprezident spoločnosti Pavol Čahoj.

Dubnická zbrojovka predstavila v Abú Zabí aj 60-milimetrové mínometné náboje s ultra ľahkým mínometom či veľkokalibrovú muníciu kalibra 155 milimetrov, ktorú exportuje zo Slovenska do celého sveta.

Viac o téme: PodnikySlovenskoOĽaNOJaroslav NaďIDEX 2021
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu