Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

AKTUÁLNE Elitní policajti opäť v akcii! VIDEO NAKA zasahuje vo firme exministra Petra Žigu

Elitní policajti zasahujú v hoteli Aston, v ktorom sídli aj firma exministra Petra Žigu. Zobraziť galériu (6)
Elitní policajti zasahujú v hoteli Aston, v ktorom sídli aj firma exministra Petra Žigu. (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Akcia NAKA súvisí podľa informácií Topky.sk s kauzou spoločnosti Taper a obchodom s drevom. Policajti sú na nohách od rána. Podľa našich informácií zasahujú na viacerých miestach po celom Slovensku.

ZÁSAH NAKA! V centre diania je spoločnosť exministra Petra Žigu (Zdroj: Ivan Mego)

Aktualizované o 10:26

Národná kriminálna agentúra vykonáva na celom území Slovenska zaisťovaciu akciu s krycím názvom Drevo. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka s tým, že viac informácií v súčasnosti nie je možné poskytnúť.  Žiga je aktuálne v domácej karanténe po kontakte s pozitívnou osobou a čaká na následný výsledok PCR testu.

Richard Raši o zásahu vo firme, ktorej je akcionárom exminister Peter Žiga (Zdroj: TASR)

"Je dávno všeobecne známe, že spoločnosť Taper neriadi od vstupu do politiky v roku 2006. Okrem toho spoločnosť už predsa dlhodobo spolupracuje s políciou, pretože sa sama stala obeťou podvodu. Plní si všetky svoje povinnosti voči štátu, čo preverilo množstvo kontrol," uviedol asistent nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentnej strany Hlas-SD Maroš Stano To, že je Žiga v domácej karanténe potvrdil na tlačovej konferencii aj jeho stranícky kolega Richard Raši.

Milan Vetrák predpokladá, že zásahom NAKA vo firme Petra Žigu sa bude zaoberať imunitno-mandátový výbor (Zdroj: TASR)

Krátko pred ôsmou hodinou prišli kukláči k bratislavskému hotelu Aston, kde sídli spoločnosť Taper. Tá je rodinným podnikom Žigovcov. Exmister Peter Žiga vo firme pôsobí od roku 2006. Postupne sa táto spoločnosť stala najväčším obchodníkom s drevom na trhu. Na kauzu Žigovej spoločnosti Taper upozornili média v roku 2017. Štátni kontrolóri vtedy našli nezrovnalosti v účtovníctve firmy smeráckeho ministra hospodárstva.

Aston
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ivan Mego)

Podľa vyšetrovania daniarov sa však v rokoch 2014 a 2015 stala spoločnosť Taper súčasťou podozrivého toku drevnej hmoty. Takéto drevo musí mať vlastnú ciachu, ktorou sa dokazuje jeho legálne vyťaženie a manipulácia s ním. Taperu však drevo dodávala spoločnosť Accipiter, ktorá vlastnú ciachu pridelenú nemala. A tak Accipiter používal na označenie pôvodu dreva ciachu firmy Woodcraft & Co, ktorá patrí k najväčším dlžníkom štátnych lesov.

Peter Žiga
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ivan Mego)

Policajti prehľadávajú rodinnú firmu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ivan Mego)

Accipiter mal podľa faktúr, drevnú hmotu nakupovať od štyroch iných spoločností. Tieto firmy však v skutočnosti nikdy s drevom neobchodovali. Spomínané spoločnosti neskôr zanikli zlučovaním. Do svojho zániku však urobili miliónové obchody, na základe ktorých ich odberateľom vznikali odpočty DPH, zatiaľ čo samotné spoločnosti odviedli do Štátnej pokladnice len minimálnu daň. Firma Taper, v ktorej zostal exminister po vstupe do politiky spoločníkom, podľa týždenníka Trend vznikol dlh na daniach 340-tisíc eur a Žigovcom hrozilo, že budú musieť dlh doplatiť.

Exminister Peter Žiga
Zobraziť galériu (6)
Exminister Peter Žiga  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obvinenie pre podvody s vratkami

Spoločnosti Taper bolo v roku 2018 ako právnickej osobe vznesené obvinenie z podvodov s vratkami DPH. Vyšetrovanie podozrení spojených s vratkami DPH malo aj trestnoprávne pokračovanie. Prípad vtedy dozoroval špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Všetko skončilo bez konkrétnych výsledkov. Kováčik sa stal známym ako „pán 61:0“, ktorý až do roku 2020 nepodal ani jednu obžalobu, hoci mal pridelené desiatky prípadov.

Dušan Kováčik je dnes pre obvinenia zo spolupráce so zločineckou skupinou stíhaný väzobne. Na prípade pracoval aj vtedajší šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. A práve on po akcii BOŽIE MLYNY, pri ktorej ho zadržali, začal vypovedať aj k spomínanej kauze Taper. Petra Žigu v tejto súvislosti nezadržali. 

Viac o téme: HotelZásahFirmaSpoločnosťPeter ŽigaNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu