Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Mestá sa pripravujú na testovanie: Otvárajú rôzne počty odberných miest

Ilustračné foto Zobraziť galériu (18)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

JELŠAVA - Mesto Jelšava v okrese Revúca zriadi mobilné odberové miesto na antigénové testovanie na ochorenie COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Milan Kolesár s tým, že umiestnené bude v mestskom dome kultúry.

„V týchto chvíľach dolaďujeme splnenie všetkých podmienok kladených na toto odberné miesto a riešime možnosť využívania mobilnej aplikácie na časovú rezerváciu odberu. Vytvárame tak všetky predpoklady, aby sa v našom meste testovalo od piatka 22. januára až do utorka 26. januára,“ konkretizoval primátor.

V Skalici otvoria päť odberných miest

Mesto Skalica plánuje na plošné skríningové testovanie zabezpečiť päť odberných miest. Informoval o tom mediálny servis mesta Skalica. "Pracujeme a robíme všetko pre to, aby sa mohli dať otestovať všetci obyvatelia Skalice, ktorí o to prejavia záujem. Hlavným cieľom je, aby bol priebeh testovania rýchly a bezpečný," informovala primátorka Skalice Anna Mierna.

Mesto v stredu (20. 1.) spustilo nové odberné miesto v priestoroch kina. Ďalšie tri má v pláne spustiť v piatok (22. 1.) a ich prevádzku udržať až do pondelka (25. 1.). "Na všetkých odberných miestach sa bude možné otestovať v priebehu celého dňa od 9.00 h do 18.00 h. Prestávka je plánovaná od 13.00 h do 14.00 h," uviedlo mesto.

"Plánujeme spustiť rezervačný systém už v priebehu štvrtka s možnosťou rezervácie miest na piatok až pondelok. Na rezerváciu bude určená väčšina odberných miest s výnimkou kina a druhého tímu v telocvični zdravotnej školy," informovalo mesto.

Žilinčania sa môžu prihlásiť online na 11 odberných miest

Žilinčania sa môžu prihlásiť na víkendové skríningové testovanie na ochorenie COVID-19 online na 11 vybraných odberných miestach. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Doplnil, že záujemcovia sa môžu prihlásiť prostredníctvom rezervačného systému na internetovej stránke https://koronavirus.zilina.sk/celoplosne-testovanie. "Pri registrácii vyplnia osobné údaje, vyberú si deň testovania, konkrétne odberné miesto a čas, kedy ho chcú navštíviť," uviedol hovorca mesta.

"Elektronická registrácia je pilotným projektom, do ktorého sme prvýkrát zapojili vybrané odberné miesta v Žiline. Času je naozaj málo, no s našimi partnermi sme doteraz robili všetko preto, aby sme zabezpečili bezproblémové fungovanie. Prosíme najmä o trpezlivosť, keďže očakávame veľký nápor na systém. Potvrdzujúci e-mail nemusí prísť okamžite, treba preto počkať. Aby nikto nezabudol, ešte v deň testovania príde registrovaným občanom potvrdzujúca SMS správa s odberným miestom a časom, ktoré si sami vybrali," vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne. Pri technických problémoch s registráciou je od 9.00 do 18.00 h k dispozícii informačná telefonická linka mesta 0908 304 916 alebo e-mail: hovorca@zilina.sk. Samospráva predpokladá, že na 11 miestach, kde je sfunkčnená elektronická rezervácia, by mali počas víkendu otestovať vyše 7000 ľudí.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Odberné miesta v Žiline s možnosťou elektronickej registrácie na testovanie sú mestský úrad (Námestie obetí komunizmu 1), Základná škola (ZŠ) Jarná 20 (Hliny 7), ZŠ Gaštanová 56 (Solinky), ZŠ s materskou školou (MŠ) sv. Gorazda 1 (Vlčince), ZŠ Martinská 20 (Vlčince), Poštová, ZŠ Karpatská 11 (Vlčince), ZŠ Námestie mladosti 1 (Hájik) dvakrát, ZŠ Slovenských dobrovoľníkov 7 (Budatín), ZŠ s MŠ Brodňanská 17 (Brodno), ZŠ s MŠ Školská 49 (Závodie), doplnil Miškovčík. Žilinčania môžu na víkendové skríningové testovanie využiť 52 odberných miestností v 28 rôznych lokalitách mesta. "Odberné miesta budú ľuďom k dispozícii od 8.00 h do 20.00 h, s dvomi prestávkami pre testovacie tímy od 12.00 h do 12.45 h a od 17.00 h do 17.45 h. Posledný výter v danom dni urobia zdravotníci o 19.30 h," dodal hovorca mesta.

Bardejov otvorí počas víkendu 20 odberových miest

V súvislosti s celoplošným skríningovým testovaním na ochorenie COVID-19 mesto Bardejov otvorí počas víkendu (23. – 24. 1.) na 13 stanovištiach celkovo 20 odberových miest. Ako mesto informuje na svojej webstránke, jednotlivé miesta budú otvorené od 7.00 h do 19.30 h. Od 10.00 h bude 15-minútová hygienická prestávka, od 13.00 h do 14.00 h bude prestávka na obed a od 17.00 h opäť 15-minútová hygienická prestávka. Zoznam jednotlivých miest je zverejnený na webstránke mesta, ako aj na sociálnej sieti.

Samospráva v snahe eliminácie rizika prenosu choroby pri čakaní v radoch, v záujme ochrany zdravia a komfortu ľudí, ako aj v snahe vyjsť v ústrety občanom umožňuje na ôsmich miestach online rezerváciu na testovanie. Rezervovať sa môžu na odbernom mieste v Základnej škole (ZŠ) na Komenského ulici, Dennom centre Mihaľov, v strednej priemyselnej škole, v Základnej škole na ulici Pod papierňou, v Spojenej škole Juraja Henischa, v Základnej škole s materskou školou Pod Vinbargom a na dvoch miestach v ZŠ na sídlisku Vinbarg. Na odbernom mieste v Základnej škole s materskou školou Pod Vinbargom bude platiť online rezervácia, ale realizovať sa bude aj odber bez rezervácie. Občania s rezerváciou však budú mať výhodu skoršieho odberu. Rezervovať sa je možné prostredníctvom webstránky mesta.

Testovanie obyvateľstva na Slovensku
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Obyvatelia, ktorí si z rôznych dôvodov nezvolia online rezerváciu, budú mať podľa radnice k dispozícii webovú stránku www.odbernemiesta.sk, kde sa budú pravidelne aktualizovať stavy čakajúcich na odber. Všetky odberné miesta budú viditeľne označené s uvedením času organizácie odberov. "Vzhľadom na krátkosť času na prípravu testovania, ako aj so zreteľom na snahu samosprávy o maximálny komfort obyvateľov nášho mesta pri samotnom procese testovania chceme poprosiť ľudí o pochopenie a zhovievavosť, najmä v prípade online rezervovania. V neposlednom rade chceme všetkých vyzvať na zodpovednosť, ohľaduplnosť  a vzájomnú toleranciu," informuje radnica.

V Považskej Bystrici bude cez víkend k dispozícii 22 odberných tímov

V Považskej Bystrici otvorí radnica počas víkendového (23. – 24. 1.) celoplošného antigénového testovania odberné miesta v 16 mestských a prímestských častiach. K dispozícii bude 22 odberných tímov. Mesto o tom informovalo na webovej stránke.V samotnom meste a v mestskej časti Považská Teplá budú v desiatich odberných miestach testovať v sobotu a v nedeľu od 8.00 do 20.00 h s dvomi prestávkami (12.00 – 13.00 a 17.00 – 17.30). Ďalšie odberné miesto otvoria v športovej hale, kde budú štyri odberné tímy.

V mestských častiach Horný Moštenec, Orlové, Považské Podhradie a Podmanín sa bude testovať iba v sobotu. V častiach Dolný Moštenec, Šebešťanová, Podvažie a Praznov budú odberné miesta k dispozícii iba v nedeľu. Považskobystričania majú stále možnosť otestovať sa aj počas pracovných dní v piatich mobilných odberných miestach na antigénové testovanie. V dvoch z nich sa treba na testovanie prihlásiť elektronicky vopred.

Mesto Michalovce odporúča objednať sa vopred

Obyvateľom mesta Michalovce, ktorí sa počas víkendu (23. a 24. 1.) plánujú zapojiť do celoplošného skríningu na jednom z 13 odberových miest zriadených na území mesta, odporúča samospráva vopred sa na testovanie objednať. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie, marketingu a kultúry michalovského mestského úradu Iveta Palečková.

Na snímke odberné miesto
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Odberové miesta budú v Michalovciach počas víkendu otvorené v čase od 8.00 do 18.00 h s tým, že posledný odber sa bude vykonávať o 17.30 h. Ich zoznam je zverejnený na internetovej stránke mesta, prostredníctvom ktorej sa dá na testovanie i objednať. "Stačí kliknúť na jedno z odberových miest a zvoliť si deň a čas. Dostanete potvrdzujúci e-mail, v ktorom máte aj link na prípadné zrušenie rezervácie, ak sa nebudete môcť dostaviť, aby ste čas neblokovali," priblížila Palečková s tým, že registračný systém umožní objednať sa i na deň testovania, avšak len do 6.00 h.

Mesto Handlová spustilo objednávkový systém na testovanie

Handlovská radnica spustila vo štvrtok objednávkový systém na víkendové skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Zároveň predĺžila čas testovania o dva dni na jednom z odberových miest, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová. "Mesto využíva na objednávky na odbery v troch odberových miestach z 12 rezervačný systém bookio.sk, ktorý samosprávam poskytli na testovanie zadarmo. Objednať sa bude dať cez stránku www.handlova.sk a notifikácia, potvrdenie objednávky, bude zasielaná objednaným výlučne na zadaný email," uviedla Paulínyová.

Pripomenula, že pre objednávky na odbery pre mobilné odberové miesto zriadené v nemocnici platí iný objednávkový systém zverejnený na webovom sídle nemocnice. Radnica zároveň rozšírila testovanie o dva dni. Bude sa týkať odberového miesta v dome kultúry na Námestí baníkov, kde sa budú môcť obyvatelia dať otestovať bez objednávania aj 25. a 26. januára v čase od 15.00 h do 20.00 h. Skríningové testovanie bude v Handlovej v sobotu (23. 1.) a v nedeľu (24. 1.) v čase od 8.00 h do 17.00 h v 12 odberových miestach s prestávkou od 12.00 h do 12.45 h. V Novej Lehote sa budú môcť obyvatelia otestovať len v sobotu, v Morovne len v nedeľu.

Počas víkendu čaká Púchovčanov
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

"Samospráva žiada o dodržiavanie platných opatrení, najmä rúško, odstup, ruky, a priebežné využívanie odberových miest, kam nie je potrebné sa nahlásiť," dodala Paulínyová. Počas odberov zriadila radnica pre odberové miesta telefonický dispečing. Mesto bude informovať o prípadných čakacích dobách v mimoriadnom vysielaní mestského rozhlasu, na svojom webovom sídle a na sociálnej sieti. Zoznamy odberových miest zverejnila samospráva tiež na plagátových plochách mesta. Predbežne má na oba dni celoplošného testovania dostatočný počet personálu zloženého zo zdravotníkov a dobrovoľníkov.

FNsP Žilina zvýšila kapacitu antigénového testovania

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline mimoriadne zvýšila kapacitu mobilného odberového miesta na antigénové testovanie pre verejnosť. Od štvrtka do stredy (27. 1.) bude otvorené v predĺženej prevádzke od 7.00 do 17.45 h v pracovné dni i počas najbližšieho víkendu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. Doplnila, že otestovať sa môžu obyvatelia objednaní na presný termín prostredníctvom portálu www.korona.gov.sk, zároveň však aj neobjednaní záujemcovia, ktorí prídu priamo na mobilné odberové miesto v čase jeho prevádzkových hodín.

Podľa generálneho riaditeľa FNsP Žilina Igora Stalmašeka chce nemocnica maximálne vyjsť v ústrety občanom a zlepšiť pre nich dostupnosť antigénového testovania. "Po ohlásení nových opatrení skríningového testovania mnohonásobne stúpol počet záujemcov o antigénové testy, pričom stovky dostupných termínov na objednanie boli okamžite obsadené. Napriek tomu, že je naša nemocnica aktuálne plne vyťažená novými úlohami v rámci pandémie ochorenia COVID-19, oslovili sme zamestnancov. Súhlasili, že nad rámec doterajších povinností rozšírime kapacity antigénového testovania, aby sme prispeli k efektívnejšiemu a pre ľudí pohodlnejšiemu skríningu," priblížil generálny riaditeľ žilinskej nemocnice.

Na snímke ľudia čakajú
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Pravidlá skríningu sa podľa Zátekovej vo väčšej miere nedotknú samotných zamestnancov, ktorých preventívne testujú každý týždeň a potvrdenia im vydá samotná nemocnica. Dokument o výsledku testu dostanú i všetci pacienti hospitalizovaní v žilinskej nemocnici v období platných nariadení. "V predchádzajúcich kolách plošného testovania sme otvorili mobilné odberové miesta zároveň pre rodinných príslušníkov pracovníkov nemocnice, čo sa nám osvedčilo. Preto k tomu pristupujeme aj tentoraz. Testovať ich budeme mimo verejnosti v pracovné dni poobede a v sobotu počas celého dňa podľa individuálneho harmonogramu jednotlivých oddelení," uviedol Stalmašek.

Mobilné odberové miesto na antigénové testovanie pre verejnosť sa nachádza za pavilónom gynekológie a pôrodníctva pri záchytnom parkovisku liečebne dlhodobo chorých. "Mimoriadna prevádzková doba je od 7.00 do 17.45 h s možnosťou testovania pre objednaných i neobjednaných záujemcov. Posledný odber bude o 17.45 h, následne si odberové miesto vyhradzuje právo nevyšetriť ďalších pacientov," dodala hovorkyňa nemocnice.

V prvý deň prevádzky piatich odberových miest v Malackách urobili 2556 testov

Počas stredy (20. 1.), prvého dňa prevádzky piatich odberových miest v Malackách, vykonali 2556 testov, 44 z nich vyšlo pozitívnych. Samospráva o tom informuje na sociálnej sieti. Od stredajšieho rána pribudlo k dovtedajším dvom odberovým miestam v malackom kaštieli a v kasárňach na sídlisku Juh ďalšie tri v miestnych školách. Podľa odhadov mesta zvýšili kapacitu o 12.500 termínov. Ak by ani päť odberových miest nestačilo pokryť záujem verejnosti, mesto je pripravené zriadiť ďalšie.

Všetky zriadené odberové miesta budú k dispozícii do 26. januára, v kasárňach nie je potrebná rezervácia, na ostaných miestach je potrebné sa zaevidovať sa na presný termín. Linky na objednanie nájdu záujemcovia na webe mesta. Vláda v nedeľu (17. 1.) po týždni diskusií rozhodla, že uskutoční od 18. do 26. januára kontinuálny skríning, ktorý má ukázať aktuálny stav pandémie nového koronavírusu na celom Slovensku. Testovanie nie je povinné, no po 27. januári bude pri ceste do práce, ale aj do prírody podmienkou negatívny test. Oslobodené z tejto povinnosti sú len niektoré skupiny a prípady, napríklad seniori nad 65 rokov a mládež do 15 rokov, povolená bude aj cesta na pracovný pohovor, limitovanú výnimku pri pobyte vonku majú i mamičky s malými deťmi.

Kremnica otvorí dve odberové miesta, v Žiarskom okrese bude 45 tímov

V meste Kremnica v okrese Žiar nad Hronom budú počas soboty a nedele (23. a 24. 1.) obyvateľom k dispozícii dve odberové miesta na bezplatné antigénové testovanie na ochorenie COVID-19. V celom Žiarskom okrese bude testy na základe súčinnosti samospráv vykonávať 45 odberových tímov. Kremnica odberové miesta zriadi v priestoroch mestského kultúrneho strediska a mestskej telocvične na Dolnej ulici. Na oboch budú testy vykonávať od 7.00 do 18.00 h dva odberové tímy, objednávací systém mesto nezaviedlo. „Obyvateľov budeme o vyťaženosti miest informovať prostredníctvom sociálnej siete a mestského rozhlasu, čo sa nám osvedčilo aj počas prvého celoplošného testovania,“ uviedol primátor Alexander Ferenčík.

KORONAVÍRUS Mestá sa pripravujú
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Getty Images)

Mesto sa od decembra snaží aj o zriadenie trvalého odberového miesta na testovanie. „Odovzdali sme už všetky podklady, čakáme na posledné kroky zo strany ministerstva zdravotníctva a dodávateľa, ktorý bude testovanie vykonávať,“ potvrdil Ferenčík, ktorý verí, že trvalé testovanie by mohlo odštartovať začiatkom budúceho týždňa. Okresný úrad (OÚ) v Žiari nad Hronom eviduje v rámci skríningového testovania zo strany samospráv zriadenie 45 odberových tímov. Najviac, a to 14, odberových miest počas víkendu otvorí Žiar nad Hronom. Okrem Žiaru nad Hronom a Kremnice plánuje v okrese odberové miesto v rôznych termínoch zriadiť aj 26 obcí.

„V stredu (20. 1.) nám bolo dovezených 30.000 testov s tým, že v Banskej Bystrici je dostatočná rezerva na doplnenie. Mestá a obce nebudú vydávať modré certifikáty, ale potvrdenia podľa vzoru ministerstva zdravotníctva opatrené pečiatkou mesta či obce,“ povedal prednosta OÚ Michal Zdycha.

Moldava nad Bodvou sa zapojí do skríningu, pribudnúť má aj stále MOM

Mesto Moldava nad Bodvou sa zapojí do skríningu na ochorenie COVID-19 v spolupráci s novozriadeným stálym mobilným odberným miestom (MOM), ktoré je v procese registrácie. Potvrdila to hovorkyňa radnice Jana Kovácsová. Podľa vedenia mesta sa v súčasnej dobe negatívne prejavuje to, že okres Košice-okolie nemá okresné mesto. Bezplatné dobrovoľné testovanie v rámci dobrovoľného kontinuálneho skríningu bude v Moldave nad Bodvou od soboty (23. 1.) do pondelka (25. 1.) v časoch od 8.00 h do 18.00 h, s hodinovou prestávkou medzi 12.00 h a 13.00 h. V sobotu bude možnosť otestovať v sa kultúrnom dome v mestskej časti Budulov. Cez víkend budú k dispozícii odberné miesta v areáli bývalej STS na Budulovskej ceste a odberné miesto v penzióne na Školskej ulici bude okrem víkendu k dispozícii aj v pondelok.

V Inkubátore na Školskej ulici, kde je zároveň bezbariérový vstup vhodný pre imobilných a starších ľudí, sa bude dať otestovať v nedeľu a v pondelok. Testovať by sa malo aj v novozrekonštruovanej športovej hale K5  na Námestí Ľudovíta Štúra. V týchto priestoroch by malo fungovať MOM, o jeho zriadenie sa mesto pokúša od začiatku vlaňajšieho decembra. „Po negatívnej odpovedi z Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR sme vyvinuli iniciatívu smerom k súkromným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí majú oprávnenie ho zriadiť, aby sme ich  presvedčili o potrebe a využiteľnosti zriadenia MOM. Táto iniciatíva prináša výsledky až teraz,“ uviedla radnica s tým, že MOM bude prevádzkovať právnická osoba a mesto jej poskytne priestor. „V týchto dňoch regionálny úrad verejného zdravotníctva už schválil priestory a čaká sa už len na rozhodnutie MZ,“ dodala. MOM by predbežne malo byť prevádzkované do 31. marca. Čas prevádzky, ako aj systém objednávania bude zverejnený po jeho evidencii.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Primátor Slavomír Borovský sa pripojil k nedávnej kritike vedenie mesta Medzev, že v okrese Košice-okolie nebolo doposiaľ zriadené stále MOM. „V tomto období mimoriadne negatívne hodnotíme administratívny centralizmus a nepružnosť v rozhodovaní, ktoré obyvateľom celého okresu Košice-okolie znemožnili testovať sa v blízkosti svojho bydliska. To isté vyvstáva aj pri vakcinácii,“ povedal. Podľa neho sa teraz prejavilo to, že uvedený okres nemá svoje vlastné okresné sídlo, čo si odnieslo viac než 130.000 obyvateľov zo 112 obcí. Ak sa chceli dať antigénovo otestovať, v niektorých prípadoch museli cestovať aj desiatky kilometrov do Košíc či najbližšieho okresného mesta. Mesto plánuje iniciovať to, aby sa výkon štátnej správy aspoň v niektorých z jej kompetencií priblížil k obyvateľstvu.

Mesto Levice zabezpečilo počas víkendu 23 odberových miest

Mesto Levice zabezpečilo testovanie obyvateľov antigénovými testami počas víkendu 23. a 24. januára. Testovanie sa uskutoční v čase od 8.00 do 20.00 h s prestávkami od 12.00 do 13.00 h a od 17.00 do 17.30 h. Posledný odber sa uskutoční o 19.30 h. V mestských častiach Čankov, Horša a Malý Kiar bude testovanie prebiehať v sobotu v čase od 8.00 do 17.00 h s prestávkou od 12.00 do 13.00 h, posledný odber bude o 16.30 h. „Pre všetkých záujemcov budú počas víkendu v Leviciach a v mestských častiach k dispozícii mobilné odberné miesta s možnosťou rezervácie prostredníctvom online rezervačného systému Bookio, aj odberné miesta bez potrebnej registrácie,“ informovala Adriana Macáková z Mestského úradu Levice.

Mesto zriadilo deväť odberných miest s možnosťou rezervácie termínu. Po dve odberné miesta sa nachádzajú na základných školách (ZŠ) Pri Podlužianke, na Saratovskej a Školskej ulici a v CK Junior na Ulici A. Sládkoviča. Jedno odberné miesto je zriadené na ZŠ Ulica sv. Michala. Bez rezervovania termínu bude možné sa dať otestovať na 11 odberných miestach v Leviciach a troch miestach v mestských častiach Horša, Čankov a Malý Kiar. V Leviciach sú pripravené po tri odberné miesta na ZŠ Saratovská a ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským na Ulici J. Jesenského. 

Testovanie v Nitre
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Jedno odberové miesto je zriadené na ZŠ Ulica M. R. Štefánika, v Klube dôchodcov na Ulici priateľstva, v budove Urgent na Ulici J. Kollára, Ústrednej vojenskej nemocnici v kasárňach na Šafárikovej a v Kultúrnom dome Kalinčiakovo. V prípade, že sa občania nevedia zúčastniť na víkendovom skríningovom testovaní, môžu počas pracovných dní využiť zriadené antigénové testovacie miesta v meste na regionálnom úrade verejného zdravotníctva, vo SWOT na Ulici Červenej armády, v Urgente na Ulici J. Kollára, nemocnici s poliklinikou a ústrednej vojenskej nemocnici v kasárňach.

V okrese Humenné vytvoria na plošný skríning 41 odberných miest

Na zabezpečenie plošného skríningu na ochorenie COVID-19 vznikne v okrese Humenné 41 dočasných odberových miest. Popri piatich v okresnom meste budú ďalšie, najmä počas víkendových (23. a 24. 1.) dní, fungovať v 35 obciach. Potvrdila to prednostka humenského okresného úradu Silvia Cukrovaná. Ako vyplýva z informácií, ktoré poskytla, menšie či susediace obce vytvorili jedno odberové miesto, obec Kamenica nad Cirochou ich zriadila dve. Väčšina odberových tímov v rámci okresu bude pracovať len počas soboty, prevádzkové časy sa na jednotlivých odberových miestach líšia. Len v nedeľu sa bude testovať v obciach Ruská Poruba a Závadka, počas oboch víkendových dní v obciach Chlmec, Hrabovec nad Laborcom, Kamenica nad Cirochou, Koškovce a Udavské.

V obci Ľubiša bude odberové miesto fungovať v piatok (22. 1.) a v sobotu, v Lukačovciach od piatka do nedele a v Jasenove od soboty do pondelka (25. 1.). V meste Humenné na účely plošného skríningu zriadila samospráva päť dočasných odberových miest. Na internetovej stránke mesta je od stredy (20. 1.) dostupný registračný systém, kde je možné vybrať si testovacie miesto i čas. Spomedzi piatich stálych mobilných odberových miest (MOM), ktoré na území mesta fungujú aj počas pracovných dní, vypomôžu mestu počas víkendu štyri z nich, svoju činnosť začne aj jedno novozriadené. MOM Slovenského Červeného kríža bude odbery vykonávať v nedeľu v čase od 7.30 do 15.45 h, Detský Ados na Sídlisku pod Sokolejom a Zariadenie sociálnych služieb (ZSS) Slnečný dom v lokalite Dubník budú v prevádzke oba víkendové dni od 8.00 do 16.00 h, DZS M. K. Trans o hodinu dlhšie.

Novovzniknuté MOM pri mestskom kultúrnom stredisku na Gorkého ulici bude odbery vykonávať v nedeľu v čase od 7.00 do 19.00 h. Spoločnosť Nexis Fibers zamestnávajúca približne 400 zamestnancov od svojho pôvodného zámeru zriadiť odberové miesto na pretestovanie svojich zamestnancov upustila, odporúča im využiť testovacie miesta zriadené v meste alebo v mieste ich bydliska. Potvrdil to výkonný riaditeľ spoločnosti Ján Kučeravý.  Ako Cukrovaná doplnila, testovacie súpravy pre potreby okresu by mali na okresný úrad doraziť vo štvrtok.

Mesto Prievidza sprístupní počas víkendu 25 odberných miest

Mesto Prievidza vytvorí počas víkendu 23. a 24. januára na skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 spolu 25 odberných miest. Na desiatich z nich budú mať záujemcovia možnosť vopred sa objednať cez aplikáciu, informoval o tom vo štvrtok hovorca mesta Michal Ďureje.

Odberné miesta na testovanie sprístupní samospráva vo všetkých častiach mesta, nachádzať sa budú najmä v budovách škôl. Možnosť vybrať si konkrétny čas testovania budú mať obyvatelia na desiatich odberných miestach, podrobné informácie a návod nájdu na internetovej stránke mesta. "Rezervácia je určená výlučne pre obyvateľov mesta Prievidza. Telefónne číslo aj email, ktoré použijú pri rezervácii, môžu byť rovnaké pre viac osôb," uviedol Ďureje.  

KORONAVÍRUS Mestá sa pripravujú
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Všetky odberné miesta z testovania v roku 2020 radnica nezachovala z dôvodu zmeny prefinancovania nákladov, nedostatku kvalifikovaného zdravotníckeho personálu, ale aj reflektovania skúseností a zmien prevádzkových podmienok na niektorých miestach. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prievidza zároveň podľa nej pri tomto testovaní neodporučil vytvárať tzv. drive-thru odberné miesta, na ktorých sa v minulosti realizovali odbery formou príchodu osobným motorovým vozidlom, a to najmä z dôvodu nízkych vonkajších teplôt.

Odberové tímy pre skríningové testovanie sú kompletné

Bratislavskej mestskej časti Karlova Ves sa podarilo v priebehu 24 hodín od zverejnenej výzvy sfinalizovať odberové tímy pre blížiace sa skríningové testovanie. Samospráve sa ozvalo 180 dobrovoľníkov a zdravotníkov. "Rovnako ako počas prvého kola aj teraz sa ukázalo, že Karlova Ves je komunita, ktorá sa vie zomknúť a v kritickej situácii si navzájom pomáhať. Mimoriadne si vážime aj dôveru zdravotníkov, ktorí sa k nám prihlásili, a bez ktorých by sme nemohli túto službu ľuďom poskytnúť,“ vyjadrila sa starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Testovanie v Bratislave
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

S testovaním v mestskej časti sa začne už v piatok (22. 1.) ráno v Líščom údolí a pod Mostom Lanfranconi formou drive-thru, na štyroch odberových miestach (po dvoch v oboch lokalitách) sa z auta budú môcť otestovať až do utorkového večera (26. 1.) výlučne obyvatelia s trvalým pobytom v hlavnom meste. V Karlovej Vsi bude 14 odberových miest. Podrobnosti sú na webe mestskej časti.

Testovanie v Trebišove bude na šiestich miestach, v Sečovciach už začalo

V rámci skríningového testovania na COVID-19 okresné mesto Trebišov zriadi počas víkendu (23. - 24. 1.) šesť odberných miest, fungovať budú bez objednania. Medzi nimi sú základné školy na Pribinovej ulici a Ivana Krasku, Gymnázium na Komenského ulici, Mestské kultúrne stredisko či Centrum voľného času na Ulici T. G. Masaryka. V sobotu bude v prevádzke päť odberných miest v čase od 8.00 h do 17.00 h, v nedeľu popoludní pribudne šieste v Spoločenskom centre v Milhostove. Miesta s časmi odberov zverejnilo mesto na svojej webstránke aj na sociálnej sieti.

"V týchto pracovných dňoch, ale aj počas víkendu, však môžu Trebišovčania ako doposiaľ využívať aj mobilné testovacie miesta zriadené Nemocnicou s poliklinikou v Trebišove, trebišovským vojenským útvarom a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Trebišove," informovala hovorkyňa radnice Martina Mištaničová. V Kráľovskom Chlmci sa antigénové testovanie pripravené mestom uskutoční od piatka do nedele (21. - 23. 1.), a to na základných školách na uliciach L. Kossutha a Hunyadiho a na mestskom úrade.

Odberové miesto na dobrovoľné
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

"Tieto odberné miesta budú v prevádzke od 8.00 do 18.00 h, v nemocnici naďalej bude prebiehať testovanie občanov v ich vlastnej réžii," oznámil primátor Karol Pataky. Na testovanie sa dá aj registrovať cez webstránku mesta s výberom miesta a časového úseku. V meste Sečovce začalo testovanie v budove kultúrneho domu už vo štvrtok, trvať bude do utorka (26. 1.) s výnimkou nedele (24. 1.). Odbery sa konajú od 10.00 do 19.30 h. "Prebieha to bez problémov, ľudia chodia priebežne. V piatok využijeme na testovanie aj komunitné centrum v rámci rómskej osady," uviedol pre TASR prednosta mestského úradu Ivan Kantor.

Mesto Vráble hľadá zdravotníkov na tretie kolo plošného testovania

Mesto Vráble hľadá pred tretím kolom plošného testovania v Nitrianskom okrese zdravotníkov. Konať sa bude počas víkendu od 23. do 24. januára a radnica sa obáva, že pre veľkú vyťaženosť zdravotníckeho personálu nebude môcť obsadiť všetky odberné miesta. Vráble majú za sebou už dve kolá víkendových testovaní. „Momentálne však prebieha na celom území Slovenska skríning. Mesto Vráble preto bude pravdepodobne potrebovať na zabezpečenie pokračujúceho testovania pomoc ďalších zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú kvalifikovaní na odber biologického materiálu potrebného na diagnostický antigénový test,“ pripomenul magistrát.

Záujemcovia sa môžu stále hlásiť na mestskom úrade mailom i telefonicky. „Zdravotnícki pracovníci s uvedenou kvalifikáciou sú najdôležitejší na úspešné zvládnutie testovania. Prosíme ich a vyzývame, ak môžu, aby pomohli vo Vrábľoch počas tretieho kola testovania,“ uvádza sa vo výzve, ktorú zverejnilo mesto. Počas prvých dvoch kôl testovania prišlo na odberné miesta vo Vrábľoch viac ako 12.500 ľudí. V prvom kole bola pozitivita na úrovni 3,36 percenta. V druhom kole sa znížila na 2,61 percenta.

V košickom U.S. Steel prichádza na testy denne vyše 1000 ľudí

Verejné odberové miesto na COVID-19 v košických oceliarňach U. S. Steel zaznamenáva zvýšený záujem o testovanie. Počas stredy (20. 1.) sa prišlo otestovať opätovne viac ako 1000 ľudí. "Nárast záujmu o testovanie až o 30 percent oproti bežným dňom cítime od utorka (19. 1.)," uviedol hovorca podniku Ján Bača. Na antigénové testy chodia zamestnanci oceliarní, ale aj ďalší obyvatelia. Priebežné testovanie pomáha podľa podniku identifikovať pozitívne prípady a zabezpečiť ich karanténu a pretestovanie kolegov či príbuzných.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

V týchto dňoch v oceliarňach ukončili prieskum na tému očkovania, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 3400 zamestnancov. "Zisťovali sme vôľu ľudí nechať sa očkovať. Potešujúcou správou je, že takmer 78 percent účastníkov prieskumu sa chce zaočkovať vakcínou proti ochoreniu COVID-19, hneď ako bude dostupná," konštatoval Bača. Nesúhlas s očkovaním vyjadrilo necelých 14 percent, ďalší sa nevedeli v tejto veci vyjadriť.

Mesto Svit zabezpečilo päť odberných miest

Mesto Svit zabezpečilo na celoslovenský skríning päť odberných miest na antigénové testovanie na ochorenie COVID-19. Informuje o tom radnica na svojej webovej stránke s tým, že obyvatelia sa môžu registrovať vopred na www.svit.sk, no k dispozícii je aj testovanie bez predošlej online rezervácie. Prvé odberné miesto Chemosvit – v priestoroch bývalej Slovenskej sporiteľne bude k dispozícii v piatok (22. 1.) v čase od 5.00 do 22.00 h a v sobotu a v nedeľu (23. - 24. 1.) od 8.00 do 20.00 h. Radnica ozrejmila, že na toto odberného miesto nie je potrebné sa online registrovať.

V Spojenej škole na Mierovej ulici majú byť dve odberné miesta, z toho jedno bude určené pre online registrovaných záujemcov a druhé bude možné využiť bez online registrácie – to znamená pre ľudí prichádzajúcich podľa poradia. Ako uvádza radnica, na obe miesta je potrebné vojsť hlavným vchodom, pričom testovať sa bude v sobotu a v nedeľu v čase od 8.00 do 18.00 h.

V dome kultúry v časti Pod Skalkou budú dve odberné miesta. Jedno má slúžiť pre online registrovaných záujemcov a druhé bude bez registrácie. Na obe miesta je potrebné vojsť bočným vchodom. Na týchto odberných miestach sa bude testovať tiež v sobotu a v nedeľu v čase od 8.00 do 18.00 h. Mesto dopĺňa, že obedňajšia prestávka platí pre všetkých päť odberných miest rovnako, je plánovaná od 12.00 do 13.00 h.

Ružinov spustil objednávací systém na víkendový skríning

Bratislavský Ružinov spúšťa objednávací systém na víkendové skríningové testovanie na COVID-19. Objednávací systém na presný čas na sobotu (23. 1.) alebo na nedeľu (24. 1.) sa týka 22 odberných miest a celkovo je k dispozícii takmer 15.000 termínov. Na viacerých odberných miestach sa však bude dať otestovať aj bez objednania, vrátane desiatich odberných miest formou drive-through.

"Ružinov na víkend otvorí 59 odberných miest, na viac ako tretinu sa dá prihlásiť cez náš objednávkový systém. Je tam dohromady 15.000 termínov a veríme, že každý, kto sa bude chcieť objednať, tak to zvládne. Videli sme však, že v niektorých mestských častiach, kde tých miest na objednávku bolo menej, sa minuli za dve hodiny. Sami sme zvedaví," uviedol starosta Ružinova Martin Chren.

Počas samotného skríningu to bude fungovať tak, že ak sú v jednom objekte napríklad dve odberné miesta, jedno bude na objednávky a jedno bez objednávok. Obe budú zreteľne označené tabuľami, a to textom Miesto čakania pre objednaných na presný čas a Miesto čakania bez objednávky.

Zriadené budú aj dve odberné miesta výlučne iba pre tehotné ženy, onkologických pacientov alebo ZŤP-S osoby. Fungovať budú vo vestibule miestneho úradu na Mierovej ulici a je potrebné sa objednať na presný čas. "Nechceme, aby nám naraz prišlo 30 tehotných žien a stáli vonku v zime," poznamenal Chren. Pre tých, ktorí sa budú chcieť otestovať na miestnom úrade, bude k dispozícii na objednávky miesto z boku budovy, bez objednávky bude fungovať miesto v základnej škole oproti miestnemu úradu.

Obyvatelia budú môcť využiť aj desať miest na testovanie formou drive-through. Najväčšie z nich s ôsmimi tímami bude zriadené na letisku a v prípade, že sa budú chcieť ľudia nechať otestovať z auta, starosta odporúča využiť práve toto odberné miesto. Dve takéto miesta však budú zriadené aj na miestnom úrade. Starosta preto podotýka, že počas víkendu nebudú po Mierovej ulici jazdiť trolejbusy, náhradná trasa povedie cez Gagarinovu ulicu.

Objednať sa na testovanie je možné cez systém na webovej stránke www.testovanie.ruzinov.sk. Keďže stránka mestskej časti je po spustení objednávacieho systému spomalená, je možné využiť linky priamo na jednotlivé odberné miesta, cez ktoré sa bude dať objednať rýchlejšie. Zverejnené sú napríklad na sociálnej sieti. "Verím však, že keď prvá vlna opadne, tak aj náš web bude normálne fungovať," doplnil Chren.

V B. Bystrici sa zatiaľ na testovanie prihlásilo okolo 23-tisíc ľudí

Na skríningové testovanie, ktoré sa v Banskej Bystrici uskutoční počas víkendu (23. a 24. januára) od 8.00 h do 20.00 h, je doposiaľ prostredníctvom rezervačného systému prihlásených približne 23-tisíc ľudí. Konštatoval to vo štvrtok banskobystrický primátor Ján Nosko a upozornil, že systém dostupný na mestskej webstránke testovanie.banskabystrica.sk je otvorený i pre ľudí z okolitých obcí v okrese, kde sa starostom nepodarilo zriadiť mobilné odberné miesta.

"Rezervačný systém je otvorený aj pre ľudí z okolitých obcí. Možnosť otestovať sa počas víkendu v našom meste ponúkame i pre nich. Prípravy na víkendové skríningové testovanie v súčasnosti finalizujeme. Všetky mobilné odberné miesta máme pokryté dostatočným počtom zdravotníkov a administratívnych pracovníkov," dodal Nosko.

Ján Nosko
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR / Branislav Račko)

Mesto pod Urpínom zriadilo v súvislosti so skríningovým testovaním na ochorenie COVID-19 celkovo 19 mobilných odberných miest, v ktorých je vytvorených 55 odberných tímov. Magistrát zároveň vyzval všetkých záujemcov, aby boli pri zadávaní svojich údajov v registračnom formulári pozorní. Pre ich nepozornosť a nesprávne napísaný e-mail im nemusí prísť potvrdzujúca informácia o tom, na ktorý termín či miesto sa prihlásili. Každému registrovanému príde informácia esemeskou v prípade, že zadá správne telefónne číslo.

Zamestnanci magistrátu v súčasnosti zásobujú všetky miesta potrebnými ochrannými pomôckami, antigénovými testami a materiálom nevyhnutným na zorganizovanie testovania.

Pomocnú ruku podala samospráve Rooseveltova nemocnica, vďaka čomu bude možné dať sa otestovať na prítomnosť nového koronavírusu počas víkendu aj na Mičinskej ceste. "Aktuálna kapacita rezervačného systému je nastavená na 33.000 ľudí. V prípade, že by sme sa blížili k jej naplneniu, sme schopní ju rozšíriť. Chceme, aby každý záujemca mal možnosť otestovať sa," doplnil Jakub Gajdošík, prvý zástupca primátora.

Zvolen spustil on-line rezervačný systém

Mesto Zvolen spustilo on-line rezervačný systém na niektoré odberné miesta pre skríningové testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19. „Na všetkých odberných miestach sa dá otestovať aj bez registrácie, na niektorých sa môžu občania dopredu objednať. Zoznam miest spolu s možnosťou registrácie je na webstránke mesta,“ uvádza samospráva s tým, že zaregistrovať sa dá prostredníctvom linku pod miestom testovania.

Mesto otvorí počas soboty a nedele (23. - 24. 1) celkom 12 odberových miest, na ktorých bude vzorky odoberať 24 tímov. Potvrdil to hovorca mesta Martin Svatuška. Záujemcovia môžu prísť v sobotu alebo nedeľu v čase od 8.00 do 20.00 h.

V prípade, že sa záujemcovia nezúčastnia na víkendovom celoplošnom testovaní, stále sa budú môcť otestovať na mobilnom odbernom mieste v priestoroch klubu dôchodcov v blízkosti zvolenskej nemocnice na Ferjenčíkovej ulici. Odbery sa uskutočňujú každý pracovný deň od 10.00 do 14.00 h.

V Dolnom Kubíne by sa malo otestovať približne 12-tisíc ľudí

V Dolnom Kubíne bude počas víkendového skríningového testovania na ochorenie COVID-19 k dispozícii 14 odberných miest. Otestovať by sa malo približne 12-tisíc ľudí vo vekovej kategórii od 15 do 65 rokov s trvalým pobytom v meste. Informoval o tom Martin Buzna z dolnokubínskej radnice.

Odberné miesta budú k dispozícii od 8.00 do 18.00 h s prestávkou od 12.00 do 13.00 h. "Snažili sme sa urobiť všetko preto, aby obyvatelia nášho mesta mohli absolvovať testovanie bez dlhších čakaní," povedal primátor Ján Prílepok.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Lokality určené na testovanie z väčšej časti kopírujú odberné miesta z minuloročného celoplošného testovania. Rizikovej skupine radnica odporúča prísť na pretestovanie v nedeľu dopoludnia. "Seniorom, onkologickým pacientom, zdravotne postihnutým alebo znevýhodneným obyvateľom či tehotným ženám by sme chceli odporučiť, aby na testovanie využili hodiny v nedeľu medzi 8.00 a 12.00 h. Všetkých 14 odberných miest bude prednostne brať práve túto skupinu obyvateľov," vysvetlil Prílepok.

Dodal, že podľa skúseností z minuloročného testovania sa práve v tomto čase vo väčšine miestností netvoria rady a obyvatelia prichádzali len sporadicky.

V závode Kia Slovakia sa môže otestovať približne 6000 ľudí

Spoločnosť Kia Slovakia ponúkla vo výrobnom závode v Tepličke nad Váhom svojim zamestnancom aj zamestnancom dodávateľských spoločností možnosť otestovať sa na ochorenie COVID-19 vo štvrtok, v piatok (22. 1.), v pondelok (25. 1.) a v utorok (26. 1.). Informoval o tom hovorca spoločnosti Ján Žgravčák.

Testovanie prostredníctvom štátom poskytnutých antigénových testov sa podľa neho realizuje v šiestich vyhradených odberných miestach, priamo vo výrobných halách počas rannej a poobednej zmeny. "Možnosť otestovať sa v závode tak bude mať približne 6000 ľudí. Personálne je testovanie zabezpečené odborným zdravotníckym personálom spolu s dobrovoľníkmi z radov zamestnancov," uviedol Žgravčák.

Doplnil, že za dopoludnie prvého dňa zachytili po otestovaní vyše 1200 zamestnancov štyri pozitívne prípady. "Čo znamená mieru pozitivity 0,3 percenta," povedal hovorca spoločnosti Kia Slovakia.

"Veríme, že dôsledne dodržiavané preventívne opatrenia, ktoré sme zaviedli na konci februára 2020, spolu so zodpovedným prístupom zamestnancov, prinášajú ovocie a v priestoroch závodu Kia Slovakia sa vírus nešíri, respektíve sa šíri len veľmi málo," podotkol Žgravčák.

Námestovo sa testuje oba dni víkendu, Trstená začína už v piatok

Skríningové testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19 pripravujú aj v oravských mestách Námestovo a Trstená. V Námestove plánujú cez víkend otvoriť päť odberových miest, v Trstenej štyri a začať chcú už v piatok popoludní.

Testovanie v Námestove bude v oba dni víkendu trvať od 8.00 do 18.00 h. "Okrem piatich odberných miest, ktoré otvárame cez víkend, u nás celý týždeň fungujú dve odberné miesta. Jedno zriaďuje poliklinika a druhé súkromný lekár. Personálu máme zatiaľ dostatok. Robíme všetko preto, aby sme všetko včas zabezpečili," zhodnotil prednosta Mestského úradu v Námestove Dušan Jendrašík.

Testovanie v Nitre
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

V Trstenej sa obyvatelia začnú testovať už v piatok (22. 1.) o 14.00 h. V sobotu (23. 1.) budú odbery robiť od 8.00 do 19.00 h. "V nedeľu (24. 1.) bude otvorené iba jedno odberné miesto v Dome kultúry v čase od 8.00 do 14.00 h. Plánujeme využiť aj rezervačný systém," konkretizovala vedúca oddelenia vnútornej správy a sociálnych vecí Mestského úradu v Trstenej Ľudmila Kostolná.

V okrese Medzilaborce sa obciam do zriaďovania MOM nechcelo

Vládou nariadený skríning obyvateľstva na ochorenie COVID-19 sa u starostov obcí najmenšieho slovenského okresu nestretol s pozitívnymi odozvami. Deväť odberových miest sa v šiestich obciach a meste Medzilaborce napokon počas víkendu (23. a 24.1.) otvorí najmä vďaka prevádzkovateľovi stabilného odberového miesta v okresnom meste. Potvrdil to prednosta Okresného úradu Medzilaborce Michal Sopko.

"Reakcia obcí bola spočiatku skôr negatívna," uviedol Sopko s tým, že zabezpečením plošného testovania obyvateľov sa zaoberala bezpečnostná rada okresu za účasti prevádzkovateľa jestvujúceho mobilného odberového miesta v Medzilaborciach a tiež regionálnych hygienikov. Na základe ponuky MOM zastrešiť aj testovanie v obciach následne okresný úrad na zasadnutí krízového štábu navrhol obce vhodné na ich umiestnenie.

"Starostovia obcí súhlasili, s výnimkou starostky Radvane nad Laborcom, ktorá sa rozhodla zriadiť vlastné MOM," priblížil Sopko s tým, že okrem okresného mesta to bude len táto obec, kde sa bude dať otestovať počas oboch víkendových dní, a to v čase od 8.00 do 16.00 h. Len v sobotu budú verejnosti k dispozícii odberové miesta v obciach Čabiny, Habura, Krásny Brod, Oľka a Výrava.

Odberové tímy v nich budú pracovať v priestoroch obecných úradov alebo kultúrnych domov. "Otváracie hodiny jednotlivých výjazdových MOM boli po dohode s prevádzkovateľom MOM stanovené tak, aby boli jednotlivé odberné miesta rentabilné v zmysle ich návštevnosti," doplnil Sopko.

V meste Medzilaborce, kde je MOM už niekoľko týždňov zriadené pri kultúrnom dome, sa bude možné počas víkendu otestovať aj na iných, dočasne zriadených miestach. "V sobotu a v nedeľu by mali pribudnúť ďalšie dve odberové miesta, jedno na amfiteátri a jedno na športovom štadióne," ozrejmil primátor Vladislav Višňovský.

Testovaní vo vozidlách MHD dostanú výsledok cez SMS či mail

Dopravný podnik Bratislava poskytne cez víkend (23. – 24. 1.) na skríningové testovanie ľudí 50 vozidiel mestskej hromadnej dopravy. Prevažnú väčšinu budú tvoriť kĺbové autobusy. Po 12 ich bude v bratislavských najväčších mestských častiach, a to v Ružinove a Petržalke. Informovala o tom hovorkyňa dopravcu Ľubica Melcerová.

Osem kĺbových autobusov bude slúžiť ako odberové miesta na bratislavskom Letisku Milana Rastislava Štefánika. DPB poskytne na testovanie aj štyri trolejbusy, dva na Čiližskej a dva pri Cintoríne Vrakuňa. K dispozícii budú aj dve električky, ktoré budú pristavené pri historickej budove Slovenského národného divadla v centre Bratislavy. "Poskytnutím pomerne veľkého množstva vozidiel chceme pomôcť k bezproblémovému priebehu testovania v hlavnom meste," povedal predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský.

Na týchto odberových miestach sa bude testovať oba víkendové dni od 8.00 do 18.00 h, s prestávkou od 12.00 do 13.00 h. Hlavné mesto má vo štvrtok spustiť rezervačný systém na odberové miesta vo vozidlách MHD. Interiér vozidiel MHD bude slúžiť výlučne testovaciemu tímu, verejnosť absolvuje testy v exteriéri pri vozidle. "Pri jedných dverách dopravného prostriedku bude administratíva a pri ďalších odber vzorky. Výsledok príde mailom, respektíve SMS správou. Ktoré konkrétne dvere budú vyčlenené na testovanie, závisí od typu vozidla, postup však ostáva nezmenený," priblížila Melcerová.

V teréne bude počas víkendu aj autobus s pracovníkmi "COVID busters". Tí budú zabezpečovať dezinfekciu sociálnych zariadení pre testovacie tímy a vodičov MHD, a priebežne budú dezinfikovať aj vozidlá. "Autobusy, trolejbusy aj električky sa ešte v nedeľu večer vrátia do vozovní, kde budú v nočných hodinách dôsledne dezinfikované, aby boli v pondelok (25. 1.) ráno pripravené zaradiť sa do premávky," skonštatovala Melcerová.

Mobilné odberové miesta pri vozidlách MHD budú v Ružinove na Letisku M. R. Štefánika, pri Miestnom úrade Ružinov na Mierovej, na parkovisku Miletičova, V Dúbravke pri Základnej umeleckej škole Bagarova, vo Vajnoroch na Rybničnej ulici, v Devíne na parkovisku pod hradom Devín, v Podunajských Biskupiciach pri Gymnáziu Hronská a pri Základnej škole (ZŠ) Bieloruská na Hradskej ulici, v Rači budú v areáli futbalového klubu Rača.

V Petržalke budú vozidlá MHD v areáli dostihovej dráhy, na parkovisku pred hypermarketom, pri Technopole, na Námestí republiky či na parkovisku Matadorka. V Novom Meste bude vozidlo pri Hant Aréne, v Devínskej Novej Vsi na Bystrickej ulici pri tretej bráne závodu Volkswagen. Vo Vrakuni na Čiližskej (zastávka) a pri cintoríne Vrakuňa (zastávka). V Starom Meste na Šafárikovom námestí i na zastávke Jesenského pri SND a v Karlovej Vsi na parkovisku v Slávičom údolí.

Veľký Krtíš otvorí päť odberových miest

Mesto Veľký Krtíš sa pripravuje na vládou ohlásené skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Samospráva to uvádza na svojej oficiálnej webstránke s tým, že na niektoré miesta sa dá elektronicky objednať.

Testovanie bude počas najbližšieho víkendu v sobotu a v nedeľu (23. – 24. 1.) v čase od 8.00 do 20.00 h s obedňajšou prestávkou od 13.00 do 14.00 h. Posledné odbery sa budú robiť 30 minút pred koncom testovania a na niektoré miesta sa bude dať objednať elektronicky. Pre záujemcov bude cez víkend k dispozícii päť odberných miest. Kultúrny dom, Námestie A. H. Škultétyho (od hotela) bude pre ľudí bez objednania, zaregistrovaní budú do tohto domu vchádzať od pošty.

KORONAVÍRUS Mestá sa pripravujú
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Rovnako na tom bude aj Základná škola Poľná 1, kde budú dve odberné miesta, jedno pre registrovaných a druhé pre občanov bez online registrácie. Základná škola, J. A. Komenského 4 bude prijímať len tých, ktorí využijú elektronický objednávací systém.

Na testovanie sa obyvatelia prihlásia na webovej stránke mesta. Pri registrácii si vyberú odberové miesto, deň a čas testovania, napíšu ďalšie údaje, ako e-mailová adresa, telefónne číslo, do poznámky pripíšu adresu (ulica, číslo, mesto). Po týchto krokoch im príde potvrdzujúci e-mail s informáciou o testovaní, ako aj pripomienka v deň testovania.

Zavolať tiež možno na mestský úrad a s registráciou ľuďom pomôže pracovník. Je potrebné uviesť údaje, ako meno, priezvisko, adresa, e-mail, telefónne číslo. Volať treba na telefónne čísla, ktoré sú na stránke mesta. „Určené je to hlavne pre starších občanov,“ pripomína samospráva. „Po zaplnení všetkých termínov sme pripravení rozšíriť elektronické objednanie aj na ďalšie miesto. Preto odporúčame prihlásiť sa čo najskôr,“ upozorňuje Veľký Krtíš.

Úrad PSK zriadil špeciálne odberové miesto pre zamestnancov i verejnosť

Úrad Prešovského samosprávneho kraja (PSK) zriadil špeciálne odberové miesto priamo vo svojich priestoroch na Námestí mieru v Prešove. Testovať v nich bude svojich zamestnancov, zamestnancov organizácií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, ale aj zamestnancov v pôsobnosti mesta Prešov.

Ako informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie, s testovaním sa začne už v piatok (22. 1.) o 8.00 h vo vestibule úradu s predpokladaným trvaním do 16.00 h. Špeciálne zriadené odberové miesto môžu využiť zamestnanci úradu, ich rodinní príslušníci, ale aj zamestnanci kultúrnych organizácií PSK a krajských stredných škôl.

Na snímke zdravotník odoberá
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

"Testovanie antigénovými testami bude v úrade pokračovať aj v sobotu (23. 1.) od 8.00 h do 20.00 h. Otestovať sa môžu prísť zamestnanci základných a materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov, zamestnanci mestského úradu, pracovníci mestských firiem, ale aj verejnosť," uviedla Heilová.

Krajská samospráva taktiež poskytla priestory na skríningové testovanie verejnosti vo svojich deviatich stredných školách na území mesta Prešov. Počas víkendu (23. – 24. 1.) sa tak budú môcť Prešovčania otestovať aj na Spojenej škole Tarasa Ševčenka, na Strednej priemyselnej škole (SPŠ) strojníckej, Gymnáziu J. A. Raymana, Strednej odbornej škole (SOŠ) technickej, SPŠ elektrotechnickej, na Spojenej škole Ľ. Podjavorinskej, SOŠ gastronómie a služieb, SPŠ stavebnej a SOŠ lesníckej.

Na každej škole bude počas celého testovania zo strany vyššieho územného celku zabezpečená aj stála služba, tzv. koordinátori. Okrem toho by mal kraj vypomôcť mestu aj s jeho prípadnými ďalšími požiadavkami. Na víkendové skríningové testovanie v domovoch sociálnych služieb distribuoval PSK verejným aj neverejným poskytovateľom sociálnych služieb v kraji doposiaľ asi 6000 antigénových testov.

Prehľad odberových miest v Bratislave

Kompletný prehľad všetkých odberových miest v Bratislave je k dispozícii na webovej stránke covid.bratislava.sk. Súčasťou webu je aj ich mapa. Postupne majú pribúdať ďalšie informácie, napríklad otváracie hodiny či spôsob objednania. Informovala o tom hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

"Momentálne sa snažíme o to, aby sme odberné miesta počas soboty a nedele monitorovali a on-line vám prinášali stav obsadenosti," avizovala hovorkyňa. Primátor Bratislavy Matúš Vallo vo štvrtok ubezpečil, že Bratislava a jej mestské časti sú pripravené na skríningové testovanie ľudí na ochorenie COVID-19. Počas víkendu (23. – 24. 1.) bude k dispozícii 290 odberových tímov, ktoré budú testovať na viacerých miestach v Bratislave.

Testovať sa bude v priestoroch škôl, domov kultúry, úradov, športovísk, ale aj vo vozidlách mestskej hromadnej dopravy či formou drive-through.

V Turčianskych Tepliciach začali testovať

Odberové miesta na skríningové testovanie občanov na ochorenie COVID-19 otvorili vo štvrtok v Turci samosprávy Turčianskych Teplíc, Turčeka (okres Turčianske Teplice) a Kláštora pod Znievom (okres Martin). Vyšli tak v ústrety občanom, ktorí chodia do práce a navštíviť odberové miesto môžu iba v popoludňajších hodinách, informoval na sociálnej sieti primátor Turčianskych Teplíc Igor Hus.

Otvorenie unikátneho odberného miesta
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Obyvatelia sa môžu v Turčianskych Tepliciach vo štvrtok a v piatok (22. 1.) zúčastniť na testovaní v Základnej škole Školská. O odbery podľa Husa v prvý deň skríningu obyvatelia prejavili záujem. "Netreba sa ale ponáhľať, tých možností testovania bude cez víkend viac a odberové miesto na ZŠ Školská bude k dispozícii občanom aj 25. a 26. januára," uviedol Hus.

Samospráva kúpeľného mesta sa podľa neho so starostkami obcí Háj a Čremošné dohodla na tom, že ich občania môžu navštíviť odberové miesta v meste, rovnako tak aj obyvatelia okolitých obcí, kde možnosť testovania mať nebudú.

Brezno cez víkend počíta s 20 miestami, s prihlasovaním je problém

V Brezne bude po oba víkendové dni 23. a 24. januára k dispozícii 20 mobilných odberných miest pre skríningové testovanie na ochorenie COVID-19. Otvorené majú byť od 8.00 do 18.00 h. Na všetky miesta by sa občania mali elektronicky objednať cez webovú stránku korona.gov.sk, no mesto doteraz nemá prihlasovacie údaje. Informoval o tom brezniansky primátor Tomáš Abel na sociálnej sieti. Ako zdôraznil, pre tých, ktorí nemajú prístup k internetu, mesto zverejní telefónne čísla, kde sa dajú kontaktovať zamestnanci magistrátu. Tí ich zaregistrujú na dostupný čas a požadované miesto.

"Online registrácia pre testovanie stále nie je aktívna, nakoľko ešte stále nemáme pre naše mesto prístupové údaje od štátu. Vzhľadom na krátkosť času sme pripravili rozpis MOM s odporúčanými časmi a abecedným zoznamom tak, ako to bolo v predchádzajúcich kolách plošného testovania. Ak je to možné, prosíme občanov, aby dodržiavali odporúčané časy. Administratívny pracovník na odbernom mieste ich pri testovaní prihlási do systému," reagoval vo štvrtok primátor na sociálnej sieti.

Ako poznamenal, situáciu s organizáciou skríningového testovania mu v týchto dňoch sťažuje najmä fakt, že môže fungovať iba z domu, "keďže ani mňa a niektorých zamestnancov neobišlo ochorenie COVID-19, musím byť desať dní doma a pracovať môžem len takto".

Viac o téme: TestovanieJelšavaKoronavírusAntigénové
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu