Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Číslo, ktoré už desiatky rokov zachraňuje životy: 112 oslavuje okrúhle narodeniny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay)

BRUSEL - Spoločné číslo EÚ pre tiesňovú komunikáciu, číslo 112, zachraňuje životy už 30 rokov. Pripomenula to vo štvrtok Európska komisia (EK).

Vo vyhlásení pre médiá informovala, že v roku 2019 zavolali občania členských krajín EÚ na číslo 112 takmer 150-miliónov krát, čo predstavuje 56 percent všetkých tiesňových volaní. Za uplynulých desať rokov sa na toto číslo uskutočnilo zhruba 1,5 miliardy hovorov.

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v tejto súvislosti uviedol, že členské štáty Únie by mali zabezpečiť, aby sa pri komunikácii s volajúcimi využívali aj tie najnovšie dostupné technológie. Operátori a národné systémy zodpovedné za verejnú bezpečnosť musia podľa neho zabezpečiť, aby bola núdzová komunikácia efektívna a správne zvládnutá.

EK podporuje technologické vylepšenie tiesňovej komunikácie. Implementácia aplikácie AML (Advanced Mobile Location) bola financovaná v desiatich členských štátoch EÚ prostredníctvom projektov HELP112 a HELP112 II. Za desať rokov by vďaka AML a presnejšiemu určeniu polohy volajúceho mohlo byť zachránených viac ako 10.000 životov.

Keď volajúci zvolí číslo 112 na svojom smartfóne, AML využíva funkcie telefónu a európsky družicový navigačný systém Galileo na presné určenie jeho polohy. AML je už k dispozícii v 19 členských štátoch EÚ a tiež na Islande a v Nórsku. EK v tejto súvislosti vyzvala všetky členské štáty EÚ, aby čo najrýchlejšie zaviedli túto technológiu a zosúladili ju s európskym kódexom elektronickej komunikácie.

Viac o téme: 112VýročieTiesňová linkaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu