Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po OČISTCI skončila v putách policajná elita: FOTO Vážne obvinenia! Gašpara a ďalších riadil Bödör

NAKA zadržala Tibora Gašpara Zobraziť galériu (6)
NAKA zadržala Tibora Gašpara (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mali nás chrániť, no podľa obvinení to boli práve oni, ktorí páchali zlo. Takmer celé bývalé vedenie polície skončilo v putách a na krku majú vážne obvinenia.

Vo štvrtok v skorých ranných hodinách malo niekoľko kedysi vysokopostavených mužov veľmi nepríjemné vstávanie. Do domu im totiž nabehli ozbrojení kukláči Národnej kriminálnej agentúry. Tí im v rámci akcie OČISTEC prehľadali domy a odviezli na Prezídium policajného zboru do Bratislavy. Medzi zadržanými mužmi bol bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, bývalý šéf národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník, exriaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško, bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Robert Krajmer, Marian Zetocha, ktorý len pred pár dňami skončil ako šéf odposluchov SIS a Martin Fleischer, bývalý šéf sekcie ekonomiky Ministerstva vnútra.

MIMORIADNE Bývalé vedenie polície vrátane Gašpara skončilo v putách! NAKA udrela na najväčšie ryby

Muži, ktorí kedysi riadili políciu a ich heslom bolo "Pomáhať a chrániť", sú teraz obvinení zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomocí verejného činiteľa a zločin prijímania úplatku. 

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (6)
Tibor Gašpar  (Zdroj: Vlado Anjel)

Galéria: Tibora Gašpara a ďalších zadržala NAKA

Riadil ich Bödör

Podľa Uznesenia o vznesení obvinenia bol na čele policajnej zločineckej skupiny nitiriansky podnikateľ Norbert Bödör. Ten je v súčasnoti vo väzbe. No a tam mu pribudlo obvinenie aj v prípade OČISTEC. "Od presne nezisteného obdobia, minimálne od roku 2012, zosnoval obvinený Ing. Norbert Bödör za súčinnosti obvineného PaedDr. Tibora Gašpara z osôb s priateľskými väzbami z minulosti štrukturovanú skupinu osôb s cieľom spáchania trestných činov najmä korupcie, zločinov vydierania, zneužívania právomocí verejného činiteľa, marenia spravodlivosti, prečinov ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, za účelom priameho aj nepriameho získania finančnej výhody, predovšetkým systematickým získavaním finančných prostriedkov formou úplatkov a za účelom zabezpečenia výhody subjektu v rámci jeho politického súboja a ovplyvňovania politickej situácie v Slovenskej republike a upevnenia svojho postavenia a moci, pričom prostriedkom k dosiahnutiu cieľa tejto skupiny bolo postupné ovládnutie ťažiskových pozícií v Policajnom zbore," píše sa v uznesení. 

Po OČISTCI skončila v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Skupina na čele s nitrianskym podnikateľom sa mala stretávať predovšetkým na Račianskej ulici v Bratislave priamo v budove polície. Z uznesenia vyplýva, že práve Bödör spoločne s Gašparom mali hlavné slovo. Práve Gašpar mal po dohode s Bödörom dosadiť na pozíciu šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Roberta Krajmera. Krajmer patril do tzv. druhej úrovne v hierarchii tejto skupiny. Zodpovedal sa Bödörovi a Gašparovi a spolu s Marianom Zetochom mal pod sebou ďalších ľudí, ktorými boli Peter Hraško, Bernard Slobodník, Pavol Vorobjov a ďalší. 

"Členovia skupiny svoju činnosť vykonávali koordinovane, plnili úlohy zadané vyssie postavenými členmi skupiny, niekedy využívali ako výkonnú zložku príslušníkov NAKA PPZ, ktorým boli nadriadení a s vedomím, s akým konečným cieľom a v koho prospech, plnili zadané úlohy, ktoré spočívali najmä s v neoprávnenom lustrovaní rôznych fyzických osôb v informačných systémoch, ktorými disponuje alebo využíva Policajný zbor, v neoprávnenom získavaní informácií o súkromnom, rodinnom a pracovnom živote rôznych fyzických osôb, a to predovšetkým formou sledovania, monitorovania pohybu a odpočúvania," píše sa v dokumente. 

Po OČISTCI skončila v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Takto získané informácie sa podľa obvinenia mali dostať k priamo k Bödörovi, ktorý ich ďalej odovzdával nepovolaným osobám. V uznesení stojí aj to, že výhody z takto získaných informácií mala najmä strana Smer, ktorá ich využívala v politickom súboji. 

Donášal aj Kováčik

Podľa vyšetrovateľov nielen vysokých policajných funkcionárov mal Bödör pod palcom, ale aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý je momentálne tiež vo väzbe. Kováčik mal tolerovať a podporovať nezákonnú činnosť tejto skupiny a voči konaniu jej členov nijako nezasiahol. Dokonca sa mal aktívne zúčastňovať na poradách a Bödöra oboznamovať s priebehom trestných konaní, ktoré ho zaujímali. 

"Ľudovít Makó a obvinený JUDr. Dušan Kováčik, PhD., podrobne informovali obv. Ing. Norberta Bödöra, ako nepovolanú osobu, o stave jednotlivých trestných konaní, alebo konaní podľa osobitného zákona, ako aj o plnení ním zadaných úloh, pričom súčasne, po vzájomnej dohode, prijímali ním zadané úlohy a všetci zúčastnení spoločne plánovali postup v rôznych, pre nich dôležitých trestných veciach, pričom členovia tejto zločineckej skupiny takto konali aj za účelom dlhodobého dosahovania neoprávnených, najmä hospodárskych a politických výhod pre iné osoby," píšu vyšetrovatelia. 

Známe kauzy aj Matovič

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik mal podľa uznesenia informovať nitrianskeho podnikateľa a hlavu tejto zločineckej skupiny o mediálne známych kauzách a vo väčšine z nich figuroval aj Marian Kočner. Ide napríklad o kauzu Čistý deň, Váhostav, Doprastav, Swan či Unipharma alebo Benzinol. Vyšetrovatielia píšu o tom, že v Bödörovom záujme boli aj súčasný premiér Igor Matovič, bývalý prezident Andrej Kiska či terazší predseda parlamentu Boris Kollár. Informácie, ktoré získal od Kováčikova, potom posúval ďalším osobám. 

Dušan Kováčik
Zobraziť galériu (6)
Dušan Kováčik  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Okrem toho, Gašpar, Kováčik, Slobodník, Krajmer, Hraško a ďalší, mali byť súčasne aj úkolovaní. "Opakovane prijímali od Ing. Norberta Bôdôra aj pokyny na to, akým smerom sa má viesť ďalšie vyšetrovanie tej - ktorej trestnej veci a aké úkony majú byt' v tej - ktorej trestnej 8 veci vykonávané k tomu, aby nebolo vznesené obvinenie konkrétnym osobám podľa požiadaviek obvineného Ing. Norberta Bôdôra a taktiež, aby v prípade realizácií procesných úkonov boli dôsledky smerujúce k týmto osobám minimálne".

Ako sa píše v uznesení premiéra Igora Matoviča, ale aj advokáta Daniela Lipšica dal Bödör aj sledovať. Poveril tým Gašpara, Krajmera a Hraška a tí ďalej zabezpečili ľudí, medzi ktorými bol aj Vorobjov. Na túto akciu dostali aj autá a, samozrejme, finančnú odmenu. 

Svedok Makó a ďalší

Vyšetrovatelia sa pri obvineniach opierajú najmä o svedka Ľudovíta Makóa, ktorý sa po svojom obvinení rozhodol s políciou spolupracovať. Ten popísal celý monštruózny prípad. Jeho slová však nezávisle od seba potvrdili aj ďalší svedkovia, medzi ktorými bol aj Bernard Slobodník. Presne opísali sumy, ktoré sa odovzdávali aj miesta, na ktorých k stretnutiam dochádzalo. 

Ľudovít Makó
Zobraziť galériu (6)
Ľudovít Makó  (Zdroj: TASR, FB/Polícia SR)

Vyšetrovatelia sú preto presvedčení, že z vykonaných dôkazov jasne a preukázateľne vyplýva, že došlo k vytvoreniu takejto skupiny a jej členovia konali koordinovane. 

 

Viac o téme: ZásahTibor GašparNAKABernard SlobodníkRobert Krajmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu