Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Prvé kolo testovania: Zatváranie škôl i kritika chýbajúcej dvojjazyčnosti

Celoplošné testovanie na Slovensku Zobraziť galériu (13)
Celoplošné testovanie na Slovensku (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Zodpovedné orgány na strane štátu a miestnych samospráv vykonali ohromné úsilie, aby sa úspešne zrealizovalo 1. kolo celoplošného testovania na COVID-19, na mnohých miestach však boli porušené menšinové jazykové práva. Tvrdí to na sociálnej sieti splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky.

"Som nesmierne sklamaný, že mnoho obcí a miest, i také, v ktorých príslušníci národnostných menšín tvoria väčšinu, na túto zákonnú povinnosť zabudlo," uviedol splnomocnenec, ktorý sa zároveň poďakoval samosprávam, ktoré informácie vyznačili aj v menšinovom jazyku.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Dvojjazyčnosť musí byť samozrejmosťou pri takýchto výnimočných udalostiach, kedy poskytovaním potrebných informácií prispejeme k bezpečnosti a ochrane životov našich občanov," zdôraznil Bukovszky.

Testovanie v Petržalke
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa zákona o používaní jazykov národnostných menšín sa v obciach, v ktorých príslušníci národnostných menšín tvoria podľa dvoch po sebe nasledujúcich sčítaniach obyvateľov najmenej 15 percent, informácie, týkajúce sa ohrozenia života, zdravia, bezpečnosti alebo majetku občanov Slovenskej republiky, uvádzajú na miestach prístupných pre verejnosť popri štátnom jazyku aj v jazyku menšiny.

Vo Vranove nad Topľou pozastavili prevádzku viacerých škôl

Do vzdelávacieho procesu po jesenných prázdninách nenastúpili predškoláci tretiny materských škôl (MŠ) v meste Vranov nad Topľou. Dištančne sa od utorka vzdelávajú aj žiaci jednej z tried na Základnej škole Juh. Ako potvrdila hovorkyňa mestského úradu Eva Fedorňaková, dôvodom sú pozitívne prípady nového koronavírusu, ktoré odhalilo víkendové celoplošné testovanie obyvateľstva.

Spomedzi deviatich MŠ v meste ostávajú na týždeň uzavreté MŠ na Domašanskej, Dlhej a Vajanského ulici. "Z rovnakého dôvodu na dištančné vzdelávanie prechádza jedna trieda 4. ročníka Základnej školy Juh," konkretizovalo mesto na svojej internetovej stránke. Okrem MŠ na Domašanskej ulici, do ktorej sa predškoláci vrátia v stredu 11. novembra, sa vzdelávací proces v ostatných zariadeniach obnoví v utorok 10. novembra.

Testovanie v Petržalke
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Ako tiež samospráva informuje, od pondelka 2. novembra je, naopak, opäť čiastočne otvorený mestský úrad (MsÚ). "Vstup bude umožnený iba občanom, ktorí sa preukážu negatívnym testom na ochorenie COVID-19," spresňuje. Obyvateľom aj napriek tomu odporúča, aby MsÚ navštevovali osobne len v nevyhnutných prípadoch a uprednostnili telefonickú alebo emailovú komunikáciu.

V Trenčianskom kraji malo pozitívne testy 5621 obyvateľov

V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) v rámci celoplošného testovania na Covid-19 otestovali 363.100 obyvateľov, pozitívnych bolo 5621 testov, čo predstavuje takmer 1,55 percenta z celkového počtu testovaných.

Podľa informácií rezortu obrany bol najväčší podiel pozitívne testovaných v TSK v okrese Púchov, kde malo pozitívne testy 2,65 % testovaných. Okres Púchov mal zároveň tretí najvyšší podiel pozitívnych testov na Slovensku.

Testovanie v Pezinku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Nasledovali okresy Prievidza (1,96 %), Bánovce nad Bebravou (1,96 %), Partizánske (1,86 %), Myjava (1,40 %), Považská Bystrica (1,34 %), Ilava (1,18 %), Trenčín (1,13 %) a Nové Mesto nad Váhom (0,89 %). V absolútnych číslach bolo najviac pozitívnych testov v okrese Prievidza, kde zo 76.457 testov bolo 1497 pozitívnych. Najmenej pozitívne testovaných – 249, bolo v Myjavskom okrese, kde urobili 17.753 testov.

Prvé kolo testovania v Liptovskom Mikuláši stálo 23.000 eur

Mesto Liptovský Mikuláš stálo prvé kolo celoplošného testovania na COVID-19 približne 23.000 eur. Najväčšiu položku tvoria mzdy vrátane stravných lístkov pre dobrovoľníkov spolu vo výške 14.000 eur. Uviedla to hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Na nákup osobných ochranných pracovných prostriedkov ako sú rukavice či overaly a respirátory vybralo mesto z pokladnice 4500 eur. "Zabezpečiť sme museli odpadkové koše na biologický materiál pre jednotlivé odberné miesta, čo stálo radnicu približne 2000 eur. V nákladoch sa nachádza aj dezinfekcia, ktorú dobrovoľní hasiči použili na čistenie priestorov, ale aj dezinfekcia na ruky. Tieto položky predstavujú sumu 1400 eur," vymenovala hovorkyňa mesta.

Testovanie v nemeckom kultúrnom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Radnica nakupovala aj drobný materiál ako vreckovky, ktoré používali obyvatelia pred testovaním, alebo perá, nožnice, papierové bloky na administratívu.

Pivovar Šariš neeviduje žiadnych pozitívne testovaných zamestnancov

Pivovar Šariš vo Veľkom Šariši neeviduje po víkendovom (31. 10. – 1. 11.) testovaní na ochorenie COVID-19 žiadnych pozitívne testovaných zamestnancov. Podľa manažéra závodu Jána Čerkalu tam ešte v marci zaviedli nové prísne opatrenia, ktoré platia doteraz.

"Okrem nových preventívnych hygienických postupov sme vykonali aj viaceré zmeny vo výrobnom procese, čo sa z dlhodobého hľadiska ukázalo ako rozhodujúce. V súvislosti s víkendovým plošným testovaním medzi viac ako 150 zamestnancami výroby v Pivovare Šariš sme neevidovali žiadny pozitívny výsledok antigénových testov. Výroba a logistika tak pokračujú bez komplikácií. Samozrejme, situáciu sme pred testovaním intenzívne vyhodnocovali a na všetkých úrovniach, od výroby, cez logistiku až po kancelárie, sme mali pripravené záložné tímy, ak by sa u kľúčových zamestnancov vyskytol pozitívny výsledok testovania," uviedol Čerkala.

Testovanie na mestskom úrade
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Počas druhej vlny pandémie ochorenia COVID-19 podľa jeho slov opäť obmedzili počet pracovníkov v závode a upravili režim vo všetkých spoločných priestoroch, ako sú výrobná hala, jedáleň, šatne, ale aj miesta vyhradené na fajčenie. "Zamestnanci, ktorým to pracovná náplň dovoľuje, naďalej pracujú v režime home office. Zjednodušili sme tiež niektoré procesy vo výrobe, pri maximálnej možnej miere jej základnej udržateľnosti," priblížil Čerkala.

Ako ďalej povedal, pivovar ostáva v prevádzke a aktuálne predĺžil spoluprácu s 12 sezónnymi pracovníkmi, ktorí sú obvykle najatí na letnú sezónu. "Zostanú u nás predbežne do konca roka. V nastavených hygienických opatreniach pokračujeme a veríme, že aj do budúcna bude počet nakazených čo najnižší," dodal Čerkala.

V celoštátnom porovnaní mala Bratislava piatu najnižšiu pozitivitu

Bratislava mala v rámci celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 piaty najnižší podiel pozitívnych testov spomedzi okresov na Slovensku. S podielom 0,33 percenta sa umiestnila za okresmi Veľký Krtíš (0,31 percenta), Rožňava (0,29 percenta), Banská Štiavnica (0,28 percenta) a Revúca (0,27 percenta). Vyplýva to z údajov k celoplošnému testovaniu, ktoré v pondelok prezentoval premiér Igor Matovič (OĽANO).

KORONAVÍRUS Prvé kolo testovania:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

V Bratislave v sobotu (31. 10.) a v nedeľu (1. 11.) otestovali podľa štatistík ministerstva obrany v rámci celoplošného testovania 291.789 ľudí. Z toho 977 malo pozitívny výsledok. V okrese Bratislava I bolo testovaných 29.047 ľudí, z toho 108 pozitívne (0,37 percenta), v okrese Bratislava II 80.958, z toho 345 pozitívne (0,43 percenta), v okrese Bratislava III 49.788, z toho pozitívne 175 (0,35 percenta). V okrese Bratislava IV otestovali 63.857 ľudí, z toho pozitívne 81 (0,13 percenta) a v okrese Bratislava V 68.139, z toho pozitívne 268 (0,39 percenta).

Nízka pozitivita zaradila Bratislavu a jej okresy medzi celoslovenskú 25-ku, v ktorej sa nebude realizovať druhé kolo celoplošného testovania. Po pondelkovom (2.11.) rokovaní ústredného krízového štábu oznámil premiér, že opakované pretestovanie sa uskutoční len v tých okresoch, kde miera pozitivity prekročila 0,70 percenta prípadov. Testovať sa tak nebude ani v ďalších okresoch Bratislavského kraja, v ktorom okres Senec evidoval 0,48 percenta pozitívnych prípadov a okresy Malacky a Pezinok totožne po 0,52 percenta.

Pred budovou RTVS
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

V okrese Malacky podľa štatistík rezortu obrany otestovali za dva dni 54.657 ľudí, z toho 285 malo pozitívny výsledok. V okrese Pezinok sa prišlo dať otestovať 45.801 ľudí. Z toho pozitívny výsledok malo 240 z nich. V okrese Senec sa celoplošného testovania zúčastnilo 66.052 ľudí, 314 z nich malo pozitívny výsledok testu.

Počas víkendového (31. 10. – 1. 11.) celoplošného testovania ľudí na COVID-19 odhalili na Slovensku 38.359 nakazených osôb z celkovo 3.625.332 testovaných, čo je 1,06 percenta. Najvyšší podiel pozitívnych testov bol zaznamenaný v okresoch Čadca (3,22 percenta), Stará Ľubovňa (2,8 percenta) a Púchov (2,65 percenta).

Mesto Svit ponúka pomoc s nákupmi seniorom i rodinám v karanténe

Mesto Svit po realizácii celoplošného víkendového testovania na Covid-19 ponúka svoju pomoc nielen seniorom, ale aj rodinám, ktoré musia po testovaní ostať v karanténe. Informuje o tom radnica na svojej webovej stránke.

„Rodiny, ktoré ste ostali v núdzi, využite možnosť Linky pomoci, prostredníctvom ktorej si môžete objednať nákup potravín, drogérie a liekov, ktorý vám následne zamestnanci mestského úradu doručia priamo domov,“ vyzýva ich mesto. Ako pripomína, táto služba je naďalej určená aj seniorom alebo imobilným občanom.

Testovanie na koronavírus na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Nákup základných potravín, drogérie a liekov si môžu dohodnúť v dňoch pondelok až piatok, v čase od 8.00 do 12.00 h na telefónnom čísle 0905 511 980. Platba za nákup je možná len v hotovosti, bez poplatkov za dovoz. Radnica dopĺňa, že nákupy budú distribuovať v dňoch utorok a piatok, pričom pri preberaní donášky musí mať člen rodiny nasadené rúško a pripravenú sumu za nákup.

Ako na svojom webe uvádza samospráva, vo Svite za obidva víkendové dni urobili celkom 6989 odberov, z toho pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo 1,70 % osôb zo všetkých vykonaných testov.

V okrese Myjava overujú údaje, uviedol prednosta Tomič

Oficiálne údaje o pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 v okrese Myjava v rámci celoplošného testovania sú vyššie ako tie, ktoré nahlásili jednotlivé obce. Potvrdil to prednosta Okresného úradu v Myjave Stanislav Tomič s tým, že kým ministerstvo obrany eviduje 249 pozitívne testovaných, obce z odberných miest ich nahlásili iba 145.

"Aktuálne je situácia taká, že máme rozdiel v počte testovaných v okrese medzi číslami, ktoré zverejnila armáda a ktoré majú obce. Takisto máme rozdiel medzi číslami pozitívne testovaných," uviedol Tomič.

Testovanie v Myjave
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Róbert Fritz)

Armáda zverejnila 17.753 testovaných ľudí, z toho 249 pozitívnych, čo je 1,4 percenta. "Obce disponujú číslami za okres v počte 19.193 testovaných, z toho 145 pozitívnych, čo predstavuje 0,75 percenta. Tieto informácie sa snažíme overiť a verifikovať, či už na centrále vojska alebo u riadiaceho dôstojníka celej operácie zodpovedného za Trenčín. Zatiaľ spätnú väzbu nemáme," informoval prednosta.

Podľa zverejnených informácií by aj v prípade korekcie výsledkov okres Myjava malo čakať druhé kolo testovania. To majú absolvovať okresy, kde hranica pozitívne testovaných prekročila 0,7 percenta. "Predpokladám, že prišlo iba k nejakej evidenčnej chybe a z toho titulu nám vzišli dva rôzne výsledky. Nepredpokladám, že by chcel niekto úmyselne skresliť výsledky. Ale je potrebné to verifikovať a dať na pravú mieru. Aby si ľudia boli istí, že to čo bolo skutočné, je aj napísané," doplnil prednosta.

Posádky košickej záchranky začali používať antigénové testy

Posádky košickej záchranky začali v indikovaných prípadoch používať antigénové testy. Cieľom je priamo na mieste overiť možnú prítomnosť nového koronavírusu, a tým lepšie zhodnotiť mieru rizika. Pomôcť to má aj pri následnom umiestnení pacientov do zdravotníckych zariadení. Informoval o tom hovorca Záchrannej služby Košice (ZS KE) Viktor Wurm s tým, že sa to týka posádok rýchlej zdravotnej aj lekárskej pomoci.

„Aj v súčasnosti naši záchranári vyhodnocujú všetky indikácie, respektíve celkovú anamnézu pacienta vrátane symptómov. Na základe zhodnotenia stavu volia príslušnú úroveň ochranných pomôcok. Používanie antigénových testov im však poskytuje možnosť získať ešte komplexnejší obraz a prípadne zvoliť až najvyššiu úroveň ochrany,“ uviedol.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Wurm spresnil, že na základe výsledku testu je možné efektívnejšie manažovať umiestnenie symptomatického pacienta do červených zón, na COVID či infekčné oddelenia, alebo na klasické nemocničné oddelenia. Podľa neho takéto otestovanie pacienta pomáha predchádzať sekundárnej nákaze pacientov už hospitalizovaných na bežných oddeleniach. K nej môže potenciálne dôjsť umiestnením nezisteného pozitívneho pacienta privezeného záchrankou na takéto oddelenia.

Košická záchranka uplynulý týždeň absolvovala 176 výjazdov k pacientom s pozitívnym testom na nový koronavírus. Týždeň predtým ich bolo približne o 55 percent menej. Dôvodom nárastu podľa Wurma je aj to, že doposiaľ boli identifikovaní len na základe PCR testov. ZS KE pripomína, že antigénové testy používané posádkami ZS KE slúžia na zhodnotenie stavu pacienta pre uvedené účely. „Nenahrádzajú organizovaný skríning obyvateľstva a pacientovi nie je vystavovaný certifikát, ktorý ho oprávňuje požívať výnimky z platného čiastočného zákazu vychádzania,“ zdôrazňuje.

Ministerstvo obrany nedisponuje informáciami, odkiaľ môžu mať samosprávy iné údaje

Ministerstvo obrany (MO) SR nedisponujeme informáciami, odkiaľ môžu mať samosprávy iné údaje o výsledkoch celoplošného testovania na ochorenie COVID-19, akými disponuje samotné ministerstvo. Uviedla to hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Údaje, ktoré sme my uverejnili, vychádzajú z hlásení jednotlivých regionálnych veliteľstiev a sú zadávané za okresy a nie za konkrétne mestá a obce," reagovala Kovaľ Kakaščíková. Na rozdielne údaje z testov poukázali prednosta Okresného úradu v Myjave Stanislav Tomič i primátor Gelnice Dušan Tomaško.

Nitra po víkendovom testovaní opäť preberá športoviská do svojich rúk

Mesto Nitra opäť postupne preberá športoviská, na ktorých sa uskutočnilo počas uplynulého víkendu celoplošné testovanie zabezpečované armádou. „V spolupráci s ozbrojenými silami preberieme v stredu (4. 11.) mestskú halu na Klokočine aj priestory v tenisovom areáli na Chrenovej. Normálna prevádzka bude na týchto športoviskách obnovená od 5. novembra,“ informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Celoplošné testovanie na Letnom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Zároveň bola ukončená rekonštrukcia strechy na tenisovej hale v tenisovom areáli na Chrenovej, v ktorej sa hráva tenis aj bedminton. „V tejto hale sa nekonalo testovanie na ochorenie COVID-19, preto bude verejnosti sprístupnená už od stredy (4. 11.). Rezervačný systém bude nabiehať v priebehu utorka,“ potvrdil Holúbek.

Dve základné školy v Humennom museli upraviť vyučovanie

V povinnej desaťdňovej karanténe musí po celoplošnom testovaní obyvateľstva na nový koronavírus ostať spolu 12 zamestnancov školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Humenné. Aj keď samospráva na svojej internetovej stránke hovorí o "minimálnej miere" negatívneho ovplyvnenia fungovania škôl, na dvoch základných školách (ZŠ) museli pre výpadok zamestnancov upraviť vyučovanie.

Ako informoval Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu, po testovaní sa do práce nevrátili deviati zamestnanci ZŠ J. Švermu a dvaja pracovníci zo ZŠ na Hrnčiarskej ulici. Žiaci dvoch tried prvého stupňa z oboch škôl sa preto od utorka vyučujú dištančne. Posledný prípad karantenizovaného zamestnanca humenského školstva evidujú v jednej z 11 materských škôl. Podľa Škubu sú však od pondelka (2. 11.) v plnej prevádzke všetky.

Ochranné pomôcky sa postupne vracajú do skladov v Košiciach

Zvyšné ochranné pomôcky sa postupne vracajú do skladov mesta, na utorkovom brífingu to v súvislosti s víkendovým celoplošným testovaním na nový koronavírus uviedol primátor Jaroslav Polaček. Podľa neho dopadla operácia Spoločná zodpovednosť v Košiciach nad očakávania. Spolu so starostami mestských častí (MČ) sa zhodli, že na tom mali veľký podiel práve samosprávy.

Podľa štatistiky rezortu obrany bolo v Košiciach otestovaných 157.841 ľudí, z čo bolo pozitívnych 958. Výrazne vyššia účasť bola v sobotu (31. 10.). Polaček pred spustením akcie žiadal o zvýšenie počtu odberných tímov. Tvrdil, že sa otestovať nestihne minimálne 70.000 Košičanov. „Dôvod, prečo možno vznikol ten chaos a pochybnosti v meste, je, že v Košiciach máme 197.500 ľudí, ktorí sú starší ako 18 rokov. Mládež od desať do 18 rokov predstavuje v Košiciach 22.500. Spolu je to 220.000 ľudí. K nim sme ako zodpovedná samospráva museli pričítať aj zahraničných študentov a všetkých, ktorí sú v meste bez trvalého pobytu,“ povedal s tým, že sa na to chceli pripraviť.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Magistrát zabezpečil niekoľko odberných miest navyše. Po prvom dni testovania Polaček oznámil, že sa minuli zásoby ochranných pomôcok zo skladov mesta. „Avizoval som, že sa mestu Košice minuli všetky ochranné pomôcky. Ale tým, že nedeľa (1. 11.) bola iná ako sobota, do skladov sa nám niečo vracia,“ uviedol. Podľa neho ich využijú napríklad v zariadeniach sociálnych služieb. V Košiciach sa druhé kolo celoplošného testovania na prítomnosť ochorenia COVID-19 nemá realizovať. Podľa rezortu sa má konať v 45 okresoch, kde bol počet pozitívnych prípadov vyšší ako 0,7 percenta. Celkovo v Košiciach, ktoré majú spolu štyri okresy, dosiahol 0,56 percenta. Stanovenú hranicu prekročil s podielom pozitívnych 0,75 percenta okres Košice I, ktorý zahŕňa mestské časti Staré Mesto, Sever, Sídlisko Ťahanovce, Kavečany, Ťahanovce a Džungľa.

„Mesto sa vždy bralo ako celok. Sme jedna obrovská komunita, ktorá žije spolu. Prihliadať na to, že vľavo je to horšie a vpravo lepšie, by bolo nezmyslom,“ uviedol Polaček. Pripomenul, že okrem iných sa do zorganizovania celoplošného testovania v Košiciach zapojilo aj 230 mestských policajtov, viac ako 100 zamestnancov magistrátu, stovky dobrovoľníkov či administratívnych pracovníkov. "Ak by samospráva na Slovensku, ale aj v Košiciach nefungovala tak dobre, ako fungovala v tieto dni, tak to testovanie by pravdepodobne skončilo jedným veľkým chaosom a blamážou," dodal starosta MČ Košice-Juh Jaroslav Hlinka.

V sociálnych zariadeniach v Banskej Bystrici zachytili iba zopár prípadov

Testovanie na prítomnosť ochorenia COVID-19 absolvovali počas uplynulého víkendu v Banskej Bystrici i klienti a zamestnanci pobytových, ambulantných zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Podstúpilo ich 205 ľudí, z toho pozitívnych bolo 14. Zo 116 testovaných zamestnancov boli pozitívni šiesti. "Napriek niekoľkým pozitívnym prípadom je situácia v našich zariadeniach stabilizovaná. Je to najmä vďaka včas prijatým opatreniam, ich dôslednému dodržiavaniu a disciplíne všetkých zamestnancov a klientov," uviedol banskobystrický primátor Ján Nosko.

Celý priebeh testovania zabezpečovali sociálni pracovníci, vedúci jednotlivých úsekov a zdravotníci v konkrétnych pobytových zariadeniach sociálnych služieb. Testovanie sa týkalo najmä zariadení, ktoré poskytujú v Banskej Bystrici pobytové služby, a to Zariadenia pre seniorov Jeseň na Internátnej ulici, Komuce na Krivánskej ulici, Strediska sociálnych služieb a útulku Kotva pre rodiny s deťmi na Mičinskej ceste. "Zariadenia môžu fungovať naďalej, keďže klienti, ktorí mali pozitívny test na COVID-19, zostali v izolácii a nie sú vo fyzickom kontakte s ostatnými. Všetky kroky sme následne po testovaní v našich zariadeniach dôkladne odkonzultovali s regionálnym úradom verejného zdravotníctva," konštatovala vedúca oddelenia služieb dlhodobej starostlivosti magistrátu Beata Styková.

Testovanie v Banskej Bystrici
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podľa vedenia mesta druhé kolo plošného testovania je potrebné v prvom rade odborne analyzovať a dôsledne zvážiť. "Všetkým samosprávam narastajú výdavky spojené s celou akciou vrátane tých, ktoré štát neplánuje refundovať. V prípade druhého kola celoplošného testovania to budeme rešpektovať, ale pripomíname, že môžu nastať problémy s personálnym a materiálnym zabezpečením," zdôraznilo vedenie mesta Banská Bystrica, ktoré patrí medzi tie, ktoré si testovanie zopakuje.

Viac o téme: PandémiaSlovenskoKoronavírusCeloplošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu