Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Nárok na pomoc majú aj tí, ktorým bránil súbeh zamestnania a SZČO, odkázala Milanová

Natália Milanová Zobraziť galériu (6)
Natália Milanová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opatrenia, ktoré prijala vláda v prípade Prvej pomoci+, odstránia komplikácie, v dôsledku ktorých prepadávali počas prvej vlny pandémie COVID-19 cez sito štátnej pomoci mnohí aktéri z kultúrno-kreatívneho priemyslu - najmä tí, ktorí kombinujú príjem zo zamestnania a slobodného povolania. Na štvrtkovom tlačovom brífingu, pri informácii o ďalších krokoch na pomoc kultúre a kreatívnemu priemyslu, to uviedla ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).

Tlačová koferencia Ministerstva kultúry:

Milanová: Nárok na pomoc majú aj tí, ktorým bránil súbeh zamestnania a SZČO (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Kým v prvej vlne nemohol pomoc čerpať napríklad muzikant, ktorý má hlavné príjmy z umeleckej činnosti ako samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), no zároveň má drobný pracovný úväzok, napríklad v základnej umeleckej škole, teraz už túto možnosť mať bude. Ak mu klesli tržby zo slobodného povolania minimálne o 80 percent, má nárok na finančnú pomoc vo výške 810 eur, z ktorej bude odrátaný čistý zárobok zo zamestnaneckého pomeru," ozrejmila Milanová. Pre detaily odporúčala navštíviť stránku Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR), ktoré je gestorom Prvej pomoci+.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ministerka pripomenula aj vládou v stredu (14. 10.) schválený balík noviel zákonov, ktoré nadväzujú na legislatívne úpravy z mája a predlžujú okrem iného pomoc organizátorom nútene zrušených podujatí. "Majú možnosť predĺžiť platnosť zakúpených vstupeniek, prípadne ich vymeniť za vouchere,“ ozrejmila. "Predlžuje sa tiež dobrovoľnosť platenia príspevkov do verejnoprávnych umeleckých fondov – Literárneho, Hudobného a Fondu výtvarneho umenia," dodala. Povinnosť zrážať príspevok z autorských odmien sa podľa vládou schválenej novely nevzťahuje ani na odmeny vyplatené v roku 2021.

KORONAVÍRUS Nárok na pomoc
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Milanová pripomenula, že v rámci novely sa uvoľňujú ruky verejnoprávnym podporným fondom – Fondu na podporu umenia, Audiovizuálnemu fondu a Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. "Budú môcť oveľa pružnejšie reagovať na mimoriadne situácie, ako je aj súčasná pandémia nového koronavírusu a jej dosahy na kultúru a kreatívny priemysel," priblížila šéfka rezortu kultúry.

KORONAVÍRUS Nárok na pomoc
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Avizovala, že ďalšia adresná a cielená pomoc je pripravená na základe registra, v ktorom sa môžu do 19. októbra zaevidovať ľudia pracujúci v kultúrno-kreatívnom priemysle. "Je to podklad na ďalšie rokovanie s ministerstvom financií," zdôraznila Milanová, ktorá opätovne vyzvala na vyplnenie dotazníka a registráciu tých, ktorých sa to týka.

KORONAVÍRUS Nárok na pomoc
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Riaditeľ Inštitútu kultúrnej politiky MK Matúš Bieščad pripomenul, že s prípadnými otázkami je možné sa obrátiť na rezort mailovou cestou, prípadne využiť call centrum v pracovných dňoch od 09.00 do 16.00 h. "Momentálne evidujeme približne 4000 vyplnených formulárov," dodal Bieščad.

KORONAVÍRUS Nárok na pomoc
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mimoriadna podpora pomôže aj kultúre národnostných menšín

Časť z mimoriadnej pomoci Ministerstva kultúry (MK) SR vo výške 10,7 milióna eur pre nezávislú kultúru sa do konca roka 2020 rozdelí aj na projekty menšinovej kultúry. "Umožní to vo štvrtok zverejnená mimoriadna výzva Fondu na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) v celkovej výške 475.000 eur," informovalo MK.

Mimoriadna výzva je venovaná projektom profesionálnych umelcov. "Umelci a umeleckí pracovníci môžu vypracovať projekt a uchádzať sa o jeho podporu formou štipendia maximálne na päť mesiacov. Čas na podanie majú do 2. novembra 2020," oznámila hovorkyňa MK Zuzana Viciaňová. "Štipendium možno získať na tvorbu a prezentáciu divadelných, tanečných, hudobných, výtvarných a audiovizuálnych diel," dodala.

KORONAVÍRUS Nárok na pomoc
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

FPKNM rozdelí finančné prostriedky z mimoriadnej výzvy medzi všetkých 13 národnostných menšín - bulharskú, českú, chorvátsku, maďarskú, moravskú, nemeckú, poľskú, rómsku, rusínsku, ruskú, srbskú, ukrajinskú a židovskú národnostnú menšinu. V rámci budovania interkultúrneho dialógu a porozumenia podporí tiež vznik audiovizuálnych diel venovaných šíreniu tolerancie voči menšinovým jazykom a kultúram. Viac informácií o mimoriadnej výzve možno nájsť na www.kultminor.sk.

Viac o téme: Ministerstvo kultúrySlovenskoSZČOOĽANOKoronavírusNatália Milanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu