Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensko trápia masívne povodne: Rieky budú kulminovať, meteorológovia varujú pred ďalšími zrážkami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (25)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/SHMÚ, FB/Polícia SR)

SLOVENSKO – Počasie u nás je aktuálne pod vplyvom tlakovej níže so stredom nad severným Talianskom a Jadranom. Meteorológovia aj dnes varujú pred výdatnejšími zrážkami, ktoré do večerných hodín potrápia takmer celé územie. Pre desať okresov navyše vydali výstrahu najvyššieho stupňa pred povodňami. Tá je platná do odvolania. Situáciu sledujeme online.

Aktuálny meteorologický radar

ONLINE

17:44 POVODNE Na veľkej časti územia SR pretrvávajú aj hydrologické výstrahy pred povodňami. V okresoch horného Záhoria, hornej Nitry, takisto v okresoch Nové Zámky a Košice-okolie v povodí Hornádu platia výstrahy najvyššieho 3. stupňa.

17:40 POČASIE Zrážky s úhrnom 15 až 30 mm možno na území celej SR očakávať aj počas nasledujúcich 24 hodín. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý od 18.00 h do rovnakého času v piatok (16. 10.) vydal pre celé Slovensko výstrahu pred dažďom 1. stupňa. "Vzhľadom na spadnuté zrážky z predchádzajúceho obdobia, vysoký stupeň nasýtenosti povodí i súčasný vysoký stav vodnej hladiny na tokoch očakávame prechodne opätovný vzostup vodných hladín," uviedli meteorológovia.

16:50 POVODNE Stará hrádza medzi obcami Gyňov a Trstené pri Hornáde v okrese Košice-okolie nevydržala nápor vody z Hornádu a pretrhla sa. Ohrozenie obyvateľov ani ich príbytkov nehrozí, zaplavené sú polia. Potvrdili to starostka Gyňova Denisa Vargová a hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák. „Je to veľmi stará hrádza, voláme ju zajačia - je nízka. Od obce je to vzdialené asi dva až dva a pol kilometra. Najväčšiu škodu budú mať poľnohospodári, majú tam kukuricu a tá je celá pod vodou,“ povedala starostka s tým, že túto hrádzu pretrhlo aj pri povodniach v roku 2010 a následne ju vodohospodári opravili.

15:37 POVODNE Primátor Žiliny Peter Fiabáne odvolal vo štvrtok o 12.00 h tretí stupeň povodňovej aktivity v žilinskej mestskej časti Bytčica."Voda nestíhala odtekať prirodzenými trasami a postupne zaplavila spodné časti domov, pivnice, záhrady, garáže a miestne komunikácie. Mesto od utorka popoludnia situáciu na vodných tokoch monitoruje."

15:01 ŠKODY Niekoľko dní trvajúce dažde poškodili omietku nad vstupnou vežou Starého zámku v Banskej Štiavnici, Slovenské banské múzeum (SBM) preto muselo uzatvoriť svoju expozíciu. Pre situáciu s pandémiou nového koronavírusu muselo múzeum navyše uzavrieť dve ďalšie expozície.

14:52 ŠKODY Mesto Gelnica pracuje na odstraňovaní následkov povodne. Most pri základnej škole je pre dopravu uzavretý, využiť ho môžu iba chodci. „Prosíme ľudí, aby pre chýbajúce zábradlie používali na prechod stred mosta, nešli ku krajom a neriskovali prípadný pád do vody,“ uvádza mesto. Keďže došlo k poškodeniu asfaltu na Potočnej ulici, mesto apeluje na zvýšenú opatrnosť. Táto ulica je však prejazdná. Na Hlavnej ulici aktuálne odčerpávajú vodu zo zatopených pivníc domov. „Škody, ktoré občanom vznikli, je potrebné riešiť s príslušnou poisťovňou, u ktorej má vlastník svoj majetok poistený,“ uvádza mesto Gelnica.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Gelnica - oficiálna stránka mesta)

14:23 POVODNE Situácia vo Zvolene sa po povodni zlepšila. Rieka Hron sa v uplynulých dňoch vyliala v blízkosti záhradkárskej osady na Podborovej, kde ohrozovala majetok Zvolenčanov, ale aj životy hospodárskych zvierat. „Vo štvrtok sme už niekoľkokrát kontrolovali nielen záhradky, ale napríklad aj zaplavenú cestu do chatovej oblasti Červený medokýš. V oboch prípadoch je to lepšie, naďalej však ostávame v pohotovosti,“ povedala primátorka mesta Lenka Balkovičová s tým, že voda v Hrone a aj na Slatine sa upokojila vo štvrtok po polnoci.

13:36 POLÍCIA Polícia v Nitrianskom kraji upozorňuje vodičov, aby zvýšili opatrnosť, keďže sa na cestách môžu nachádzať veľké kaluže vody. Šoféri môžu naraziť aj na úsek, kde je vozovka úplne alebo čiastočne zaplavená. „Je dosť možné, že keď jazdíte vyššou rýchlosťou a natrafíte na veľkú kaluž vody alebo na zaplavenú vozovku, auto sa môže dostať do aquaplaningu. Pri aquaplaningu nejde len o bežný šmyk na mokrej vozovke, ale ide o úplnú stratu priľnavosti pneumatiky spôsobenú nedostatočným odvodom vody z jej povrchu. Aquaplaning vzniká často už pri rýchlostiach nad 80 km/h,“ vystríhajú ochrancovia zákona.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Nitriansky kraj)

„Keď už dostanete aquaplaning, nebrzdite, nepridávajte plyn, zbytočne netočte volantom – pokiaľ kolesá opäť zaberú, mohli by ste dostať neovládateľný šmyk. Snažte sa držať kolesá v priamom smere, povoľte pedál plynu, zošliapnite pedál spojky. Odpor vody vozidlo spomalí a tým sa pneumatika dostane opäť do kontaktu s vozovkou,“ poradili policajti.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Nitriansky kraj)

13:18 POČASIE Na Králikoch pri Banskej Bystrici sa ľudia zobudili do bieleho rána.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

12:40 POLÍCIA Mestskí policajti a hasiči v Zlatých Moravciach zasahovali v lokalite Žitavské nábrežie, ktoré ohrozovala voda z rieky Žitava. Situácia začala byť kritická v stredu vo večerných hodinách. „Zostávalo približne desať centimetrov do vyliatia rieky zo svojho koryta. Na mieste zasahovali členovia dobrovoľného hasičského zboru, hliadka Mestskej polície, hliadka miestnej Občianskej poriadkovej služby a miesto prišli obhliadnuť aj príslušníci Hasičského a záchranného zboru,“ povedal náčelník Mestskej polície v Zlatých Moravciach Marián Takáč.

12:25 POČASIE Meteorológovia podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie očakávajú v horných úsekoch tokov pokles až výrazný pokles, a v druhej polovici noci opakovaný prechodný vzostup vodných hladín. „Na dolných úsekoch tokov očakávame ešte vzostup z dotekania s prechodom do kulminácií. Na Morave v jej hornej časti predpokladáme prechod do kulminácií, v jej dolnej časti výrazný vzostup z dotekania. Na Dunaji očakávame ustálenosť vodných hladín,“ deklaroval SHMÚ.

12:10 POČASIE Momentálne sa v horných častiach povodí hydrologická situácia upokojuje. „Hladiny tokov sú v poklese alebo pokračuje ustálenosť pri vysokých vodných stavoch. Na Morave a na tokoch Východoslovenskej nížiny je výrazný vzostup, na Dunaji a na dolných úsekoch tokov je mierny vzostup až vzostup vodných hladín z dotekania. Na niektorých tokoch stále pretrvávajú stupne povodňovej aktivity,“ spresnil hydrometeorologický ústav.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

11:50 POVODNE Štátny podnik Vojenské lesy a majetky SR plánuje investovať do ďalších protipovodňových opatrení. V prvej etape ide o výstavbu šiestich poldrov v povodí rieky Ľubica, v druhej má vzniknúť desať poldrov v oblasti Levočských vrchov. Projekty sú spolufinancované z fondov Európskej únie a vlastných zdrojov štátneho podniku.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: MO SR)

11:32 ŠKODY Za posledných 24 hodín zasahovali hasiči v súvislosti s nepriaznivým počasím 250-krát. V teréne pomáhalo 400 príslušníkov HaZZ a 570 dobrovoľných hasičov s 320 kusmi hasičskej techniky dokopy. Aj počas dnešnej noci umiestňovali hasiči protipovodňové bariéry na mestách, kde hrozilo vyliatie vodných tokov (Banská Bystrica, Zvolen, Zvolenská Slatina, Lehota pod Vtáčnikom) a vykonávali monitoring vodných tokov. Okrem zásahov v súvislosti s povodňovou situáciou odstraňovali spadnuté stromy z cestných komunikácií a odčerpávali vodu zo zatopených priestorov.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Prezídium HaZZ)

Galéria: Za posledných 24 hodín pomáhalo v teréne 1000 hasičov

11:25 POVODNE Situácia v obci Zvolenská Slatina vo Zvolenskom okrese je po povodni stabilizovaná. „Prestalo pršať, voda v Slatine postupne klesá a cesty sú prejazdné,“ povedala vo štvrtok starostka obce Mária Klimentová. Vodný tok rieky Slatina sa v uplynulých dňoch pre výdatný dážď vylial z koryta na poľnohospodársku pôdu. Najhoršia situácia bola práve na toku tejto rieky. V súčasnosti hasiči stále odčerpávajú vodu zo zaplavenej dediny a monitorujú situáciu. Ráno obišla starostka rodinné domy, škody však veľké nie sú. „Horšie sú na tom záhrady a dvory rodinných domov,“ spomenula s tým, že v obci aj naďalej platí tretí stupeň povodňovej aktivity.

Hasiči zabezpčeujú preventívne opatrenia (Zdroj: TASR)

11:08 ŠKODY Hasiči naďalej zasahujú pri udalostiach spojených s povodňami, ktoré v uplynulých dňoch postihli aj východné Slovensko. „Hasiči aktuálne zasahujú v Jasove, v Moldave nad Bodvou aj v Čani, ide o odčerpávanie vody. V Kostoľanoch nad Hornádom ide o evakuáciu. Jeden muž uviazol na odľahlom mieste, voda ho odrezala,“ povedal operačný dôstojník KR HaZZ v Košiciach s tým, že hasiči vyrazili na miesto s člnom.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Košický kraj)

10:55 POČASIE V posledných piatich a najmä v posledných troch dňoch na našom území často a výdatne pršalo. „Za obdobie od 10. 10. do 14. 10. spadlo zväčša 60 až 120 mm zrážok. Lokálne napršalo aj výrazne viacej. Napríklad obec Štós v okrese Košice okolie mala 150,5 mm. Ešte výrazne viacej zrážok spadlo za uvedené obdobie v Smoleniciach v okrese Trnava. Tu bol celkový úhrn až 199,9 mm,“ skonštatoval na sociálnej sieti SHMÚ.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

10:50 DOPRAVA Na základe aktuálnej situácie je most na Ulici 9. mája v Banskej Bystrici opätovne otvorený.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

10:45 POVODNE Povodňová situácia v Kysaku v okrese Košice-okolie sa zlepšuje, hladina vody klesla približne o 30 centimetrov. „Vyšlo slnko, ale s upratovaním musíme počkať, kým voda opadne. Potom budeme odstraňovať aj odplavené protipovodňové vaky. Zatiaľ sme odpratávali konáre stromov z cesty, ktoré tam naplavilo, aby tadiaľ potom mohli prejsť autá. Zaplavené sú ešte tri úseky,“ povedal starosta Ľubomír Krajňák s tým, že zaplavená je aj dlhodobá obchádzková trasa medzi Kysakom a Veľkou Lodinou (okr. Košice-okolie) vedúca cez osadu Sopotnica.

10:43 POVODNE Počasie v Banskej Bystrici sa zlepšilo a situácia na rieke Hron sa počas noci upokojila. Nedošlo k vybreženiu riek a potokov a ako tvrdí banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti, nemuselo dôjsť k uzavretiu ďalších ciest v kraji. „Aktuálne sú na území Banskobystrického kraja prejazdné aj všetky horské priechody,“ tvrdí polícia. „Hladina Hrona kulminovala medzi polnocou a druhou hodinou vo štvrtok na úrovni 271 centimetrov. Odvtedy kontinuálne klesá. O siedmej hodine dosiahla úroveň 258 centimetrov,“ uviedol banskobystrický viceprimátor Jakub Gajdošík.

Na snímke pohľad na rieku Hron v Banskej Bystrici, 14. októbra 2020
Zobraziť galériu (25)
Na snímke pohľad na rieku Hron v Banskej Bystrici, 14. októbra 2020  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

10:39 POVODNE Dobrovoľní hasiči museli celú noc odčerpávať vodu, ktorá na troch miestach zaplavila záhrady. V obci Brehy po dlhej noci ostala poškodená aj cesta, ďalšia komunikácia je zaplavená a neprejazdná. Tamojší starosta Juraj Tencer potvrdil, že ešte v stredu podvečer vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity a obec aktuálne čaká na pomoc profesionálnych hasičov.

10:24 DOPRAVA Čertovica je aktuálne prejazdná. V stredu bola z dôvodu nepriaznivého počasia uzavretá.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Liptov112.sk)

10:21 POVODNE V okolí maďarských úsekov povodí riek Slaná (Sajó) a Hornád (Hernád) v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe museli pre záplavy uzatvoriť úseky niektorých ciest, informovala vo štvrtok agentúra MTI. Hovorca Maďarskej správy ciest Norbert Pécsi uviedol, že uzávera sa týka ciest medzi mestom Putnok a obcou Sajóvelezd, ako aj cesty zo Sajóvelezdu do obce Vadny.    

10:19 ŠKODY Hasiči v Banskobystrickom kraji od stredy do štvrtka 6.00 h absolvovali v súvislosti s počasím 58 výjazdov. „Väčšinou to bolo čerpanie zatopených pivníc a rodinných domov, stavba protipovodňových bariér, pílenie a odstraňovanie popadaných stromov a monitoring vodných tokov,“ zhrnul hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici Erik Piater. Najvážnejšia situácia bola podľa neho v okrese Brezno, kde hasiči zasahovali deväťkrát.

09:58 ŠKODY K spadnutým stromom na cestách a zaplaveným komunikáciám i pivniciam rodinných domov boli privolaní v stredu hasiči v Trnavskom kraji. Spolu zasahovalo vyše 110 hasičov s troma desiatkami techniky.

09:15 POLÍCIA Policajti jazdnej polície vypomáhali v týchto dňoch kolegom na horných Kysuciach, a to najmä v náročnom teréne, kde nie je prístup s vozidlami. „Zameriavali sa na predchádzanie krádeží vlámaním do rekreačných chát, ku ktorým dochádza na samotách v tomto regióne,“ priblížili muži zákona.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

08:44 POLÍCIA Policajti z Košického kraja apelujú na šoférov, aby si nenechávali návštevu pneuservisu na poslednú chvíľu, keďže sa včera na povrchu vozovky tvorila súvislá vrstva snehu.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Košický kraj)

08:33 POČASIE Meteorológovia z východného Slovenska hlásia prevažne polooblačné počasie, no niekde lokálne aj viac nízkej oblačnosti. „Na oblohe nám poletujú aj lentikulárne oblaky,“ dodali.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SHMÚ)

08:30 DOPRAVA Vďaka poveternostným podmienkam sa situácia upokojila. Banskobystrická polícia tak k uzavretiu ďalších ciest pristúpiť nemusela. „Aktuálne sú na území nášho kraja prejazdné aj všetky horské priechody. Prajeme vám šťastnú cestu a jazdite opatrne,“ vyzvali vodičov ochrancovia zákona.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Banskobystrický kraj)


Slovensko má prvú obeť (†26) povodní: Situácia je najvážnejšia v Žilinskom a Banskobystrickom kraji

Výstrahy platia aj vo štvrtok

Treťostupňová výstraha pred povodňami vydaná Slovenským hydrometeorologickým ústavom (SHMÚ) aktuálne platí v okresoch Skalica, Senica, Topoľčany, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Revúca, Rožňava, Košice-okolie – Hornád a Košice.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SHMÚ)

S výdatnejšími zrážkami takmer na celom Slovensku treba počítať aj počas štvrtka. Meteorológovia pre väčšinu územia vydali výstrahu prvého stupňa, ktorá má platiť od 18.00 h. „Očakáva sa výskyt dažďa s úhrnom miestami 10 až 25 mm. Vzhľadom na spadnuté zrážky z predchádzajúceho obdobia a vysoký stupeň nasýtenosti povodí a súčasný vysoký stav vodnej hladiny na tokoch, očakávame prechodne opätovný vzostup vodných hladín,“ upozornili.

Výnimkou sú len niektoré okresy Trnavského a Nitrianskeho kraja, či okres Senica v Bratislavskom kraji.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SHMÚ)

Očakáva sa kulminácia na viacerých tokoch

Po prechodnom poklese alebo ustálenosti je väčšina tokov opäť na vzostupe. Ich kulmináciu očakávajú meteorológovia v najbližších hodinách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Najvážnejšia situácia je podľa SHMÚ v povodiach Moravy a Myjavy, na tokoch v oblasti Malých Karpát, na hornej Nitre a povodí Bebravy. Taktiež na dolnej Slanej, v povodiach Hnilca, Hornádu a na rieke Vlára.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

„Vo vymenovaných povodiach je na vodomerných staniciach dosahovaný tretí stupeň povodňovej aktivity,“ spresnili s tým, že v súvislosti s protipovodňovou ochranou Banskej Bystrice sa tam uskutočňujú stavebné práce.

Slovensko trápia masívne povodne:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

„V priebehu štvrtka budú hladiny vodných tokov pozvoľna klesať. To neplatí pre stredné a dolné úseky väčších tokov, kde očakávame vzostupy z dotekania,“ upozornili meteorológovia. Dodali, že výraznejší pokles hladín pravdepodobne zabrzdia ďalšie predpovedané zrážky počas piatka (16. 10.).

Viac o téme: SlovenskoDážďPovodnePočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu