Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nebezpečný trapas na východe: Župa sa háda s vládou o tom, kto je na vine pre nekvalitný most, nevydržal ani týždeň

Mikulec nerozumie vyjadreniam kraja KSK. Zobraziť galériu (4)
Mikulec nerozumie vyjadreniam kraja KSK. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar, TASR - Pavol Zachar, SITA/Ministerstvo obrany SR)

BRATISLAVA - Novoročná fuška ženistov, ktorí vybudovali medzi obcami Kysak a Veľká Lodina náhradný most, nevydržala ani jeden celý týždeň. Po tom, ako sa pôvodný most minulého roku zrútil nastúpili príslušníci z armády, ktorí vybudovali nový most, no zdá sa, že aj ten už je v havarijnom stave a zrejme sa čoskoro uzavrie. Minister vnútra Roman Mikulec sa stráca vo vyjadreniach košického župana Rastislava Trnku a má naňho otázky.

Provizórne premostenie cez rieku Hornád medzi Kysakom a Veľkou Lodinou na mieste zrúteného mosta je poškodené a potrebná je jeho oprava. Ak k nej v krátkom čase nedôjde, premostenie bude uzavreté a autá budú musieť opätovne využívať obchádzku. Informoval o tom náhle v sobotu Košický samosprávny kraj (KSK).

Nebezpečný trapas na východe:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Košický župan Rastislav Trnka pritom ocenil zamestnancov Správy ciest KSK. "Tak ako minulý víkend promptne vykonávali práce na nedokončenom stavenisku nad rámec dohodnutých povinností, aj teraz reagovali veľmi rýchlo a provizórne opravovali toto premostenie. Keďže prejazd po tomto premostení nie je bezpečný a je ohrozená bezpečnosť cestnej premávky a životy ľudí, verím, že sa štátne orgány rozhýbu a zabezpečia nápravu do niekoľkých hodín. Ak k tomu nedôjde, budeme musieť premostenie uzavrieť a znovu sprejazdniť obchádzkovú trasu," uviedol predseda KSK Trnka.

Nebezpečný trapas na východe:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Otvorili ho len minulý týždeň

Ešte len počas minulého týždňa v pondelok provizórne premostenie slávnostne otvorili minister vnútra Roman Mikulec a minister obrany Jaroslav Naď (obaja z OĽaNO).

Malo zvládnuť prejazd áut až do 40 ton a autobusov. „Nerozumieme, prečo premostenie, ktoré dodala Správa štátnych hmotných rezerv SR, nevydržalo ani päť dní,“ pýta sa Trnka.

Mikulcovi uniká zmysel vyjadrení župana

Na dianie okolo mosta ihneď zareagoval aj minister vnútra Roman Mikulec, ktorý bol most otvárať. "Uniká mi zmysel vyjadrení predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku, ktorý znevážil snahu štátnych orgánov pomôcť samospráve vyriešiť dlhodobo zanedbávanú situáciu s mostom nad riekou Hornád vo Veľkej Lodine," píše minister.

Nebezpečný trapas na východe:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Na čo ste čakali?

"Je dôležité pripomenúť, že pôvodný most, ktorý sa zrútil v októbri, bol v Správe ciest Košického samosprávneho kraja a mal vyše 50 rokov. Je otázka, prečo kraj nechal situáciu „dozrieť“ až do takého stavu, že vlani v auguste museli most pre havarijný stav uzavrieť a o dva mesiace sa v októbri most samovoľne zrútil. Ako je možné, že statik musel zo dňa na deň rozhodnúť o uzavretí mosta?" pýta sa Mikulec samosprávy KSK.

"Podotýkame, že zástupca Správy ciest KSK 17. januára označil v protokole z hlavnej prehliadky mosta jeho stavebno-technický stav za bezchybný. Po tom, ako sme sa dozvedeli, že sa na moste nachádzajú poškodené drevené časti, začali sme situáciu operatívne riešiť a ponúkli pomoc. Hasiči zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom boli dnes vyslaní, aby na miesto doviezli 50 kusov drevených fošní, teda mostín a kovové úchyty na uchytenie obrubníkov zo Správy štátnych hmotných rezerv SR. Sú v kontakte so starostkou, pre snehovú kalamitu je dnes nemožné dostať sa miesto. Prevoz bude vykonaný v utorok," dodal Mikulec.

Viac o téme: ProblémStavKysakMostVeľká Lodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu