Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Matovič oznamuje nové opatrenia: Núdzový stav, návrat rúšok, obmedzia aj pohostinstvá!

Igor Matovič spolu s Jánom Mikasom oznamuje nové opatrenia. Zobraziť galériu (9)
Igor Matovič spolu s Jánom Mikasom oznamuje nové opatrenia. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Ústredný krízový štáb v dôsledku zhoršujúcej sa situácie ohľadom pandémie koronavírusu dnes rokoval až do večerných hodín, pričom už predtým premiér naznačoval, že bude poslom zlých správ. Tým mal celkom isto na mysli prísnejšie opatrenia, ktoré boli počas dneška prijaté.

  • Ústredný krízový štáb navrhuje návrat núdzového stavu v dôsledku pandemickej situácie
  • hromadné podujatia sa výrazne obmedzujú, výnimky majú len svadby, pohreby a podobné rodinné zhromaždenia
  • povinnosť nosenia rúšok sa v školách predĺži, povinnosť nosiť rúško v exteriéri sa opäť vráti
  • opäť sa zavedie povinnosť určitého množstva ľudí na prevádzke a v obchodoch
  • opatrenia na hraniciach sa predbežne meniť nebudú, hygienik Mikas to odôvodňuje podobnou situáciou u našich susedov
  • prevádzky verejného stravovania môžu byť otvorené od 6:00 ráno do 22:00 večer

VIDEO Tlačová konferencia po zasadaní krízového štábu

Podľa Matoviča je situácia vážna, spolu s Mikasom oznámili sériu opatrení (Zdroj: Topky/Maarty)

Naša krajina prechádza zlomovým bodom, ktorého súčasťou budú veľmi pravdepodobne ešte prísnejšie epidemiologické opatrenia, než aké boli v kuloároch doteraz. Rozhodol o nich dnes krízový štáb. 

KORONAVÍRUS Matovič oznamuje nové
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Návrat núdzového stavu

Na Slovensku by sa opäť mal vyhlásiť núdzový stav. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Po rokovaní ústredného krízového štábu to avizoval premiér Igor Matovič (OĽANO). Tento krok musí ešte odobriť vláda. "Nebude len na oblasť zdravotníctva, bude to všeobecný núdzový stav," vysvetlil Matovič. Počas prvej vlny pandémie sa núdzový stav týkal len zdravotníctva. Vláda ho vyhlásila 16. marca, trval do 14. júna. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila 11. marca, trvá odvtedy naďalej.

KORONAVÍRUS Matovič oznamuje nové
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Núdzový stav možno vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. Podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu možno počas neho v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území. Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia ľudí.

Zasadnutie stále prebieha, takže vláda ďalšie odporúčania a pravidlá spresní ešte neskôr. Ako bolo očakávané, Mikas oznamuje, že zmeny sa dotknú hromadných podujatí, stravovacích zariadení, rúšok či dokonca núdzového stavu. Mikas oznamuje, že zmeny na hraniciach po prehodnotení nenastanú. Maďarsko a Rakúsko tak ostávajú medzi menej rizikovými krajinami.  "Máme podobné problémy, ako naši susedia, takže sme to zvážili a opatrenia na hraniciach by neboli korektné a ani vhodné," myslí si Mikas. 

KORONAVÍRUS Matovič oznamuje nové
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Hromadné podujatia budú na Slovensku od októbra zakázané. Výnimkou budú sobáše, pohreby, krsty, zasadnutia orgánov verejnej moci či podujatia, kde budú všetci negatívne otestovaní. Zakázať by sa tak mali športové, kultúrne či firemné podujatia, ale aj omše. Organizovanie rodinných osláv sa neodporúča.

Matovič tiež oznamuje obmedzenie počtu zákazníkov na prevádzku, a to pri 10 metroch štvorcových na jedného zákazníka. Mikas zatiaľ neurčoval sanitárny deň v obchodoch a ani hodiny určené pre dôchodcov. Opatrenia by mali kontrolovať zamestnanci obchodu či obchodného domu pri vstupe.

Školáci a študenti druhého stupňa základných škôl a na stredných školách budú musieť aj naďalej nosiť rúška. Na prvom stupni budú odporúčané. Povinnosť nosiť rúško aj v exteriéri opäť vstúpi do platnosti. Nosiť sa však bude v prípade, ak rozstupy medzi ľuďmi budú menšie ako dva metre.

KORONAVÍRUS Matovič oznamuje nové
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Otvorené budú môcť byť iba prevádzky verejného stravovania, kde sa sedí. Uviedol to premiér Igor Matovič (OĽANO) v súvislosti s opatreniami proti rozšíreniu nového koronavírusu. Apeluje, aby ľudia mali na tvári rúško v reštauráciách stále, nemusia ho mať len keď jedia a pijú. Otvorené by mali byť od 6.00 do 22.00 h. Povolený bude predaj jedla cez okienko a jeho rozvoz nonstop.

Hromadné podujatia sú prvé na rane

Hlavným tŕňom v oku väčšiny hygienikov a odborníkov v tejto oblasti sú rozhodne hromadné podujatia, kde má vírus väčšiu šancu na prenos. Od 1. októbra sa počet ľudí v exteriéri zredukuje na najviac 200 ľudí a v interiéri na 100. Hromadné podujatia so státim by sa mali podľa všetkého zakázať. Účasť na svadbách dostane tiež poriadne obmedzenie, pričom sa má obmedziť počet hostí na 30 ľudí.

Stopku by mali dostať hromadné podujatia športového ale aj kultúrneho charakteru. Tento možný scenár načrtol Matovič už v jednom zo svojich posledných statusov. „Skôr sa obávam, že za tak drastického nárastu počtu prípadov budeme musieť prísť s úplným zákazom hromadných podujatí akéhokoľvek druhu (rodinné, firemné, kultúrne, športové, cirkevné...), dokým krivke nárastu spoločnými silami nezlomíme väzy," píše premiér.

Hranice

Zmeny by mali nastať aj v prípade hraníc. Kým Česko patrí už k červeným krajinám, postupne sa uvažuje o podobných opatreniach aj na hraniciach s Rakúskom a Maďarskom. Tieto opatrenia sa pravdepodobne podrobnejšie upravili na dnešnom štábe. Rozhodovať sa bude taktiež o nosení rúšok v škole. Tu pritom aj hlavný hygienik Ján Mikas spolu s premiérom apelujú na ľudí, aby ich nosili "vždy a všade".

Na opatrenia sa už chystajú aj vysokoškolské internáty. Dnes už aj Slovenská technická univerzita spolu s Univerzitou Komenského oznámili, že prechádzajú na dištančnú formu výučby. Študentom bola adresovaná výzva, že z nich môžu postupne dobrovoľne odísť.

Viac o téme: OpatreniaIgor MatovičKoronavírusústredný krízový štáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu