Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Milión úmrtí je bolestivým míľnikom, povedal António Guterres

António Guterres
António Guterres (Zdroj: TASR/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, File)

NEW YORK - Milión úmrtí v dôsledku pandémie nového koronavírusu je "bolestivým míľnikom", k dosiahnutiu ktorého prispela živelnosť tejto choroby. Vo vyhlásení zverejnenom v utorok to podľa agentúry AP povedal generálny tajomník OSN António Guterres.

Podľa bilancie agentúry AFP a údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa už na celom svete zomrelo v dôsledku ochorenia COVID-19 viac ako milión ľudí. "Medzi nimi (obeťami) boli otcovia a matky, manželky a manželia, bratia a sestry, priatelia a kolegovia," uviedol Guterres.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Bolesť a utrpenie boli znásobené živelnosťou tejto choroby. Riziká nákazy rozdelili celé rodiny a smútiť či tešiť sa zo života často nebolo možné," dodal. Guterres tiež varoval, že šíreniu vírusu, rastu nezamestnanosti, narúšaniu procesu vzdelávania i ďalším zásadným zmenám nateraz ešte nie je koniec.

Pandémiu možno podľa neho prekonať zodpovedným riadením, spoluprácou, vedeckými poznatkami i preventívnymi opatreniami — napríklad dodržiavaním rozstupov a nosením rúšok. Prípadné vakcíny musia byť dostupné pre všetkých.

Viac o téme: PandémiaOSNKoronavírusAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu