Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mimoriadna schôdza NR SR k plánu obnovy nebola, lebo nič nemajú, hovorí Fico

Predseda Smeru-SD a poslanec Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Predseda Smeru-SD a poslanec Robert Fico (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k plánu obnovy vo štvrtok nebola, lebo vládna koalícia nič nemá. Uviedol to predseda Smeru-SD a poslanec Robert Fico na tlačovej konferencii pred parlamentom. Opozičný Smer-SD, ktorý schôdzu inicioval, chcel, aby parlament prijal stanovisko k tomuto dokumentu.

Fico poznamenal, že koalícia nemá o čom rokovať, pravdepodobne preto, lebo národný plán obnovy ešte neexistuje. "Chceli sme dať určitú líniu plánu obnovy, na čo tie peniaze máme minúť. Veď oni sú vedľa ako tá jedľa. Oni tú rozprávajú o nejakých platoch učiteľov, rozprávajú tu o nejakej reforme dôchodkového zabezpečenia. Veď nech si konečne prečítajú to, za čo ten Matovič hlasoval v Európskej rade," vyhlásil Fico. Podľa jeho slov sa hlasovalo predovšetkým za to, že peniaze, pokiaľ ide o obnovu, sa musia výlučne použiť na podporu hospodárskeho rastu, udržanie pracovných miest a najmä na dve hlavné priority Európskej únie, a to je digitálna a zelená ekonomika.

Mimoriadna schôdza NR SR
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Zároveň poukázal na článok 2 ústavného zákona o spolupráci parlamentu a vlády v záležitostiach Európskej únie (EÚ). Ten podľa neho konštatuje, že ak sa NR SR nevyjadrí k návrhu stanoviska SR do dvoch týždňov, toto stanovisko je pre vládu záväzné. Návrh stanoviska bol predložený vo štvrtok minulý týždeň, vo štvrtok o týždeň by tak mal nadobudnúť, ak sa k tomu národná rada nevyjadrí, záväznosť. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) potvrdil, že má pravdu. Do programu schôdze by podľa neho mohli zaradiť podobný návrh, ktorý podal Smer-SD, keď inicioval mimoriadnu schôdzu.

Mimoriadna schôdza NR SR
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Fico tiež kritizoval, že premiér Igor Matovič (OĽANO) sa vo štvrtok nezúčastnil na stretnutí predsedov vlád V4 so šéfkou Európskej komisie (EK), ktoré sa týkalo migrácie, ale aj plánu obnovy či rozpočtu na nasledujúce roky. To, že Matovič nebol v Bruseli, považuje za hrubé zanedbanie povinnosti predsedu vlády SR a poškodenie záujmov Slovenska.

Viac o téme: SchôdzaRobert FicoNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu