Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smer nenavrhne kandidáta na generálneho prokurátora: Fico zákon napadne na Ústavnom súde

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičná strana Smer-SD napadne zákon o prokuratúre na Ústavnom súde (ÚS) SR. Vlastného kandidáta na generálneho prokurátora v nadchádzajúcej voľbe nenavrhne. Líder Smeru-SD Robert Fico o tom informoval na stredajšej tlačovej konferencii. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vyhlási voľbu kandidátov na generálneho prokurátora v piatok (11. 9.).

"Momentálne pracujeme na definitívnej verzii podania a budeme žiadať pozastavenie účinnosti tohto zákona," uviedol Fico k zákonu o prokuratúre s tým, že nové podmienky voľby generálneho prokurátora sú protiústavné. Strana preto podľa jeho slov nebude súčinná v tomto "divadelnom predstavení".

Prezidentka SR Zuzana Čaputová minulý týždeň podpísala novelu zákona o prokuratúre, ktorú opätovne schválili poslanci Národnej rady SR. Poslanci legislatívu odobrili s pripomienkami, ktoré hlava štátu navrhovala zapracovať, keď zákon vrátila parlamentu.

Smer nenavrhne kandidáta na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa opätovne schválenej novely sa o funkciu šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR môžu uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíri sa tiež okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov na generálneho alebo špeciálneho prokurátora navrhujú. Špeciálnym prokurátorom sa už nebude musieť stať len prokurátor GP.

Smer-SD napadne zákon o elektronických komunikáciách na ÚS

Opozičný Smer-SD sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s novelou zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. V stredu to potvrdil predseda strany Robert Fico. "Aj tento zákon ideme atakovať na Ústavnom súde, pretože je to len a len bohapusté zisťovanie informácií," skonštatoval.

Podanie na Ústavný súd SR avizovali poslanci Smeru-SD už skôr. Počas diskusie k zákonu poslanec Smeru-SD Ladislav Kamenický uviedol, že strana podá na ÚS nielen návrh na vyslovenie nesúladu s Ústavou SR, ale aj návrh na okamžité pozastavenie účinnosti zákona.

Smer nenavrhne kandidáta na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová opätovne nepodpísala novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Poslanci Národnej rady (NR) SR minulý týždeň prelomili veto hlavy štátu a opätovne legislatívu schválili po tom, ako ju prezidentka vrátila parlamentu. Zákon bude platiť napriek tomu, že prezidentka ho nepodpísala.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR bude môcť podľa novej legislatívy získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v "červených" krajinách. Pokuta za nedodržanie izolácie a karantény po návrate na Slovensko z "červenej" krajiny má byť do výšky 5000 eur.

Viac o téme: ústavný súdGenerálny prokurátorBratislavaRobert FicoSlovenskoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu