Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Posudok k tragédii v Prešove odhalil príčinu výbuchu: Skazu dokonala až iskra vo výťahu!

Sú známe nové okolnosti z prípadu explózie bytovky v Prešove Zobraziť galériu (4)
Sú známe nové okolnosti z prípadu explózie bytovky v Prešove (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

PREŠOV - Bolo krátko po dvanástej hodine na obed, keď 6. decembra 2019 došlo na Mukačevskej ulici k masívnej tragédii. Na najvyšších poschodiach jedného z panelákov nastal obrovský výbuch, pričom došlo aj k niekoľkým stratám na životoch. Otrasy z explózie cítili aj niekoľko kilometrov od epicentra výbuchu. Teraz po viac ako polroku od tragédie sú na stole predbežné závery toho, čo výbuch spôsobilo aj už skôr známych faktov zo skoršieho vyšetrovania.

Na nové informácie v tomto tragickom prípade upozornil prešovský Korzár. Polícia sa pri vyšetrovaní mala vybrať viacerými smermi. V hre bola dokonca aj alternatíva možného výbuchu v dôsledku uloženej výbušniny. Vypočutí boli postupne piati obvinení, desiatky svedkov a aj niekoľko znalcov. Úlohou bolo zistiť aj to, či niekto z obvinených, či iní ľudia nepochybili alebo niečo neporušili, nezanedbali.

Posudok k tragédii v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Ako sa dostal plyn do bytovky

V posudku sa píše o tom, že v okolí bytovky prebiehali výkopové práce, malo dôjsť k poškodeniu potrubia a následnému úniku plynu. Zohľadňuje sa aj výbuch a škody, ktoré spôsobil. Znalci boli požiadaní aj o vypracovanie posudku toho, ako sa plyn dostal do paneláku na Mukačevskej ulici číslo 7. Začať sa to malo poškodením plynového potrubia DN 255, ktoré sa nachádza pod zemou v blízkosti bytovky. Poškodenie bolo podľa posudku spôsobené mechanicky priamym kontaktom s horizontálnou vrtnou súpravou počas prác na mikrotunelovom vrte.

Posudok k tragédii v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Spúšťačom bol výťah

Do priestorov paneláku sa plyn dostal hlavne cez teplovodný kolektor. Plyn sa vzľadom na jeho vlastnosti a fyzikálne zákony dostal na najvyššie poschodia. V tom čase sa pravý výťah v bloku nachádzal na 11. poschodí a iskra, ktorá vznietila nahromadený plyn mala vzniknúť na jednom z bezpečnostných obvodov daného výťahu.

Ďalší únik plynu

To čo predstavovalo potenciálne ďalšie riziko bol fakt, že plyn neunikal len na Mukačevskej 7. Ďalej po výbuchu prenikal do teplovodných kolektorov, kde neskôr najmenej dvakrát zahorel. Tento stav spolu s preniknutím plameňa cez teplovodné kolektory a rozdeľovač do paneláka na Mukačevskej 9 bolo najpravdepodobnejším iniciátorom výbuchu pred tým nahromadeného plynu v jeho pivničných priestoroch. Tento výbuch však ale nemal taký deštrukčný efekt ako v bloku 7.

Výbuch v pivničných priestoroch bloku 9 podľa záverov v posudku súvisí s masívnym výbuchom v bloku 7.

Výbuch plynu v Prešove.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Výbušnina to určite nebola

Príčiny výbuchu hľadali vyšetrovatelia až tak zoširoka, že sa zaoberali aj veľmi nepravdepodobnou alternatívou. A to tou, že výbuch mohol byť v dôsledku výbušniny. Túto otázku vyšetrovateľ položil znalcom. Posudok však túto možnosť naplno vylučuje.

"Skúmaním videozáznamov, obrazových dokumentov, poškodení, obhliadkou miesta výbuchu a na základe zdokumentovaní výbuchov výbušnín v uzavretých priestoroch, prípadne deštrukcií budov pomocou výbušnín, je možné s istotou vylúčiť deštrukciu bytovky pomocou výbušnín," píše sa v závere posudku.

Viac o téme: BytovkaPrešovMukačevská ulica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu