Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prípad okolo prešovského paneláku sa zamotáva: NAKA začala trestné stíhanie, vzbura voči primátorke!

Kvôli sume za búracie práce sa situácia v prešovskom zastupiteľstve zvrháva. Zobraziť galériu (3)
Kvôli sume za búracie práce sa situácia v prešovskom zastupiteľstve zvrháva. (Zdroj: TASR - Roman Hanc, Milan Kapusta)

PREŠOV – Piati prešovskí mestskí opoziční poslanci vyzývajú primátorku mesta Andreu Turčanovú, aby v súvislosti so sporom o úhradu nákladov za záchranné práce po minuloročnom výbuchu plynu na Mukačevskej ulici vyvodila osobnú zodpovednosť. Situácia sa navyše dramatizuje aj preto, lebo o prípad bytovky na Mukačevskej ulici sa už zaujíma aj vyšetrovateľ NAKA, ktorý podal trestné oznámenie.

Mesto nestihlo podať v zákonom stanovenej lehote odpor na súd a hrozí, že bude musieť firme Matijka s. r. o. doplatiť takmer 240.000 eur. Primátorka osobnú zodpovednosť necíti. Mesto dostalo platobný rozkaz v auguste, priblížil mestský poslanec Martin Eštočák. "Mesto by malo ešte douhradiť sumu takmer 240.000 eur. Trovy konania boli vyčíslené v platobnom rozkaze zhruba na sumu 30.000 eur," ozrejmil.

Podľa jeho informácií sa vo veci búracích prác a odvozu sutiny začalo aj trestné stíhanie. "Vyzývam pani primátorku, ako aj celé vedenie mestského úradu na vyvodenie osobnej zodpovednosti za túto kauzu," vyhlásil Eštočák.

Tretí deň demolácie bytovky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – Roman Hanc)

Prípadom sa skutočne zaoberá NAKA

Informáciu o trestnom stíhaní potvrdila aj polícia. "V súčasnosti je možné uviesť, že vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry dňa 8.6.2020 začal trestné stíhanie pre trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, pričom sú naďalej vykonávané všetky potrebné úkony prípravného konania. Doposiaľ neboli zistené také skutočnosti, ktoré by odôvodňovali vznesenie obvinenia konkrétnej osobe. Vzhľadom ku skutočnosti, že v predmetnej trestnej veci prebieha prípravné konanie, ďalšie informácie nemožno poskytnúť," povedal pre Topky hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Turčanová necíti osobnú zodpovednosť

Primátorka reagovala, že vyvodila zodpovednosť voči tým, ktorí pochybili. "Necítim osobnú zodpovednosť. Vôbec neotvorili elektronickú schránku, preto som musela zareagovať tak, že zamestnankyne, ktoré to mali priamo v pracovnej náplni a neurobili to, museli opustiť mestský úrad," povedala Turčanová s tým, že zisťujú mieru spoluzavinenia ďalších osôb. "Podali sme rozklad, síce po lehote, ale podali sme ho, takže čakáme, ako sa s tým vysporiada súd," skonštatovala Turčanová.

Andrea Turčanová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Firme vyplatili len toľko, koľko sa uvádzalo v posudku

Firma Matijka predložila mestu dve faktúry v celkovej výške zhruba 1.018.000 eur. Mesto však firme vyplatilo iba približne 781.000 eur, a to v zmysle záverov znaleckého posudku z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline.

V utorok 11. augusta došla na Mestský úrad v Prešove elektronickou poštou zásielka z Okresného súdu Banská Bystrica. Tá obsahovala platobný rozkaz v právnej veci žalobcu - firmy Matijka proti mestu o zaplatenie sumy 768.481,98 eura. Išlo o sumu, ktorú firma žiadala mimo vopred vyplatených 250.000 eur.

Viac o téme: BytovkaPrešovAndrea TurčanováMukačevská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu