Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Explózia bytovky v Prešove: Mesto ohlásilo finančný príspevok, 540 eur pre rodiny v okolí Mukačevskej

Tretí deň demolácie bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove. Zobraziť galériu (2)
Tretí deň demolácie bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove. (Zdroj: TASR – Roman Hanc)

PREŠOV - Tragédia v Prešove, ktorá sa odohrala ešte v decembri minulého roka, ochromila Slovensko. Výbuch a následný požiar 12-podlažnej bytovky číslo sedem si vyžiadal celkovo osem obetí. O domov prišlo veľké množstvo ľudí, keďže panelák smrti neskôr úplne zrovnali so zemou. Mesto Prešov teraz informovalo o ďalšom finančnom príspevku pre tých, ktorých zasiahlo nešťastie.

Mesto Prešov finančne odškodní rodiny z troch bytoviek na Mukačevskej ulici, ktoré boli čiastočne zasiahnuté tragickým výbuchom plynu v decembri 2019. Oznámili to na webovej stránke presov.sk.

Video, ktoré zachytáva výbuch plynu v bytovke v Prešove

Okrem obyvateľov bytovky číslo sedem, ktorí po explózii prišli o strechu nad hlavou aj o všetky svoje cennosti, sa v zložitej situácii ocitli aj ľudia zo susedného vchodu číslo deväť. Keďže hrozilo, že statika ich obydlí je narušená, museli na čas opustiť svoje byty. 

"Medzi týchto ľudí bolo do konca februára 2020 prerozdelených 5 117 269, 51 eur, ktoré sa podarilo vyzbierať na oficiálnom účte mesta Prešov vďaka nezištnej pomoci ľudí zo Slovenska aj zo zahraničia," priblížilo mesto Prešov.

Odškodnia aj okolité vchody

Mesto Prešov sa však rozhodlo odškodniť aj tých, ktorí bývajú v okolí Mukačevskej 7. Po výbuchu mali porozbíjané okná alebo inak poškodené interiéry svojich domovov. Tento krok mesto podniklo aj napriek tomu, že poisťovne podľa zverejneného vyjadrenia mesta vo väčšine prípadov preplatili týmto občanom škody na majetku.

Smutný pohľad: Bytovku búrali od 16. do 18. decembra.
Zobraziť galériu (2)
Smutný pohľad: Bytovku búrali od 16. do 18. decembra.  (Zdroj: TASR – Roman Hanc)

„Chceli sme im finančne prispieť a morálne ich odškodniť. Príspevky vyplatíme v zmysle nášho všeobecne záväzného nariadenia správcom bytových domov, ktorí peniaze rozdelia medzi vlastníkov bytov,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Dokopy mesto na spomínaný účel vyčlenilo 115 020 eur z dotácií od tretích strán, vrátane miest a obcí. Financie síce boli poskytnuté v súvislosti s mimoriadnou udalosťou na Mukačevskej ulici, no mesto uviedlo, že neboli súčasťou oficiálnej zbierky pre ľudí dotknutých výbuchom.

Pohľad do poškodenej bytovky v Prešove

Výška príspevku na jednu bytovú jednotku má podľa mesta predstavovať 540 eur. V bytových domoch číslo 3, 5, 11, 13, 15, 17 bude príspevok poskytnutý vlastníkom všetkých bytových jednotiek.

V bytových domoch 19, 21, 23, 25 bude príspevok poskytnutý vlastníkom bytových jednotiek, v ktorých bola spôsobená škoda. Pri tomto určovaní sa podľa stanoviska vychádza z podkladov doručených správcom.

Viac o téme: PlynTragédiaVýbuchPrešovMukačevská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu