Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Futbaloví fanúšikovia sa opäť predviedli! Nápis s rasistickým podtónom aj vulgárne odkazy premiérovi

Futbaloví fanúšikovia sa opäť raz predviedli. Zobraziť galériu (4)
Futbaloví fanúšikovia sa opäť raz predviedli. (Zdroj: FB/Ultras Slovan Official, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Po celom svete, najmä v Spojených štátoch, rezonuje kauza smrti Georga Floyda, ktorého zabili pri policajnom zásahu. Ako reakcia na jeho smrť sa spustilo hnutie Black Lives Matter, ktoré odkazuje na to, že aj na čiernych životoch záleží. Futbaloví fanúšikovia sa však opäť raz predviedli a nie práve najšťastnejšie.

"Pokoronový" futbalový zápas medzi bratislavským Slovanom a Michalovcami, sa opäť raz zapíše do histórie. Viac, ako športové výkony, totiž ľudí upútalo niečo celkom iné. Celý štadión skandoval vulgárne heslá, ktoré sa týkali premiéra Igora Matoviča. Po výkrikoch "Matovič, sku**ený" sa štadiónom ozval mohutný potlesk. 

Upozorňujeme, že video obsahuje vulgarizmy, preto nie je vhodné pre maloletých a citlivé povahy.

Matovič ešte minulú stredu kritizoval futbalový zápas medzi Dunajskou Stredou a Slovanom Bratislava. Fanúšikovia nedodržali odporúčania hlavného hygienika a šachovnicové sedenie odignorovali.

Futbaloví fanúšikovia sa opäť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Presne takto si to pokaziť môžeme,“ povedal premiér. "Toto je cesta do pekla,“ dodal. Zápas sledovalo 6 120 divákov. Odteraz bude musieť byť každý druhý rad voľný, rozhodli odborníci. Ak to nebude fungovať, športové podujatia sa zrušia. „Lebo je to neúmerné riziko,“ povedal premiér.

Kontroverzný nápis

Pozornosť však priťahoval aj obrovský nápis, ktorý rozprestreli futbaloví Ultras fanúšikovia bratislavského klubu. Stálo na ňom White lives matter, v preklade Na bielych životoch záleží. Ultras sa nápisom "pochválili" aj na sociálnej sieti. 

 

Ultras Slovan sa nápisom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Ultras Slovan Official)

Len minulý rok pritom musel klub pre tresty kvôli prejavom fanúšikov odohrať bez divákov dva zápasy v Európskej lige a jeden v domácej Fortuna lige. Európska futbalová únia vlani zatvorila Slovanu štadión za antisemitské a xenofóbne prejavy a vyzývanie k násiliu voči etnickým skupinám časti jeho fanúšikov v predchádzajúcich zápasoch európskych pohárov.

Stanovisko ŠK Slovan k transparentu na zápase s Michalovcami prinášame v plnom znení:

„ŠK Slovan Bratislava jednoznačne odsudzuje akékoľvek prejavy rasizmu a intolerancie. Vystupujeme a naďalej budeme jasne vystupovať proti rasizmu v akejkoľvek forme a pripravujeme ďalšie aktivity na to, aby sme ukázali, že rasizmus nemá v dnešnej spoločnosti miesto.

Odmietame vnášanie politických prejavov do športu a nestotožňujeme sa s takýmto transparentom. Považujeme za nemiestne kaziť futbalové zápasy nevhodnými a zbytočne iritujúcimi prejavmi.

Ako klub sa k tejto situácii staviame čelom, naše možnosti sú však zmysle v platnej legislatívy obmedzené. Nemôžeme udeliť zákaz návštevníkom verejných športových podujatí ako je to možné napríklad v Anglicku, pokiaľ tieto osoby neboli právoplatne odsúdené. Sme pripravení poskytnúť maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní. Ak tieto orgány zistia, že transparent bol protizákonný a naplnil skutkovú podstatu trestného činu, budeme môcť týmto osobám udeliť zákaz účasti na domácich zápasoch ŠK Slovan, čo v takomto prípade určite aj urobíme. V minulosti sme chceli udeliť doživotný zákaz jednotlivcom za incident počas zápasu s Trnavou, avšak nenašli sme oporu v zákone, ktorý by nám tak umožňoval konať. 

Chceme zdôrazniť, že ŠK Slovan je otvorený voči všetkým bez ohľadu na národnosť, rasu či vierovyznanie. Toto konštatovanie potvrdzuje aj zloženie hráčskeho kádra a realizačnému tímu A-mužstva. V súčasnom mužstve sú hráči 13 rôznych národností a rôznych farieb pleti či vierovyznania. Viackrát sme boli časťou športovej verejnosti a médií kritizovaní za multi-národné zloženie nášho mužstva. Vždy sme však verejne zdôrazňovali, že pri angažovaní hráča nikdy nebude rozhodovať jeho národnosť či farba pleti, ale len ľudské a futbalové kvality.“

Smrť Georga Floyda

Afroameričan George Floyd zomrel 25. mája v Minneapolise v štáte Minnesota pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku. Pri zatýkaní sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať.

Sanitka následne odviezla bezvládne telo 46-ročného Floyda do nemocnice, kde ho vyhlásili za mŕtveho. Neprimeraný zásah, ktorý okolostojaci nakrútili na video, vyvolal po celých USA protesty, ktoré vyústili do násilností.

Viac o téme: RasizmusSlovanBlack lives matter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu