Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rada Európy varovala členské štáty: Nesmieme dopustiť rasové profilovanie pri práci polície

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

BRUSEL - Rada Európy (RE) v pondelok prostredníctvom výzvy vydanej Európskou komisiou proti rasizmu a intolerancii (ECRI) varovala svojich 47 členských krajín pred rasovým profilovaním a nárastom rasizmu a diskriminácie pri práci polície.

ECRI, ktorá bola zriadená v roku 1994 s cieľom čeliť narastajúcim problémom rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a intolerancie, vo svojej správe upozornila na systematický rasizmus a existujúce nerovnosti v európskych krajinách. Protirasistický orgán RE zároveň vyzval vlády európskych štátov, aby "vysielali silné posolstvá" a prijímali rozhodné opatrenia, aj keď ide iba o izolované udalosti, lebo dôvera v políciu zo strany spoločnosti zvyšuje bezpečnosť pre všetkých.

"Rasové profilovanie predstavuje špecifickú formu rasovej diskriminácie a musí byť výslovne zakázané zákonom," uvádza sa vo výzve ECRI. V dokumente RE sa rovnako spresňuje, že profilovanie osôb na základe rasy či etnického pôvodu "vyvoláva pocit poníženia a nespravodlivosti medzi skupinami, ktoré sú mu vystavené, vedie k ich stigmatizácii, negatívnym stereotypom a odcudzeniu a bráni dobrým komunitným vzťahom". Podľa Európskeho súdu pre ľudské práva môže mať rasové profilovanie za následok "inštitucionalizovaný rasizmus".

ECRI preto vyzvala členské štáty Rady Európy, aby prijali opatrenia v tejto oblasti, od vypracovania náborových postupov, ktoré zabezpečia, aby zloženie polície odrážalo rozmanitosť obyvateľstva, až po vytvorenie nezávislých orgánov na vyšetrovanie incidentov údajného zneužívania zo strany polície.

"Je nevyhnutné vytvoriť policajnú kultúru, v ktorej sa rasistické zneužívanie považuje za miesto, ktoré nemá miesto v orgánoch činných v trestnom konaní, a kde sa rasizmu za každých okolností aktívne bráni a bojuje proti nemu", zdôraznila ECRI.

Viac o téme: RasizmusPolícia Európska úniaRada EurópyEurópska komisia proti rasizmu a intolerancii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu