Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Do Kollára sa po tlačovke obúvajú viacerí politici: OĽaNO je nespokojné a chce ďalšie stretnutie!

Kollár dnes vysvetľoval svoju diplomovku! Zobraziť galériu (4)
Kollár dnes vysvetľoval svoju diplomovku! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel, TASR/Branislav Račko)

BRATISLAVA - Po dnešnom rannom tlačovom vyhlásení, kde predseda parlamentu Boris Kollár naďalej obhajoval svoju diplomovú prácu, aj keď dodal, že magisterský titul už v politike používať nebude, sa spustila lavína reakcii politikov. Rozhodne to nie je niečo, čo sa bude šéfovi Sme rodina čítať príjemne.

Prezidentka im pripomína minulosť v opozícii

Prezidentka Zuzana Čaputová vláde odkazuje, že podporu im dali voliči na základe krokov v minulosti z opozičných lavíc. "Získala silný protikorupčný mandát, aj silný mandát na zmenu výkonu politickej moci. Pre budovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a inštitúcie je ale potrebné, aby vládni politici dôsledne dodržiavali také isté princípy, aké z opozície žiadali od svojich oponentov," píše Čaputová vo vyhlásení.

OĽaNO si myslí, že otázky boli nezodpovedané

Vládna strana sa po dnešnom brífingu Kollára chce opäť s predsedom parlamentu stretnúť. "Nakoľko aj po dnešnom tlačovom brífingu Borisa Kollára ostáva veľa nezodpovedaných otázok, pozvali sme si predsedu NR SR na rokovanie poslaneckého klubu hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO).  Rokovanie sa uskutoční v pondelok 29.06.2020. Poslanci nášho hnutia zaujmú stanovisko po tomto stretnutí," uvádza v stanovisku OĽaNO hovorkyňa Dáša Macaríková.


VIDEO Zásadné vyhlásenie Kollára ku kauze plagiátorstva: V politike nebudem používať titul magister


Od SaS má Kollár žltú kartu

Kollár lepšie nepochodil ani u liberálov z SaS. Tí chcú tiež stretnutie. "Strana SaS berie na vedomie rozhodnutie Borisa Kollára nepoužívať magisterský titul. Zároveň je to však pre Borisa Kollára žltá karta od poslancov NR SR za SaS a preto zaraďuje predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová mimoriadny bod na rokovanie poslaneckého klubu, kde ho pozýva, aby zodpovedal všetky otázky poslancov SaS," odkázal hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Podľa Pellegriniho priznal pochybnosť pri získani titulu

Predseda parlamentu Kollár svojím rozhodnutím nepoužívať titul priznal, že ho získal pochybne. Myslí si to podpredseda parlamentu Peter Pellegrini, jeho stanovisko poskytla jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková. Od premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) Pellegrini naďalej očakáva, že bude požadovať vyvodenie politickej zodpovednosti.

Do Kollára sa po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Premiér Matovič tvrdí, že kto ukradne niekomu inému časť jeho duševného vlastníctva, je zlodej a boj proti zlodejom je jeho politickým sľubom už desať rokov," pripomína Pellegrini. Očakáva preto od neho, že bude principiálny a tak ako v iných prípadoch, aj v tomto bude požadovať vyvodenie politickej zodpovednosti.

Podpredseda parlamentu Šeliga hovorí o neslušnosti

K situácii mal čo povedať aj momentálne prvý muž Za ľudí a podpredseda parlamentu Juraj Šeliga.  "Je neslušné kopírovať cudzie texty bez citovania. Je ešte neslušnejšie sa po odhalení tváriť, že to tak nie je. A úplne najmenej slušné je žiadať od svojho predchodcu odstúpenie a na seba mať v tej istej situácii úplne iné nároky," vyhlásil rázne Šeliga.

Hra o Hamletovi

Medzi prvými bol poslanec SaS Ondrej Dostál, ktorý sa už predtým vyjadril, že by mal Kollár odstúpiť z čela parlamentu. Ten sarkasticky popísal, že napísal divadelnú hru a že hľadá divadelnú scénu, ktorá by ju uviedla. Hra sa volá Hamlet. "Súhlas potomkov pôvodného autora s použitím jeho myšlienok, pochopiteľne, mám," píše Dostál.

Kritizujú aj mimoparlamentní predstavitelia

Spoluzakladateľ Progresívneho Slovenska, ktoré sa tesne nedostalo po voľbách do parlamentu, Martin Dubéci rovnako nie je nadšený dnešným tlačovým vyhlásením predsedu Kollára. "Nemá sa za čo ospravedlňovať a utiekol pred otázkami. Dva roky na námestiach a máme opäť toto. Vďaka," skonštatoval Dubéci.

Hlina si ho vychutnal

Dlhoročný kritik predsedu Sme rodina a exšéf KDH Alojz Hlina sa po tlačovej konferencii rozpísal doslova na kilometre. "Boris Kollár sa postaví pred drevený obklad a obraz Štefánika v budove NR SR a začne epicky: Poznáte ma. Poznáte ma tridsať rokov. Pochádzam z núdznych pomerov. Dve košele, nohavice a deravé topánky... Opakujem: deravé topánky povedal," začína Hlina.

"Matovič a Kollár to vyriešili vskutku šalamúnsky, riešenie: Kollár nebude používať titul magister. „Ale iba počas času, kým budem v politike“, hrdo dodal na záver svojho vyhlásenia B. Kollár. Čiže toto má byť ukončenie? To naozaj?" pýta sa Alojz Hlina. "Vláda SR by nepadla, ak by sa Kollár vzdal funkcie predsedu. Problém by bol, že ak by sa predsedom parlamentu stal niekto z toho množstva osobností, ktoré tam má Kollár v strane, tak Kollárovi hrozí Ficov scenár s Pellegrinim," myslí si Hlina.

Biháriová tvrdí, že im nie je ľúto, že nie sú súčasťou vlády

Svoje odkázala Matovičovej vláde aj nová predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová. "Po dnešnej tlačovke Borisa Kollára pribudol nový dôvod, prečo sa kritika a poukazovanie na chyby vlády nepripúšťa a neodpúšťa," píše Bihariová v statuse. "Toto manipulatívne umlčiavanie kritiky je dnes ešte väčší problém, než samotná diplomovka Borisa Kollára. V skutočnosti sa z Borisovej diplomovky naozaj nenajeme," píše predsedníčka PS.

Mimoparlamentná Demokratická strana zase zdieľa odporúčania, ako bojovať proti plagiátom. "Akademická etika sa nezlepší len odoberaním titulov. Treba predísť porušovaniu etiky. A to sa dosiahne len cez peniaze. Odobrať školám, fakultám a odborom akreditácie. Pri porušení akademickej etiky podstatne znížiť rozpočty. Kým školám štát nesiahne na peniaze, nič sa nezmení," píše akademik a člen DS Dušan Katuščák.          

Podľa predsedu Dobrej Voľby Tomáša Druckera vláda Igora Matoviča "zložila masky". "Klamať a ohýbať pravdu podľa toho, ako sa hodí a z národa robiť blbcov je prejavom cynického arogantného správania, ktoré sa evidentne nezmenilo. Toľko “spravodlivo” nahnevaných a plamenných rečí mali páni Matovič a Kollár o Ficovi a Dankovi. Dnes sa odkrýva predvolebná maska a ukazuje sa fakt pekná podobnosť s predchodcami," píše Drucker.

Podľa Sólymosa by mal Kollár odstúpiť

Podľa predsedu Mosta-Híd Lászlóa Sólymosa by mal predseda NR SR odstúpiť. Myslí si, že politikom na Slovensku chýba vyspelá politická kultúra. "K plagiátorstvu svojich koaličných partnerov by sa mal postaviť čelom aj premiér. V opozícii plagiátorov nazýval zlodejmi. V premiérskom kresle má potrebné kompetencie, aby teraz namiesto rozprávania mohol aj konať," dodal.

Do Kollára sa po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš označil oznámenie predsedu parlamentu za facku. "Boris Kollár nám oznámil, že ak niečo ukradnete, nie je to vlastne v tejto krajine problém. Stačí, ak to na istý čas len ukryjete," skonštatoval na sociálnej sieti. Zlodejom podľa neho Kollár odkazuje, že "stačí nedráždiť tým, čo ulúpili". "Treba chvíľu počkať, potom si nakradnuté užívať. Aj verejne. Takto však funguje mafia, nie slušný štát," dodal.

Do Kollára sa po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: Diplomová prácaVyhlásenieReakcieBoris KollárOndrej DostálMartin Dubéci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu