Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mimoparlamentné PS kritizuje Matovičovu vládu za kultúru "našich ľudí"

Irena Bihariová Zobraziť galériu (4)
Irena Bihariová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) kritizuje vládu Igora Matoviča za takzvanú kultúru "našich ľudí". Súčasná vláda podľa strany pokračuje v obsadzovaní postov politickými nominantmi či "dvojakým metrom" v kauze okolo diplomovej práce predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina). Členovia strany to uviedli v pondelok na tlačovej konferencii.

"Obsadzovanie postov prednostov okresných úradov členmi hnutia OĽaNO, pochybný výber riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, nominácia rodinného príslušníka na riaditeľa Slovenskej informačnej služby či škandalózna nominácia poslankyne Petry Krištúfkovej na post splnomocnenkyne vlády ukázala, že spôsob dosadzovania vlastných ľudí do štátnej správy sa nezmenil," uviedol za PS Branislav Vančo.

"Premiér akoby nevládol, iba oznamoval rozhodnutia nikým nevolených orgánov. V právnom štáte však nestačí, ak má premiér dobrý úmysel, keď nemá oporu v práve. Takto sa riadi Palermo, nie právny štát," povedala predsedníčka PS Irena Bihariová. Vládu však pochválila za to, že sa jej s pomocou disciplinovaných občanov a občianskych iniciatív podarilo udržať pandémiu nového koronavírusu pod kontrolou.

Zľava: Predsedníčka PS Irena
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Za nezvládnutú PS považuje pomoc podnikateľom zasiahnutým koronakrízou. Podpora sa podľa nich nedostala ani niektorým zraniteľným skupinám obyvateľstva, ako sú napríklad slobodné matky, samoživiteľky. Konštatuje, že vláda by mala mať pre zraniteľné nízkopríjmové skupiny obyvateľstva plán.

Vládna koalícia podľa PS zneužila niekoľkokrát skrátené legislatívne konanie vo veciach, v ktorých to nebolo potrebné. "Pre mnohých voličov predstavovali tieto voľby poslednú šancu na toľko sľubovanú zmenu. Preto chceme v dobrom a konštruktívne apelovať na vládu, aby si uvedomila, že disponuje tým najcennejším artiklom, ktorým ju občania vybavili, dôverou, že oni budú tentokrát iní,“ dodala Biháriová.

Viac o téme: KritikaIgor MatovičProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu