Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Denne zomrú desiatky ľudí, ročne ochorejú tisíce! Existujú väčšie hrozby ako KORONAVÍRUS

Jana Pifflová-Španková Zobraziť galériu (4)
Jana Pifflová-Španková (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Celý svet momentálne ešte stále ohrozuje pandémia koronavírusu. Prezidentka občianskeho združenia Nie rakovine Jana Pifflová-Španková však upozorňuje, že onkologická situácia je na Slovensku oveľa horšia, ako situácia okolo koronavírusu.

Onkologická situácia na Slovensku je oveľa vážnejšia ako situácia s koronavírusom, uviedla Jana Pifflová-Španková pre portál bratislavskenoviny.sk. Na Slovensku je momentálne 1391 ľudí infikovaných koronavírusom. Rakovina však na Slovensku každý rok pripraví o život takmer 14-tisíc ľudí, denne pribudne takmer sto chorých a 40 úmrtí. 

Pomohli by skríningové testy

Pifflová-Španková uviedla, že pokiaľ by sa rozbehli skríningové testy aj v prípade rakoviny, pomohlo by to zachrániť množstvo životov. „Na riešenie následkov koronavírusu je vyčlenených 1,5 miliardy eur. Keby sme z toho dostali aspoň 5 percent na skríning kolorektálneho karcinómu, zachránime 2000 ľudí,“ ozrejmila riaditeľka združenia. Napríklad rakovina hrubého čreva a konečníka by nemusela byť smrteľná, ak by ju zistili včas. Realita je však taká, že zo štyritisíc ľudí, ktorí na ňu ročne na Slovensku ochorejú, polovica zomrie.

Denne zomrú desiatky ľudí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Takéto čísla evidovalo občianske združenie ešte pred pandémiou koronavírusu, ktorý zastavil rozbiehajúce sa skríningy, teda cielené vyhľadávanie ochorenia v populácii. „Každá štvrtá kolonoskopia končí pozitívnym nálezom. Tri až päť percent pozitívnych testov má už kolorektálny karcinóm, štyridsať percent pozitívnych testov na okultné krvácanie má polypy, ktoré sa môžu zvrhnúť na nádor, ale keď ich odstránime, nebude z toho rakovina,“ uviedla. 

Ľudí by bolo potrebné upokojiť

Zároveň upozorňuje, že sa nemá zabúdať na ďalšie problémy a ochorenia ani teraz. Problémom s aj pacientky s rakovinou prsníka. Pred koronavírusom ročne zachytili do tritisíc pacientok s karcinómom prsníka. Teraz sa však boja prísť a návštevu lekári odsúvajú, keďže nejde o akútne prípady. Stagnujú aj skríningové vyšetrenia, ktoré prepláca štát a mohli by zachrániť 300 žien. ​„Len pomaly sa opäť rozbiehajú skríningy kolonoskopie, ale bolo by potrebné ľudí upokojiť, začať situáciu uvoľňovať, aby sa zas pacienti začali dožadovať vyšetrení, pretože teraz sa ambulanciám neraz zbytočne vyhýbajú,“ uviedla. 

Denne zomrú desiatky ľudí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Mohli sme ochrániť desiatky životov

Skríning krčka maternice spustil štát v novembri minulého roka. „Test je k dispozícii v ambulancii gynekológa, avšak informačná kampaň sa neurobila, takže o tom máloktorá žena vie,“ vysvetlila Pifflová-Španková s tým, že OZ ako pacientske združenie plánovalo rozbehnúť kampaň, ktorá sa však musela kvôli pandémii odsúnúť na jeseň. ​Stav výskytu a dopadov rakoviny na ľudí je v našej krajine alarmujúci a problém dlhodobo pretrváva a koronavírus ho ešte zhoršil.

Riaditeľka OZ podotkla, že chceli vysielať televízne spoty pred správami. „Nedalo sa. O COVIDE sa vysielajú spoty dokola.“ Na záver uviedla, koľko životov mohli ochrániť povinným skríningom, systematickým vpúšťaním moderných liekov, technológií či modernizovaním pracovísk. „Teraz sa môžeme legitímne pýtať, či boj s rakovinou budeme brať rovnako vážne, ako boj s koronavírusom?“

Viac o téme: RakovinaKoronavírusJana Pifflová-ŠpankováOZ Nie rakovine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu