Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ambiciózny plán vlády: Chceli by obmedziť centové mince v obchodoch, nápad obchodníci vítajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Časy sa menia. V súčasnosti nie je na pretrase len celosvetová koronakríza. Programové vyhlásenie vlády (PVV) nie je len nejakým dokumentom, ktorý je teraz témou číslo jeden len v parlamente. Ide aj o to, čo v ňom vládne strany deklarujú. Jednou z noviniek by napríklad malo byť aj výrazné obmedzenie jednocentových a dvojcentových mincí pri nákupe.

Aspoň to sa píše v najnovšom, vyše 120-stranovom PVV, ktoré je momentálne predložené v parlamente. V jednom z jeho bodov sa píše o tom, ako by sa mali zmeniť nákupy a platobné styky v obchodoch ako takých.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Zvedieme možnosť zaokrúhľovania hodnoty nákupov tak, aby významne obmedzil obeh 1 a 2 centových mincí, s cieľom znížiť náklady firiem a komerčných bánk. Použijeme pritom podobné princípy ako pri zrušení 10 a 20 halierových mincí v minulosti. Takisto vláda prehodnotí limity pre platby v hotovosti a aktuálne nastavenie bankového odvodu. Urobí tak aj s ohľadom na odporúčania Európskej centrálnej banky zachovať primerané časové obmedzenie jeho platnosti a finančnú stabilitu bankového sektora," píše sa v novom programovom vyhlásení vlády o ktorom momentálne stále rokuje parlament.

Ambiciózny plán vlády: Chceli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Obchody tento krok vítajú

Obchodné značky a veľkí hráči sa týmto ambíciam vlády nebránia, naopak, vítajú ich. "Tento krok uvítame, nakoľko veríme, že to zjednoduší dennodennú prácu s hotovosťou," uviedla pre Topky hovorkyňa obchodného reťazca Billa Kvetoslava Kirchnerová.

"Obchodníci podporujú zrušenie 1 a 2 centových mincí, pretože spôsobujú zbytočné náklady pri administrovaní nakladania s týmito malými mincami. Čo sa týka spôsobu zaokrúhľovania, tak máme za to, že by sa to týkalo celkového nákupu a nie každého tovaru jednotlivo. Spôsob, akým by sa to robilo závisí aj od nastavenia legislatívy, ktorá by použitie týchto mincí regulovala," skonštatoval predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič.

Viac o téme: VládaMinceObmedzeniePVV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu