Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ROZHOVOR Poslanec Viskupič (SaS): Najmenšie mince stiahnu z obehu. Treba sa obávať zdražovania?!

(Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Koalícia sa rozhodla, že 1 a 2 centové mince sa už nebudú používať. Ich eliminovaním z obehu sa, podľa šéfa výboru pre financie a rozpočet, ušetria náklady štátu, miesto v peňaženkách občanov a zároveň tým budeme chrániť prírodu. Najmenšou používanou mincou zostane 5 centov. Čo to bude znamenať pre bežných občanov a čo pre obchodníkov? Viac s poslancom (SaS) a šéfom výboru pre financie a rozpočet Mariánom Viskupičom.

Kedy sa dostane do parlamentu návrh Zákona o cenách, ktorým príde k zrušeniu jedno a dvojcentových mincí?

  • Prieskumy verejnej mienky hovoria, že 90% občanov Slovenska podporuje zrušenie 1 a 2 centových mincí. Aj preto aktuálne prebieha medzirezortné pripomienkové konanie a následne sa zákon objaví na rokovaní vlády. Do parlamentu sa dostane pravdepodobne v marci.  Na marcovej schôdzi prebehne prvé čítanie a v apríli by sme mali zákon finálne schváliť. Samotná účinnosť je predbežne stanovená na 1.1.2022, ale možno to bude aj skôr. 

Návrh zákona hovorí o postupnom sťahovaní mincí z obehu. Dokedy by mali byť tieto mince stiahnuté z obehu? 

  • Prijatý zákon umožní obchodníkom zaokrúhľovať výsledné ceny nákupu plateného v hotovosti tak, aby najmenšou používanou mincou bola 5 centovka. Zákazníci budú môcť aj naďalej platiť aj 1 a 2 centovými mincami, ale obchodníci ich už nebudú vydávať. Týmto jednoduchým riešením, v horizonte niekoľkých mesiacov od začiatku platnosti zákona, 1 a 2 centovky prirodzene vymiznú z obehu. Stále budú platným zákonným platidlom, reálne sa však prestanú používať.       

Prečo sa tieto mince rušia?

  • 1 a 2 centové mince majú viacero mrzutých vlastností – ich výroba je takmer rovnako drahá, ako je ich nominálna hodnota. Často sa tratia, miznú z obehu. Paradoxne sú všade, máme ich plné peňaženky, pokladničky, vrecká, nájdeme ich pohodené v každom šuplíku...ale neradi nimi platíme. Národná banka Slovenska musí vynakladať veľké náklady, aby ich neustále dopĺňala do obehu. Ich eliminovaním z obehu ušetríme náklady štátu, miesto v peňaženkách občanov a chránime prírodu. Takto vyzerá sedliacky rozum a racionálne riešenia. Slovensko už má za sebou jednu rovnakú skúsenosť, keď sa v minulosti rovnakým spôsobom prestali používať 10 a 20 halierové mince. Hodnota 1 centovky je nižšia ako najnižšej, vtedy používanej, 50 halierovej mince. Aj toto je jasný dôvod na ich zrušenie.  

Je podobný zákon schválený aj v iných krajinách eurozóny?

  • Už 5 krajín Eurozóny v hotovostnom peňažnom obehu obmedzilo najmenšie centové mince. Vo Fínsku, Holandsku, Belgicku, Írsku a Taliansku sa už nepoužívajú. Pre presnosť treba povedať, že z dôvodu jednotnej európskej menovej politiky sú 1 a2 centové mince stále všade platné a použiteľné. 

Existuje na tomto návrhu zákona zhoda v rámci koalície?

  • V minulosti sme poslanci strany SaS, predkladali z opozície tento návrh do parlamentu. Strana Smer však o riešenia pre ľudí nemala záujem. O to viac ma teraz teší, že v celej našej koalícii panuje jednoznačná zhoda na prijatí tohto zákona. Som presvedčený, že pre túto rozumnú zmenu zahlasuje aj časť opozície.   

Čo to bude znamenať pre bežného človeka?

  • Chcem jednoznačne vyvrátiť možné obavy, že by touto zmenou prišlo k zdražovaniu. Zaokrúhľovať sa bude až hodnota celého nákupu. Teda maximálna hodnota zaokrúhlenia pri  jednom nákupe sú dva centy. Nákup v hotovosti, v hodnote povedzme 46,13€ sa zaokrúhli na 46,15€. Pri ďalšom nákupe zasa opačne, hodnota 65,02€ sa zaokrúhli nadol na 65,00€. Takto raz príde o pár centov zákazník a raz obchodník. V dlhšom časovom horizonte nepríde nikto o nič. Pri bezhotovostnom platení nebude žiadne zaokrúhlenie.  Bežný človek pocíti len pozitívne zmeny – menšie množstvo mincí v peňaženke a rýchlejšie platenie pri pokladni. 

A čo pre obchodníkov? Nebudú mať viac práce s preceňovaním?

  • Obchodníci nebudú mať žiadnu prácu navyše. Nemusia nič preceňovať, ceny jednotlivých tovarov sa nemenia. Zaokrúhli sa až výsledná cena nákupu a len pri platení v hotovosti. Použijem klasický saskársky príklad. Cena jedného rohlíka je 0,13€. Ak si človek kúpi 12 rožkov v celkovej cene 12x0,13 =1,56€, pri pokladni zaplatí 1,55€. Obchodníkom odbudne práca s počítaním množstiev najmenších mincí a tiež napätie s bankami. Banky si totiž za spracovanie mincí berú poplatok, ktorý sa pri 1 centovkách rovnal takmer ich nominálnej hodnote. Ak napríklad obchodník doniesol do banky 500 kusov 1c mincí, namiesto 5€ dostal max 2€. Zvyšok bol poplatok za spracovanie.

Nevzniká aj obava, že podnikatelia budú zaokrúhľovať ceny smerom nahor a všetko bude drahšie?

  • Tým, že zaokrúhľovanie sa deje až zo sumy celého nákupu, je maximálne „zdraženie“ celého nákupu o 1 alebo 2 centy. Ale pravdepodobne pri ďalšom nákupe odídete  obchodu so „zľavou“ 1 až 2 centy. Matematika a pravdepodobnosť je zázračná v tom, že nepustí a je spravodlivá. Eliminácia najmenších mincí nemá žiadny vplyv na zdražovanie. Iná vec je, že ceny na Slovensku pravidelne ročne rastú o približne 2%. To je však iná téma.
Viac o téme: RozhovorEuroMinceZdražovanieStiahnutieObehMarián Viskupič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu