Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ak mali orgány právo na postup v SŠHR, Smer-SD to plne rešpektuje, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ak mali orgány činné v trestnom konaní právo na utorkový (21. 4.) zásah v súvislosti so Správou štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR, Smer-SD ho plne rešpektuje a očakáva férový a spravodlivý proces. Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico. Bývalého šéfa SŠHR Kajetána Kičuru polícia v súvislosti so zásahom obvinila z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Fico očakáva, že Kajetán Kičura bude mať právo na profesionálnu obhajobu a že platí prezumpcia neviny. "Čakáme na rozhodnutie Ústavného súdu, lebo ide o sudcu. V tomto okamihu nebudeme komentovať, ani vykrikovať," povedal. Fico skonštatoval, že najväčšia kauza v histórii SŠHR bola kauza tzv. platinových sitiek počas vlády Ivety Radičovej, ktorej súčasťou boli aj terajší premiér Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) ešte v utorok v reakcii na zásah v SŠHR skonštatoval, že Fico bol osobným priateľom Kajetána Kičuru

Národná kriminálna agentúra (NAKA) ešte v marci začala "ex offo" trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave. Premiér 22. marca po kontrole na SŠHR poznamenal, že jej predseda nemá dôveru vlády.

Následne 24. marca vláda na návrh ministra hospodárstva Kajetána Kičuru z funkcie predsedu SŠHR odvolala. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu. Kajetán Kičura odmietol obvinenia súvisiace s uzavretím zmlúv SŠHR, ale aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

Viac o téme: RezervyRobert FicoKajetán Kičura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu