Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ONLINE Zasadanie parlamentu: Poplach v pléne, podozrenie na koronavírus narušilo začiatok schôdze

Ľuboš Blaha a Marian Kotleba v hlasovaní o post predsedov výborov opäť neuspeli. Zobraziť galériu (11)
Ľuboš Blaha a Marian Kotleba v hlasovaní o post predsedov výborov opäť neuspeli. (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Boris Kollár otvoril v utorok druhú schôdzu Národnej rady SR. Na jej programe bola dnes voľba dvoch zvyšných podpredsedov parlamentu, chýbajúcich predsedov a členov výborov, ako aj skladanie sľubu náhradníkmi za poslancov, ktorí sa cez víkend stali členmi vlády.


  • skončila druhá schôdza Národnej rady SR v tomto volebnom období, nasledovať bude mimoriadna tretia schôdza parlamentu
  • poslanecký sľub zložilo 19 náhradníkov za poslancov, ktorí odišli do vlády ako ministri a štátni tajomníci
  • národná rada rozhodla o skrátenom legislatívnom konaní v kontexte nových zákonov
  • zvyšnými podpredsedami parlamentu sa stali Milan Laurenčík (SaS) a Peter Pellegrini (Smer)
  • bol schválený procedurálny návrh, aby sa vystúpenie v diskusii pre každého rečníka skrátilo na dve minúty na jedného rečníka
  • Richard Raši sa stal predsedom výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, Peter Žiga predsedom výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ
  • Ľuboša Blahu opäť nezvolili za predsedu výboru pre ľudské práva a rovnako ani Mariana Kotlebu za šéfa výboru pre kontrolu činnosti vojenského spravodajstva

NAŽIVO Rokovanie na 2. schôdzi parlamentu 


ONLINE

19:48 V jednoznačne vymedzených situáciách by malo byť po novom umožnené ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu rozhodnúť o termínoch rozhodujúcich pre organizáciu školského roka mimo limitov ustanovených zákonom o výchove a vzdelávaní. Vyplýva to z vládnej novely zákona, ktorú v utorok večer schválili poslanci Národnej rady SR.

18:56 Cieľom vládneho zákona o opatreniach na zamedzenie šírenia nákazy novým koronavírusom nie je niekoho špehovať či odpočúvať. Vyhlásil to podpredseda parlamentu a strany Za ľudí Juraj Šeliga. Reagoval tak na slová predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý si myslí, že vládna koalícia chce občanov sledovať a návrh zákona je podľa neho porušením základných ľudských práv. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) je podľa Šeligu ochotná poslancom vysvetliť detaily návrhu zákona.

17:37 Richard Raši si myslí, že by sme mali rozlišovať, na aké osoby sa bude zákon vzťahovať. Pýtal sa, či by nemali mať štátne orgány prístup len k dátam osôb, ktoré majú byť v karanténe, alebo sa to bude vzťahovať na všetkých občanov. Návrh zákona je podľa neho urobený narýchlo, umožňuje prístup k dátam všetkých osôb. Ondrej Dostál v súvislosti s vyjadreniami opozície zdôraznil, že návrh dáva štátu možnosť zbierať a uchovávať dáta len počas trvania mimoriadnej situácie, "najdlhšie však do konca kalendárneho roka". (tasr)

ONLINE Zasadanie parlamentu: Poplach
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

17:10 Poslanec Peter Osuský z SaS upozornil Štefana Kuffu z ĽSNS, ktorý navrhol skrátený priestor na vyjadrovanie v pléne, že svojim vystúpením prešvihol niekoľkonásobne lehotu, ktorú sám národnej rade predložil.

17:00 Predseda Smeru Robert Fico charakterizuje zákon ako "špicľovský". "Môžu zisťovať, s kým telefonujeme, môžu sledovať naše maily, sms. Urobili to tak, aby mohli sledovať a odpočúvať kohokoľvek v tejto krajine. Majú to v krvi," myslí si Fico.

16:18 Peter Pellegrini nesúhlasí s návrhom vlády, aby kontrolovala mobilné telefóny. K tomuto postoju sa pripájajú aj poslanci ĽSNS.

15:55  Parlament prerokuje oprávnenie pre ministra školstva posunúť termíny maturitných skúšok či Testovania 9 a tiež možnosť zrušiť ich pre daný školský rok v skrátenom legislatívnom konaní. Za návrh hlasovalo 107 poslancov na tretej schôdzi parlamentu, ktorá začala dnes o pätnástej hodine. Ide o zmenu, ktorá je reakciou na vyhlásenie mimoriadnej situácie a núdzového stavu z dôvodu šírenia koronavírusu na Slovensku. (sita)

15:31 Podľa SaS je Baránik preventívne doma, pretože jeden z členov rodiny prejavuje mierne príznaky tejto choroby.

ONLINE Zasadanie parlamentu: Poplach
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

15:24 Baránik ani jeho dcéra nemajú potvrdené toto ochorenie. "Pán Baránik zostal doma, čo hodnotím ako správne rozhodnutie," pokračuje Kollár po zasadnutí grémia.

15:05 Začala sa tretia mimoriadna schôdza. Kollár zvoláva grémium z dôvodu podozrenia, že poslanec Alojz Baránik má byť údajne pozitívne testovaný na koronavírus. Kollár zvolal okamžite grémium s tým, že on takúto informáciu nemá. Ľubomír Vážny ho na to vyzval so slovami, že je tu vysoké riziko nákazy medzi 150 poslancami parlamentu.

13:43 Totalitný valec pokračuje. Takto poslanec Ľuboš Blaha komentoval svoje nezvolenie za predsedu ľudskoprávneho výboru parlamentu. Nezískal dostatok hlasov ani v opakovanej voľbe. Podľa Blahu vládne strany nerešpektovali dohodu o rozdelení postov predsedov výborov. Nevedel povedať, či Smer-SD bude ďalej trvať na jeho kandidatúre. V klube sa o tom podľa Blahu poradia. (sita)

13:40 Národná rada bude v súvislosti s mimoriadnou situáciou pre šírenie nového koronavírusu zasadať v najbližšej dobe ad hoc, nie v tradičných intervaloch každý mesiac. V utorok to povedal predseda parlamentu Boris Kollár. (tasr)

12:56 Za dnešný deň skladali sľuby títo poslanci:

  • Sloboda a Solidarita: Radovan Kazda, Miroslav Žiak, Milan Laurenčík, Roman Foltín, Radovan Sloboda
  • Sme rodina: Jozef Hlinka, Eva Hudecová
  • Za ľudí: Marek Antal, Alexandra Pivková, Viera Leščáková
  • OĽaNO: Radovan Marcinčin, Marek Šefčík, Juraj Gyimesi, Richard Nemec, Stanislav Kozarec, Vojtech Tóth, Vladimír Zajačik, Peter Cseh, Rastislav Jílek

.

12:41 Druhá schôdza parlamentu sa oficiálne ukončila.

12:41 Kollár oznamuje, že dnes začne mimoriadna tretia schôdza parlamentu o 15:00.

12:37 Noví predsedovia výborov pozývajú členov výborov na prvotné rokovania v tomto volebnom období. Šéfka zdravotníckeho výboru Janka Cigániková vyzvala poslancov s respirátormi, aby si dali ešte rúško, keďže respirátor podľa jej slov chráni len konkrétnych poslancov a nie ostatných.

12:32 Zvyšnými podpredsedami parlamentu sa stávajú Peter Pellegrini a Milan Laurenčík. Laurenčík dostal 85 hlasov, Pellegrini 95 hlasov. Kuffa dostal len 31 hlasov.

12:31 Prestávka sa skončila, Prichádzajú výsledky o hlasovaniach.

12:00 Tajné hlasovanie je na konci. Prichádza krátka prestávka a spočítanie hlasov.

ONLINE Zasadanie parlamentu: Poplach
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

11:36 Kollár oznamuje, že opätovné hlasovanie po neúspešnom volení predsedov výborov bude prebiehať na nasledujúci deň. Nasledovať bude hlasovanie o pozícii zvyšných dvoch podpredsedov národnej rady, kde su kandidátmi Milan Laurenčík (SaS), Peter Pellegrini (Smer) a Štefan Kuffa (ĽSNS).

11:35 Predsedom osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva sa opäť nestal Marian Kotleba. Získal len 42 hlasov.

11:33 Ľuboš Blaha sa opäť nestal v tajnom hlasovaní predsedom výboru pre ľudské práva. Blaha v hlasovaní získal len 52 hlasov.

11:29 Richard Raši sa stal predsedom výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Prededom výboru na preskúmávanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu je Peter Žiga.

11:28 Poslanci parlamentu by sa mali po utorkovom zasadnutí vlády opäť zísť na ďalšej schôdzi. Na nej by mali v skrátenom legislatívnom konaní prerokovať vládne návrhy zákonov. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR. "Očakáva sa, že do parlamentu budú doručené tri návrhy na skrátené legislatívne konania z rezortov spravodlivosti, sociálnych vecí a rodiny a z rezortu školstva," uviedol odbor. (tasr)

11:20 Poslankyňa Jana Cigániková (SaS) počas príchodu na ešte nebola rozhodnutá, či podporí Mariana Kotlebu za predsedu výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. „Ešte uvidím,“ poznamenala. Uviedla však, že nepodporí Ľuboša Blahu za predsedu ľudskoprávneho výboru. „Pán Blaha je blázon, tam je problém,“ podotkla. (sita)

Ladislav Kamenický a Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (11)
Ladislav Kamenický a Ľuboš Blaha  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

11:00 Prebieha tajná voľba predsedov výborov, kde sa rozhodne aj o Ľubošovi Blahovi či Marianovi Kotlebovi. Poslanci sa odobrali za plentu.

ONLINE Zasadanie parlamentu: Poplach
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)


Fico bránil Blahu: VIDEO Ostrý spor so Sulíkom! Ste karikatúrou politika, buďte radšej ticho


10:40  Poslanci schválili procedurálny návrh Štefana Kuffu (ĽSNS), aby sa vystúpenie v diskusii pre každého rečníka skrátilo na čas faktickej poznámky, teda dve minúty na jedného rečníka. "Proces rokovania sa urýchli," skonštatoval s tým, že je na to vážny dôvod, hoci to mnohí podceňujú. (tasr)

10:01 Náhradníci za poslancov, ktorí odišli do exektutívy, skladajú poslanecký sľub.

O post podpredsedu súperia Pellegrini a Laurenčík

Nominantom SaS na post podpredsedu parlamentu je Milan Laurenčík, za opozíciu kandiduje na tento post bývalý premiér Peter Pellegrini. 

VIDEO Skladanie sľubov náhradníkov za poslancov, ktorí odišli do exekutívy

Kotleba a Blaha to skúsia opäť

Poslanci tiež majú voliť predsedov a členov zvyšných parlamentných výborov. Na piatkovej ustanovujúcej schôdzi sa nepodarilo zvoliť Ľuboša Blahu za šéfa ľudskoprávneho výboru ani Mariana Kotlebu za predsedu výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. S ich kandidatúrou mali problém viacerí koaliční poslanci. Podľa návrhu programu schôdze, zverejnenom na webe NR SR, sa Kotleba aj Blaha o tieto posty uchádzajú opäť.

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Za predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií má podľa návrhu programu kandidovať Richard Raši a za predsedu výboru na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu Peter Žiga. 

Viac o téme: NR SRBoris KollárPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu