Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Fico bránil Blahu: VIDEO Ostrý spor so Sulíkom! Ste karikatúrou politika, buďte radšej ticho

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: NR SR, TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Zrejme nikto nečakal, že na prvej ústanovujúcej schôdzi to bude takto iskriť. Napriek tomu, že s prestrelkami sa novom zložení parlamentu ráta, prišli hneď na začiatku. Dôvodom bola voľba nového predsedu parlamentu Borisa Kollára. Poslanec Robert Fico kritizoval jeho nomináciu najmä kvôli tomu, že lídri koaličných strán SaS a OĽaNO nesúhlasili s voľbou Ľuboša Blahu na post šéfa ľudsko-právneho výboru. V parlamente zavládol krik i smiech. Sulík Ficovi odkázal, že je len karikatúrou politika.

Ešte pred začatím ustanovujúcej schôdze sa na adresu Ľuboša Blahu ako nominanta na post šéfa ľudsko-právneho výboru vyjadrili lídri strán OĽaNO a SaS. Podľa Igora Matoviča si Smer robil srandu, Richard Sulík ho prirovnal ku koronavírusu, ktorý treba eliminovať. 


Schôdza, ktorá sa zapíše do dejín! VIDEO Rušná výmena parlamentu: Prvé hádky, Blahu nezvolili


Fico bránil Blahu: Má originálne a autentické názory

Poslanec Robert Fico sa ako jediný prihlásil do rozpravy k voľbe nového predsedu parlamentu, ktorým sa nakoniec, aj napriek Ficovým výhradám, stal Boris Kollár. Fico na úvod poďakoval všetkým zvoleným poslancom a novej vláde. Vyjadruje sa k voľbe šéfov výborov, aj k tomu, že poslanci nechcú na čele výborov Blahu a Kotlebu.

Fico bránil Blahu: VIDEO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: NR SR)

Bránil najmä svojho poslanca Ľuboša BLahu. „Na Ľuboša Blahu dnes boli použité veľmi tvrdé slová. On nie je hanbou, ale hanbou je nazvať ho koronavírusom, ktorý je potrebné izolovať. To ja považujem za hanebné a smiešne,“ reagoval bývalý premiér. „Blaha nie je koronavírus ani hanba. Blaha má svoje autentické a originálne názory,“ povedal poslanec Fico. Koaliční poslanci ho v sále vysmiali. 

Len vymenúvam fakty

Okrem toho Fico podľa jeho slov len vymenúval fakty o Kollárovi. Mal voči nemu výhrady ako k predsedovi parlamentu. „Keďže bol napadnutý poslanec Smeru a boli porušené dohody, musím sa vyjadriť aj k voľbe predsedu parlamentu. Pán Kollár, ja vás nepoznám, budem komentovať len fakty,“ začal Fico. „Rešpektujem, že ste ako predseda hnutia Sme rodina dostali vlastnú politickú stranu do parlamentu. Uvedomme si však, čo a koho ideme voliť za predsedu parlamentu. Vaša koalícia má v pléne 95 poslancov,“ pokračoval. 


Smer si nomináciou Blahu do čela ľudskoprávneho výboru robí srandu, povedal Matovič


„Prepojenie vášho kandidáta na predsedu parlamentu na mafiu je fakt. Prečo trváte na voľbe takéhoto kandidáta?“ uviedol Fico. Kollárovi pripomenul jeho sms komunikáciu s 15-ročnou drogovo závislou chovankyňou v zariadení Čistý den. „Taktiež ste odfotený s ľudmi zo slovenského podsvetia a mafie na Kube, čo je jasným dôkazom toho, že na nich máte prepojenie," priblížil predseda opozičného Smeru-SD.

Fico bránil Blahu: VIDEO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: NR SR)

Vy ste karikatúra politika, buďte radšej ticho!

Na Ficove vystúpenie reagovali viacerí poslanci. Cigániková uviedla, že ľudia vedia, koho si zvolili. „Viete ho prečo si ho ľudia zvolili? Lebo Boris prišiel, postavil sa a povedal, čo spravil zle. Áno, Boris má svoje chyby, ale aj tak si ho zvolili. Lepšie je mať fotku s mafiánmi ako byť mafiánom.“ Najsilnejšiu reakciu však mal Richard Sulík. 

„Vy ste karikatúra politika. Tridsať rokov ste v politike, vy ste mohli toľko pre tú krajinu urobiť. Neboli ste taký zlý, aký ste dnes,“ povedal šéf liberálov. Predseda SaS prirovnal Roberta Fica k Vladimírovi Mečiarovi. „Ste zatrpknutý a nepochopený. Mečiar mal tento syndróm,“ povedal Sulík. Poukázal na jeho slová o tom, že nechce vykrikovať z pléna ako opozičný poslanec. Peter Osuský pripomenul Ficovi taliansku mafiu a niekdajšiu hlavnú štátnu radkyňu Máriu Troškovú. „Pán Fico, posledná veta, vy tu štyri roky budete na smiech, tak buďte radšej ticho,“ dodal na záver. 

Fico bránil Blahu: VIDEO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: NR SR)

Fico zostal z reakcií poslancov prekvapený. „Ani jeden z poslancov nepovedal lekárom a ostatným ani mäkké F. Je vidieť, že je pre nich pandémia politická téma.“ Opäť vychvaľoval bývalú vládu a bránil Smer. Týmto roztržka skončila. Ľuboša Blahu nakoniec na prvej schôdzi nezvolili za predsedu ľudsko-právneho výboru. Opakovaná voľba bude v pondelok. 

Viac o téme: Ustanovujúca schôdzaRobert FicoRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu