Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Národný bezpečnostný úrad nezaháľa: Na jeseň chce predstaviť novelu kybernetického zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) plánuje na jeseň predstaviť novelu kybernetického zákona. Informoval o tom hovorca NBÚ Peter Habara po stredajšom stretnutí riaditeľa úradu Romana Konečného s prezidentom Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu (ZBOP) SR Tiborom Strakom.

Novelizáciu kybernetického zákona považuje Straka za kľúčovú pre Slovensko. "Vo svete sa odohráva čoraz viac hekerských útokov, musíme byť na ne pripravení," povedal. "NBÚ dlhodobo dokazuje, že drží krok s nesmierne flexibilným svetom kybernetických hrozieb a výziev," dodal Konečný.

Témou stretnutia bola aj implementácia európskeho toolboxu kybernetickej bezpečnosti 5G sietí, v ktorej sa priebežne angažuje odborná verejnosť. Pri príprave novej bezpečnostnej a obrannej stratégie hovorili o možnostiach, ako aktívne pristupovať k ochrane bezpečnostných, zahraničnopolitických a ekonomických záujmov Slovenska.

Prezident ZBOP na stretnutí ocenil tiež snahu úradu skracovať zákonné lehoty na bezpečnostné previerky fyzických a právnických osôb, ktoré sú potrebné pri exporte tovaru do zahraničia. Stretnutie šéfov NBÚ a ZBOP nadväzuje na memorandum o spolupráci, ktoré vlani v auguste podpísali obe strany v Trenčíne. Určili ním oblasti, mieru a efektivitu spolupráce, najmä vo sfére kybernetickej bezpečnosti – jednej z dominantných agend úradu.

Viac o téme: NovelaBratislavaSlovenskoNárodný bezpečnostný úradKybernetický zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu