Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EXKLUZÍVNE Vymenovanie Matovičovej vlády v ohrození: Budúci minister uviazol v USA, karanténa!

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Posty v novej vláde Igora Matoviča sú rozdané a každé ministerstvo už pozná svojho neoficiálneho šéfa. S vymenovaním novej vlády je však vážny problém. Ten sa už rieši aj v prezidentskej kancelárií. Podľa našich informácií jeden z budúcich ministrov je stále v zahraničí. Keby sa mu aj podarilo na Slovensko v blízkej dobe vrátiť, musí zostať v povinnej karanténe.

Dva nezávislé zdroje pre topky.sk potvrdili, že budúci minister zahraničných vecí Ivan Korčok je stále v zahraničí, konkrétne vo Washingtone, kde uviazol. Od jesene 2018 pôsobil v USA ako veľvyslanec. Do tejto pozície odchádzal z postu štátneho tajomníka Miroslava Lajčáka. Na post šéfa diplomacie ho navrhol predseda SaS  Richard Sulík. Mnohých v strane táto nominácia zaskočila. Diplomati sa však podľa našich informácií naopak tešia, že nepríde politický nominant.

„Vzhľadom na to, že nominant SaS na tento post je aktuálny veľvyslanec SR v USA excelencia Ivan Korčok, dá sa predpokladať, že sa momentálne nachádza na území svojho vyslania,“ reagoval pre topky Martin Klus z SaS.  Podľa neho už teraz sa uvažuje nad najvýhodnejšou variantou v súčinnosti s Kanceláriou prezidentky SR, ako vymenovať novú vládu. A teda aj bez Ivana Korčoka.

Lety medzi USA a Európou sú pre šíriaci sa koronovírus zrušené. Odchádzajúci premiér Peter Pellegrini dal prísľub, že na Slovensko sa budú môcť vrátiť všetci zo zahraničia, ktorí za hranicami uviazli. Vráti sa Korčok domov vládnym špeciálom s ostatnými Slovákmi? „Mám informáciu, že sa repatriácie našich občanov aktívne pripravujú z viacerých krajín sveta, vrátane USA a to nielen vládnym špeciálom, ale aj komerčnými linkami. Je to jedna z možností, ako by sa dezignovaný minister mohol dostať na Slovensko. Ďalšou možnosťou je aj prípadné využitie pomoci partnerských krajín. Detaily by mohli byť známe v krátkom čase,“ uzavrel Martin Klus, o ktorom sa hovorí, že by mal opäť zastávať funkciu podpredsedu parlamentu.

 

Viac o téme: MinisterIgor MatovičIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu