Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VOĽBY 2020 Svet reaguje na politickú zmenu na Slovensku: Éra Smeru končí, utrpeli ťažké straty

Igor Matovič Zobraziť galériu (14)
Igor Matovič (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA - Podľa českého portálu IDNES smeruje Slovensko po sobotňajších parlamentných voľbách k výraznej politickej zmene. Cituje pritom predsedu strany Za ľudí Andreja Kisku s tým, že na Slovensku sa skončila vláda zla.

Prezident Českej republiky Miloš Zeman, rovnako ako aj český premiér Andrej Babiš pogratulovali Igorovi Matovičovi k výhre v parlamentných voľbách. Babiš dodal, že sa teší na spoluprácu s víťazom volieb.

OĽaNO zosadilo najsilnejšiu stranu

Český portál Novinky.cz dodáva, že na plnej čiare vyhralo protikorupčné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča a dosiaľ najsilnejšia vládna strana Smer - sociálna demokracia Roberta Fica utrpela porážku a odchádza do opozície.

Svet reaguje na parlamentné
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: bbc.co.uk, novinky,cz, ct24)

Britská BBC konštatuje, že vedenia na Slovensku sa ujalo protikorupčné hnutie. „Sociálni demokrati predsedu vlády Petra Pellegriniho utrpeli ťažké straty. Rysujú sa ťažké koaličné rokovania, pretože mnohí považujú protestného politika Matoviča za nepredvídateľného,“ napísal nemecký denník Frankfurter Allgemeine. „Éra končí pre Smer, doteraz najväčšiu silu,“ napísali. 

Svet reaguje na parlamentné
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: bbc.co.uk, novinky,cz, ct24)

Spravodajský kanál Českej televízie (ČT24) na svojom webe píše "Éra Smeru končí, vo voľbách uspeli Obyčajní ľudia" a tým, že vládna strana Smer-SD ako "dlhoročný hegemón" skončila na druhom mieste so svojím najslabším volebným výsledkom.

Svet reaguje na parlamentné
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: bbc.co.uk, novinky,cz, ct24)

ČT24 rovnako ako viaceré ďalšie české médiá si tiež všíma, že tesne pod volebným prahom zostáva koalícia PS/Spolu, ktorá v SR zvíťazila vo vlaňajších európskych voľbách a z ktorej vzišla aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Seizmický posun na Slovensku

Televízia Nova označila slovenské voľby za prelomové hlasovanie, po ktorom čakajú slovenskú politiku veľké zmeny. Server Novinky.cz doplnil, že protikorupčné hnutie OĽaNO vyhralo "na plnej čiare" a Matovič tvrdí, že chce vytvoriť najlepšiu vládu pre Slovensko, pričom premiér a volebný líder Smeru-SD Peter Pellegrini mu už gratuloval a pripustil pravdepodobný odchod strany do opozície.

Svet reaguje na parlamentné
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: bbc.co.uk, novinky,cz, ct24)

​„Slovenské voľby: seizmický posun, ako hnev verejnosti zbavuje dominantnú stranu Smer-SD moci,“ napísal britský denník The Guardian. „Matovič je excentrický self-made man,“ opísal víťaza volieb denník. The Washington Post sa venovalo aj plánovanej spolupráci Matoviča s Borisom Kollárom. "Je ťažké odhadnúť, či ich partnerstvo môže prežiť počas celých štyroch rokov," napísali. Slovenským voľbám sa venovali aj katarská Al Jazeera, či taiwanský portál Taipei Times. "Korupcia nie je hlavným problémom slovenských volieb, je to jediným problémom," napísali v Taiwane. 

Maďarské médiá: Opozícia vyhrala, Maďari nebudú v parlamente

V slovenských parlamentných voľbách v sobotu zdolala opozícia stranu odchádzajúcej vlády Roberta Fica Smer-SD. Voľby vyhralo pravicové hnutie OĽaNO, ktoré dostalo podstatne viac hlasov, než predpovedali prieskumy verejnej mienky, konštatovalo v nedeľu internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG), ktoré - zhodne s ďalšími maďarskými médiami- podčiarklo, že do zákonodarného zboru sa nedostala žiadna strana Maďarov.

VOĽBY 2020 Svet reaguje
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Hvg.hu)

Nestačí, že sa do parlamentu nedostala etnická maďarská strana či spoločná slovensko-maďarská strana, tesne pred bránami parlamentu zostala aj koalícia PS-Spolu, ktorá mala maďarskú platformu a vážnu pozornosť venovala menšinovým otázkam, konštatoval spravodajský server Azonnali.hu v článku nazvanom Dráma v Bratislave.

Spravodajský server Mandiner.hu si všíma ráznu reakciu predsedu OĽaNO Igora Matoviča na ponuku súčasného premiéra Petra Pellegriniho zo strany Smer-SD na rokovania. Matovič vládnej strane odkázal: "S mafiou nebudeme rokovať", pričom Maďarov žijúcich na Slovensku ubezpečil, že jeho hnutie bude presadzovať priamo aj ich záujmy, pretože v parlamente budú mať dvoch-troch poslancov maďarskej národnosti.

VOĽBY 2020 Svet reaguje
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: mandiner.hu)

Podľa spravodajského servera 444.hu pravicová opozícia vyhrala masívnym finišom. Otázkou je, s ktorými menšími pravicovými stranami a stranami pravého stredu dokáže Matovičove hnutie zostaviť vládu. Ponuka je dosť pestrá a na vládnu väčšinu bude potrebné široké zomknutie, zdôrazňuje 444.hu.

Rakúske médiá: Slovensko ťažké koaličné rokovania

Pod názvom "Voľby na Slovensku priniesli víťazstvo protestnej strane Obyčajní ľudia" priniesol v nedeľu materiál o výsledkoch sobotňajších parlamentných volieb rakúsky mienkotvorný denník Der Standard. Denník vo svojom internetovom vydaní konštatuje, že hnutie OĽaNO je podľa predbežných výsledkov suverénne na prvom mieste, pričom vládna strana Smer-SD sa výrazne prepadla po tom, ako dlhé roky udávala tón na slovenskej politickej scéne a zosun sa jej nepodarilo zataviť ani výmenou na premiérskom poste.

Materiál konštatuje, že hnutie bývalého podnikateľa Igora Matoviča často čelí výčitkám, že nemá jasné ideologické zameranie a tým je nevypočítateľným faktorom v slovenskej politike. Matovičovi sa však zrejme najlepšie podarilo ostrou protikorupčnou rétorikou využiť nálady voličov želajúcich si zmenu.

Nemecké média reagujú na
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: krone.at, kurier.at,)

Volania po zmene silnejú od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pred dvoma rokmi, ktorej vyšetrovanie silne ovplyvnilo predvolebný zápas, približuje aj denník Kronen Zeitung s tým, že po dvojnásobnej vražde sa ukázalo, ako hlboko sa v krajine usadil klientelizmus a korupcia.

"Krone" tiež konštatuje, že OĽaNO dosiahlo volebné víťazstvo zjavne "jasnou protikorupčnou stratégiou" a Matovič sa postavil do pozície protikladu etablovaných strán. Črtajú sa však ťažké koaličné rokovania, keďže Matovič je podľa názoru mnohých nepredvídateľný. Očakávania náročnej tvorby novej vlády z tohto dôvodu konštatuje aj rakúska verejnoprávna stanica ORF. Podľa nej sa pre vládu strany Smer-SD končí éra po tom, ako od roku 2006 mala v parlamente neustále najväčšie zastúpenie, pričom jej doterajší koaliční partneri neprekročili päťpercentnú hranicu na vstup do Národnej rady.

Nemecké média reagujú na
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: krone.at, kurier.at,)

Denník Kurier vo svojom internetovom vydaní napísal, že po voľbách na Slovensku, ktoré boli "bojom skorumpovanej elity o prežitie", stojí pred "prekvapivým víťazstvom" malá pravicovo-konzervatívna protestná strana OĽaNO. Der Standard si všíma aj rozdelenie liberálneho tábora na Slovensku a dodáva, že výsledky volieb sú značným sklamaním pre prevažne mladých, mestských voličov a voličky, ktorí dúfali, že túžba po zmene dostane do parlamentu aj koalíciu PS/Spolu.

Nemecké média reagujú na
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: kurier.at,)

Podľa Guardianu boli tieto voľby "zemetrasením"

"Ohromné" i "ohromujúce" víťazstvo opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), napísali v nedeľu v správach o parlamentných voľbách na Slovensku viaceré zahraničné médiá. Britský denník The Guardian v titulku svojej správy o sobotňajších voľbách hovorí o "seizmickom posune" na Slovensku po tom, ako hnev verejnosti zosadil dosiaľ dominantnú stranu Smer-SD.

Európsky internetový týždenník Politico sa domnieva, že prekvapením nie je ani tak víťazstvo hnutia Igora Matoviča po náraste jeho podpory v prieskumoch, ale miera tohto víťazstva. Agentúra Associated Press (AP) uviedla, že víťazstvom stredopravej populistickej opozície sa končí "panovanie" dlho dominantnej, no škandálmi poznačenej ľavicovej strany, ktorá vládla s protiimigračným programom.

VOĽBY 2020 Svet reaguje
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: guardian.co.uk)

Všímajú si aj Sme rodina

Výsledky volieb podľa AP nasmerovali krajinu viac doprava a mohli by viesť k tomu, že sa súčasťou vládnej koalície stane aj "miestny spojenec francúzskej krajne pravicovej strany Národné združenie vedenej Marine Le Penovou", ako agentúra označila hnutie Sme rodina, ktoré charakterizovala ako "populistickú pravicovú skupinu".

Prozápadný Matovič (46), ktorý urobil z boja proti korupcii a útočenia na šéfa Smeru-SD Roberta Fica ústredný pilier svojej kampane, by podľa očakávaní mohol vládnuť s propodnikateľskou stranou Sloboda a Solidarita a konzervatívnou stranou Za ľudí založenou exprezidentom Andrejom Kiskom. Hoci by s nimi mal v parlamente väčšinu, Matovič chce osloviť aj hnutie Sme rodina, dodáva AP s konštatovaním, že je ťažké odhadnúť, či by ich partnerstvo vydržalo celé štvorročné funkčné obdobie.

VOĽBY 2020 Svet reaguje
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Associated Press)

"Slovenský protikorupčný blok prekvapil rozhodným volebným víťazstvom," píše americká agentúra Bloomberg, podľa ktorej tento výsledok ponecháva Slovensko ukotvené s európskom "hlavnom prúde" - odvrátilo sa totiž riziko, že by krajina vybočila na "rebelskú" cestu ako susedné Maďarsko a Poľsko.

Prirovnanie ku komikovi

Šéf OĽaNO Matovič je podľa Bloombergu podnikateľom a poslancom, ktorého vystúpenia brojace proti korupcii sú hitom v sociálnych médiách, je však tiež rozdeľujúcou osobnosťou, ktorá sa v minulosti hádala s možnými spojencami, čo vyvoláva otázky, či dokáže splniť prísľuby spolupráce s opozičnými kolegami na vytvorení stabilnej vlády.

Bloomberg tiež uvádza, že Matovič si vyslúžil prirovnania k niekdajšiemu komikovi Beppemu Grillovi, ktorý zakladal talianske protisystémové Hnutie piatich hviezd, pričom možné koaličné scenáre by mohli priniesť nestabilnú vládu - čo Slovensko rozhodne nepotrebuje v čase spomalenia rastu svojho obrovského automobilového priemyslu.

VOĽBY 2020 Svet reaguje
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: bloomberg.com)

Francúzska agentúra AFP sa odvoláva na názory analytikov, podľa ktorých by Matovič ako premiér musel zjednotiť opozíciu, pričom ho označuje za "mediálne zdatného, no nepredvídateľného" politika i "výstredného" bývalého mediálneho podnikateľa, ktorý sa sám vypracoval na milionára.

Agentúra Reuters v článku o "rezolútnom víťazstve opozície pod vedením OĽaNO" píše o tomto hnutí ako o "politicky beztvarom, pro-EÚ a pro-NATO hnutí zameranom na boj proti korupcii", ktorého podpora sa v uplynulých týždňoch výrazne zvýšila a koncentrovali sa v nej protestné hlasy ľudí rozhnevaných korupciou a pobúrených vraždou investigatívneho novinára a jeho snúbenice.

VOĽBY 2020 Svet reaguje
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: reuters.com)

Viac o téme: ZahraničieReakcieVoľby 2020Parlamentné voľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu