Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Severovýchod Slovenska zasiahlo zemetrasenie: Nábytok skákal, otvárali sa skrinky

Zemetrasenie zaznamenali hlavne v okolí Starej Ľubovne Zobraziť galériu (4)
Zemetrasenie zaznamenali hlavne v okolí Starej Ľubovne (Zdroj: gettyimages.com, SITA/Radoslav Maťaš)

STARÁ ĽUBOVŇA - Ľudí v regióne severného Spiša dnes okolo druhej popoludní vydesil jav, ktorý nikto nečakal. Zemetrasenie, ktoré trvalo len krátko cítili hlavne v blízkosti mesta Stará Ľubovňa a okolitých obciach. Podľa svedkov bolo síce krátke, no ľudia boli aj tak prekvapení.

Vaše tipy

Obyvatelia severného Spiša si okolo druhej poobede všimli trasúce sa nábytky a iné príznaky. "Zemetrasenie trvalo približne 3 sekundy. Hýbali sa nám stoličky, stoly, otvárali dvierka na skrinkách. Dostala sa nám informácia, že intenzita bola 3,5 magnitúdy," uviedla svedkyňa zemetrasenia.

AKTUÁLNE Severovýchod Slovenska zasiahlo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Dobrovoľný hasičský zbor mesta Stará Ľubovňa)

Svedkovia na sociálnej sieti dosvedčili, že otrasy boli citeľné aj v okolitých obciach.

AKTUÁLNE Severovýchod Slovenska zasiahlo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Dobrovoľný hasičský zbor mesta Stará Ľubovňa)

Otrasy však  ľudia cítili aj priamo v meste Stará Ľubovňa. "Dobrý deň, zemetrasenie bolo cítiť v Starej Ľubovni v drevenej kolibe. Keďže budova je drevená bolo cítiť pukanie dreva a celá budova sa zatriasla. Približný čas bol 14:07," popísala zemetrasenie ďalšia svedkyňa.

"Bývam v meste Podolínec, práve som stala v kuchyni pri linke, začalo strašne hučať, akoby výbuch z nejakej kotolne a bol to krátky no nepríjemný pocit tlaku do nôh a celého tela. Triasli sa poháre a naklonil sa nábytok v obývačke, tam sedela moja mama a nevedela čo sa deje. To isté potvrdili ďalší susedia na ulici Štúrova," píše vystrašená obyvateľka z Podolínca.

"Počas zemetrasenia, ktoré trvalo cca. 4 sekundy, sa nám triasol celý dom. Akurát keď sa to odohralo, tak som sedela na gauči a všetko sa podomnou triaslo. Bol to zvláštny, desivý pocit. Bolo mi hneď jasné, že to nemôže byt nič iné, len zemetrasenie," podotkla ďalšia čitateľka.

Zemetrasenie o magnitúde 3,2

O jave už informovala aj stránka dobrovoľného hasičského zboru. "Dnes 13.7.2019 v čase 14:07 bolo na území Slovenska zaznamenané zemetrasenie o magnitúde 3,2. Epicentrum otrasov sa nachádzalo 6 km severne od Vyšných Ružbách v hĺbke 2 km. Otrasy zaznamenalo Budapeštianske seizmologické observatórium. Otrasy mali v epicentre silu 4000 MJ rovnú 0,951 tonám TNT," píše sa v stanovisku Dobrovoľného hasičského zboru mesta Stará Ľubovňa na sociálnej sieti.

Aj podľa webu emsc-csem.org, ktorý sa tejto problematike venuje, boli otrasy práve v spomínanej lokalite. V ich stanovisku prezentujú hodnotu 3,2 magnitúdy.

AKTUÁLNE Severovýchod Slovenska zasiahlo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: emsc-csem.org)

Epicentrum pri Vyšných Ružbachoch a Prešove

Európske stredomorské seizmologické centrum na svojej internetovej stránke informuje, že epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo šesť kilometrov severne od obce Vyšné Ružbachy a 62 kilometrov severozápadne od mesta Prešov. Epicentrum bolo v podľa údajov ESSC približne dva kilometre pod povrchom. Zemetrasenie v škále od 2,5 do 5,4 magnitúdy je podľa seizmológov možné pocítiť, nespôsobujú však väčšie škody. Vo svete ich ročne zaznamenajú 30 000 až 40 000.

Aj v Litmanovej podľa starostky Nataše Hlinkovej zaznamenali niektorí obyvatelia jemné otrasy. "Ja som nič necítila, ale dcéra vravela, že mala pocit, že sa nám jemne trasie dom. Pôvodne si myslela, že ide nejaký traktor na kopci nad nami, ale keď videla správy o zemetrasení, tak zistila, o čo išlo," povedala. 

Ak ste boli svedkom zemetrasenia, napíšte nám buď na tipy@topky.sk alebo na našu stránku na Facebooku - Topky.sk.

Viac o téme: Zemetrasenie Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu