Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pellegrini svojimi slovami spustil lavínu: FOTO Plesne v slovenských nemocniciach

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (6)
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský, Facebook/ŠRVŠ)

BRATISLAVA - Kritické slová premiéra Petra Pellegriniho, ktorými poukázal na stav niektorých slovenských nemocníc minulý týždeň, majú teraz serióznu odozvu. A to priamo od rady študentov, ktorá sa slov predsedu vlády chytila naozaj záväzne. Tí zobrali kritické slová na vedomie a premiérovi chcú pri lokalizovaní týchto zariadení pomôcť.

Minulý týždeň sa internetom prehnalo video z diskusie HN Club, kde Peter Pellegrini otvorene kritizuje žalostný stav niektorých slovenských nemocníc. "Vysvetlite mi, ako je možné, že niekde v nemocnici môžu mať nejakú pleseň v rohu izby? Som povedal – ja prídem do nemocnice a nájdem takú izbu, do hodiny je riaditeľ vyhodený, ale do hodiny a nech je jedno, koho je nominant. Pôjde na ulicu okamžite," varoval Pellegrini, ktorý však týmito slovami svoju kritiku neukončil. Samotným riaditeľom dal dokonca odporúčanie, čo majú s takýmto stavom robiť. "To si môže kúpiť on sám pán riaditeľ primalex v sobotu a v nedeľu to môže vymaľovať takto štetcom a nebude tam žiadna pleseň," odkázal riaditeľom nemocníc Pellegrini.


Pellegrini si pustil jazyk na špacír: Kritické slová na populárne problémy národa pod hrozbou harakiri


Slová si vzali k srdcu

V tejto chvíli sa však zmobilizovali niektorí ľudia, ktorí sa v týchto priestoroch buď pravidelne, alebo iným spôsobom nachádzajú. Na niektoré snímky, ktoré boli zdieľané pod statusom Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ), je naozaj smutný pohľad. Pri fotkách ľudia zároveň uviedli konkrétne mesto, kde sa nachádza nemocnica s výskytom takýchto plesní na stenách.

Pellegrini svojimi slovami spustil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Iveta H.)

Pellegrini svojimi slovami spustil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Tomi M.)

Pellegrini svojimi slovami spustil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Miroslava K.)

Ľudia začali fotky zdieľať nielen na podnet kritických slov premiéra, ale dokonca ich k tomu vyzýva aj samotná ŠRVŠ na sociálnej sieti. "Študenti, pomôžme premiérovi nájsť plesne a zmeňme naše zdravotníctvo k lepšiemu," znie jedna z viet v statuse rady, ktorá si premiérove slová vzala k srdcu a dané miesta na Slovensku chce s pomocou ľudí nájsť.

Pellegrini svojimi slovami spustil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/ŠRVŠ)

Vyše dvesto fotiek, premiér to víta

Podľa portálu Noviny.sk medici, ktorí sú členmi ŠRVŠ, nazbierali asi dvesto takýchto fotografií. Stalo sa tak len po približne 36-tich hodinách od výzvy, ktorú na sociálnej sieti rada zdieľala. Ide pritom o zábery z celého územia republiky. Pre portál sa vyjadril aj Bálint Lovász, ktorý je predsedom ŠRVŠ. "Chceme mu len pomôcť ukázať ten reálny stav. Ten stav je naozaj žalostný," uviedol dôvod zverejnenia výzvy Lovász. Podľa neho sa totiž kritický stav najviac týka sociálnych zariadení v nemocniciach.

Výzvu registruje aj samotný premiér. "Ja sa tomu nebránim. Ja o tej iniciatíve viem. Budem povďačný. Nech mi pošlú fotku, kde to odfotili, kedy to odfotili a v akom je to zariadení," zareagoval na výzvu premiér Pellegrini. Medici zároveň dodávajú, že ich snaha neskončí len pri zverejnení fotiek, ale sami chcú dokonca pomôcť tento stav napraviť a zvažujú, že sa do maľovania pustia z vlastnej iniciatívy.

Máte aj vy skúsenosti s negatívnymi podmienkami v nemocniciach? Pošlite nám do redakcie Váš >tip spolu s fotografiou< alebo ju zašlite na fotky@topky.sk a my ju uverejníme v budúcom článku.

Viac o téme: ŠtudentiVýzvaNemocnicePeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu