Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Správa Európskej komisie o Slovensku: Toto sú najväčšie nedostatky našej krajiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovensko sa aj v minulom roku opäť o niečo posunulo v plnení špecifických odporúčaní Európskej komisie (EK). Tá v aktuálne vydanej národnej správe o Slovensku hovorí o čiastočnom progrese v plnení fiškálnych odporúčaní najmä zvyšovaním efektivity v zdravotníctve, pokrok vidí Brusel aj na trhu práce, čiastočne aj v oblasti školstva. Iba minimálny progres vníma v oblasti verejných služieb.

Korupcia ničí Slovensko stále viac: Celosvetový rebríček nás zaradil k najhorším v Európe

"Urobil sa iba minimálny pokrok k zvýšeniu efektívnosti súdneho systému a obavy ohľadom nezávislosti súdnictva pretrvávajú," konštatuje komisia v národnej správe o Slovensku. Vo fiškálnej oblasti Brusel vníma postupné zlepšovanie rozpočtovej pozície Slovenska, upozorňuje však na pretrvávajúce dlhodobé výzvy. Hovorí pritom najmä o raste výdavkových tlakov vplyvom starnutia obyvateľstva, ktoré budú postupne zvyšovať náklady v zdravotníctve a dôchodkovom systéme. Rezervy vidí aj v daňovom systéme, najmä v slabom zapojení majetkových a environmentálnych daní.

Správa Európskej komisie o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pixabay.com)

Na trhu práce podľa EK pomohli vládne politiky dosiahnuť výrazné zlepšenie a pokles nezamestnanosti na historicky najnižšie úrovne. Zlepšovanie rozsahu a efektívnosti aktívnych politík trhu práce však podľa komisie zostane výzvou do budúcnosti, najmä s narastajúcim nedostatkom vhodnej pracovnej sily. Napriek zlepšeniu však vníma Brusel iba veľmi malý progres pri zvyšovaní participácie Rómov na trhu práce.

V oblasti školstva a starostlivosti o deti boli podľa komisie prijaté opatrenia, ktoré však budú potrebovať dlhší čas na to, aby priniesli zlepšovanie výsledkov. Progres EK oceňuje najmä pri zvyšovaní kapacity predškolských zariadení. Kľúčovou prioritou v oblasti školstva by pritom podľa komisie malo na Slovensku byť lepšie zameranie na potreby pracovného trhu a taktiež zatraktívnenie univerzít v medzinárodnom meradle. Komisia upozorňuje aj na skutočnosť, že hoci mzdy učiteľov rástli, stále nie sú dostatočné, aby zvýšili atraktivitu tohto povolania. Európska komisia zároveň vidí priestor na ďalší ekonomický rast a dobiehanie vyspelejších ekonomík v podpore vedy a výskumu, ktorá by mala pomôcť v raste produktivity v hospodárstve.

Správa Európskej komisie o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Verejné služby sa na Slovensku podľa komisie zlepšujú iba veľmi pomaly. Hoci v niektorých oblastiach, ako napríklad vo verejnom obstarávaní, badať značný progres v podobe rastu konkurencie a transparentnosti, sú oblasti, v ktorých je pokrok minimálny. "Vnímanie korupcie je naďalej vysoké a bolo len slabé odhodlanie stíhať prípady korupcie na vysokej úrovni," píše sa v materiáli Európskej komisie.

Správa Európskej komisie o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Od spustenia európskeho semestra, v rámci ktorého sa špecifické odporúčania, ako aj národné správy jednotlivým krajinám vypracúvajú, sa Slovensko aspoň čiastočne zlepšilo vo väčšine odporúčaných oblastí. Od začiatku vydávania národných odporúčaní v roku 2011 sa podľa Bruselu zaznamenal aspoň nejaký progres v takmer dvoch tretinách odporúčaní, takmer žiadne alebo žiadne zlepšenie v tretine pomenovaných oblastí.

Zlepšovanie justičného systému zostáva výzvou

Zlepšovanie justičného systému na Slovensku zostáva naďalej výzvou. Vo svojej hodnotiacej správe o Slovensku (Správa o Slovensku 2019) to konštatuje Európska komisia (EK) s tým, že u nás pretrvávajú problémy týkajúce sa efektívnosti, nezávislosti a kvality justičného systému. "Napriek viacerým reformám, ktoré v niektorých oblastiach viedli k zlepšeniam, dlhodobé obavy týkajúce sa nezávislosti súdnictva zostávajú prevažne nezmenené, a nezdá sa, že by sa riešili," uvádza sa v správe.

Slovensko je podľa správy stále posledným spomedzi členských štátov EÚ, pokiaľ ide o vnímanú nezávislosť súdnictva. "Pretrvávajú určité obavy o nezávislosť súdnictva, ktoré neboli uspokojivo vyriešené a nezlepšilo sa ani nízke vnímanie nezávislosti súdnictva, a teda zostávajú problémom pre občanov, ako aj pre podniky a investorov," konštatuje správa. Ako pozitívny vývoj EK hodnotí, že Ústavný súd SR 30. januára tohto roku rozhodol, že previerky sudcov na základe informácií od Národného bezpečnostného úradu SR, ktoré vyvolali vážne obavy o nezávislosť súdnictva, sú protiústavné.

Správa Európskej komisie o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Komisia tiež konštatuje, že systém správneho súdnictva na Slovensku dosahuje dobré výsledky a z celkovej miery vyriešenia prípadov podľa EK vyplýva, že súdom sa vo všeobecnosti darí zvládať nápor prípadov, aj keď orgány hlásili určité problémy týkajúce sa prípadov, ktoré sa riešili viac ako dva roky. Zároveň však poukazuje na zvýšenie dĺžky konania v v občianskoprávnych a obchodných sporoch na súdoch prvého stupňa.

Počet prípadov vyšetrovania veľkej korupcie sa mierne zvýšil

Počet prípadov vyšetrovania veľkej korupcie sa v SR mierne zvýšil, ale vo všeobecnosti zostáva veľmi nízky. Vyplýva to zo správy Európskej komisie, v ktorej sa hodnotí pokrok dosiahnutý pri vykonávaní štrukturálnych reforiem alebo pri prevencii a náprave makroekonomických nerovnováh v Slovenskej republike (Správa o Slovensku 2019). Celkový počet obvinení, obžalôb a rozsudkov v prípade trestných činov súvisiacich s korupciou od roku 2016 podľa správy kolíše. "Nové pravidlá ochrany oznamovateľov neviedli k významnému zvýšeniu oznamovania korupcie. Ďalšie úsilie o zlepšenie odhaľovania a analytických kapacít orgánov presadzovania práva by pravdepodobne zvýšilo počet úspešne stíhaných obvinení z korupcie," konštatuje dokument. Zároveň uvádza, že po prijatí zákona o zodpovednosti právnických osôb z roku 2016 slovenské súdne orgány začali uplatňovať a navrhovať opatrenia aj proti právnickým osobám.

Správa takisto uvádza, že funkčná nezávislosť polície na Slovensku zostáva naďalej obmedzená, pričom 45 percent obyvateľov našej krajiny si myslí, že medzi zamestnancami polície je rozšírené dávanie a prijímanie úplatkov, ako aj zneužívanie právomoci na osobný prospech. "Vysoká fluktuácia, pokiaľ ide o nábor príslušníkov polície za osobitných poradcov na ministerstve vnútra, môže vytvárať podnety na ustupovanie politickým vplyvom a znižovanie úrovne funkčnej nezávislosti polície. Mohla by zároveň brániť vo vyšetrovaní citlivých prípadov alebo prípadov týkajúcich sa korupcie na vysokých miestach," píše sa v materiáli. Ten zároveň konštatuje, že opatrenia prijaté koncom roka 2018 týkajúce sa zmien vo vymenovaní a prepúšťaní príslušníkov polície by mala zvýšiť zodpovednosť vedúcich funkcionárov.

Správa Európskej komisie o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Celkovo oblasť boja proti korupcii a zvýšenie zodpovednosti vyšetrovacích orgánov na Slovensku zaraďuje Európska komisia do kategórie "obmedzený pokrok". Táto kategória je aplikovaná pokiaľ členský štát EÚ oznámil určité opatrenia na nápravu situácie, ale opatrenia riešia problematiku len v obmedzenej miere, predložil legislatívne akty vo vládnom alebo zákonodarnom orgáne, ale tieto opatrenia ešte neboli prijaté, prípadne štát predložil vo veci nelegislatívne akty, ale nenadviazal na ne v rámci vykonávania potrebných opatrení.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoEurópska komisiaVerejné služby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu