Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najväčšia obchodná vojna roka! Finanční žraloci z J&T bojujú s Číňanmi o pol miliardy

Patrik Tkáč Zobraziť galériu (4)
Patrik Tkáč (Zdroj: Topky.sk)

PRAHA/BRATISLAVA - Po tom, čo čínska CEFC China Energy údajne v dohodnutom termíne neuhradila pohľadávky voči J&T Private Investments, česká spoločnosť vo štvrtok prevzala výkon akcionárskych práv v CEFT Group (Europe) Company, odvolala jej predstavenstvo a dosadila krízový manažment. CEFC China Energy dlhuje českej skupine 450 miliónov eur, no prevzatie kontroly nad uvedenou spoločnosťou sa jej vôbec nepozdáva. Doterajší podpredseda predstavenstva CEFC Group (Europe) Company Jaroslav Tvrdík sa na Twitteri vyjadril, že čínska firma je pripravená uhradiť všetky svoje záväzky do piatkového popoludnia, no J&T bezdôvodne odmieta prijať peniaze. Reakcia slovenského spolumajiteľa J&T Patrika Tkáča nenechala na seba dlho čakať. O Tvrdíkovi sa dnes na sociálnej vyjadril, že klame.

Mediálny nákup roka! Křetínský a finančný žralok z J&T skupujú rádiá: Nového majiteľa má aj slovenské

Čínsky štátny konglomerát CITIC Group podľa Tvrdíka na účet v ČSOB Praha odoslal 475 miliónov eur. O pripravenosti uhradiť všetky záväzky CEFC China do piatkových 14:00 bola spoločnosť J&T informovaná už pred rozhodnutím o prebraní výkonu akcionárskych práv, uviedol Tvrdík. CITIC má v CEFC Europe podiel 49 percent.

Neskôr Jaroslav Tvrdík pridal na Twitter ďalší komentár, ktorý znel: "Hlava XII. Zákon nepočíta s tým, že veriteľ nechce spät svoje penize. J&T bezdôvodne odmieta prijať penize, hoci je CITIC k zaplateniu CEFC China náležite splnomocnený."

Najväčšia obchodná vojna roka!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Tvrdíkové slová sa však podnikateľovi Patrikovi Tkáčovi ani trochu nepáčili a dal to patrične najavo rovnakou cestou ako Tvrdík. "Jardo klame. Obrovské úsile nájsť dohodu ale stále bez úspechu. Namiesto platenia podal 40 predbežných opatrení. Sme pripravený okamžite prijať platbu zákonnou cestou a odovzdať klúče," napísal Tkáč na Twitteri.

Najväčšia obchodná vojna roka!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Obchodná vojna

Spoločnosť J&T Private Investments (JTPI) štvrtkový krok zdôvodnila tým, že CEFC v dohodnutom termíne neuhradila svoje pohľadávky, ktoré podľa skorších informácií predstavovali 450 miliónov eur. "V posledných dňoch JTPI navyše získala informácie, že CEFC začala podnikať opatrenia, ktorými chcela brániť veriteľom vo výkone ich práv," uviedol hovorca JTPI Petr Málek. Dodal, že veritelia sú pripravení rokovať so spoločnosťou CITIC, ktorú považujú za dôveryhodného a transparentného partnera.

J&T vo štvrtok uviedla, že odvolala predstavenstvo CEFC Group (Europe) a dosadila krízový manažment. Skončil tak aj Tvrdík, ktorý bol podpredsedom predstavenstva. Novými členmi predstavenstva sa stali Peter Kubík a Dušan Palcr. Spoločnosť CEFC China uviedla, že odmieta pokus J&T o nepriateľské prevzatie CEFC Europe a jej aktív v Česku a je pripravená podniknúť právne kroky.

"Pred pokusom o nepriateľské prevzatie kontroly nad CEFC Europe skupina J&T už vedela, že na účet CITIC Group vedený v banke v Českej republike bola 17. mája 2018 pripísaná čiastka prevyšujúca všetky záväzky CEFC vyčíslené zo strany skupiny J&T, a bola informovaná o pripravenosti CITIC group v stanovenom termíne záväzky CEFC splatiť," uviedla podľa portálu idnes.cz spoločnosť v piatkovom vyhlásení.

"Aj napriek tomuto, úplne nepochopiteľnému a protiprávnemu kroku zo strany skupiny J&T, legitímne predstavenstvo CEFC Europe činí všetky kroky potrebné na zabezpečenie riadneho chodu spoločnosti a svojich aktív, vrátane krokov vedúcich k okamžitému splateniu všetkých záväzkov voči skupine J&T," dodala spoločnosť.

Jaroslav Tvrdík (vpravo) na archívnej fotografii z roku 2003. Vtom čase pôsobil ako český minister obrany.
Zobraziť galériu (4)
Jaroslav Tvrdík (vpravo) na archívnej fotografii z roku 2003. Vtom čase pôsobil ako český minister obrany.  (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

Problémy CEFC a J&T Finance Group

O problémoch CEFC sa začalo písať po tom, čo vyšlo najavo, že jej šéfa Jie Ťien-minga, ktorý je poradcom českého prezidenta Miloša Zemana, vyšetrujú čínske úrady pre podozrenie z ekonomickej kriminality. Za dlhy ručí CEFC okrem iného budovou bývalej Živnobanky v centre Prahy, administratívnym komplexom Florentinum alebo futbalovou Slaviou, ktorú vlastní.

CEFC si pred časom vybrala Česko ako sídlo svojich európskych aktivít, zároveň tu kúpila podiely v niekoľkých firmách. Má ich napríklad v aerolíniách Travel Service alebo cestovnej agentúre Invia.cz, ovláda Pivovary Lobkowicz Group, strojársky a metalurgický podnik ŽĎAS Žďár nad Sázavou, futbalovú Slaviu aj štadión v Edene. V Česku CEFC Europe spravuje aktíva vo výške viac než 1,5 miliardy eur.

Kapitálovo tiež v minulosti vstúpila do J&T Finance Group, v ktorej držala desaťpercentný podiel. V marci 2016 sa obe strany dohodli, že získa polovicu. Za polovičný podiel v JTFG mala zaplatiť 980 miliónov eur. V máji 2017 zmenu podielov schválil Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže. Na začiatku tohto roka navýšenie čínskeho podielu zamietla Česká národná banka, CEFC sa odvolala, v marci ale oznámila, že žiadosť o navýšenie podielu sťahuje.

Viac o téme: SporJ&TPatrik TkášJaroslav TvrdíkCEFC Europe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu