Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rodina Maroška (†14) musela po pochybení nemonice urobiť najťažšie rozhodnutie: Rekordné odškodné

Maroško Zobraziť galériu (4)
Maroško (Zdroj: archív rodiny)

BRATISLAVA/REVÚCA - Rodina zosnulého 14-ročného Maroška stále nenašla pokoj. Boj zúfalej mamičky Eleny stále prebieha. Po dlhej dobe sa dočkala aj reakcie od nemocnice no tá ju šokovala. Právnik nemocnice v Revúcej sa na adresu chlapčeka vyjadril diskriminačne. Úrady sa priklonili k diskriminácii. Pani Elena žaluje nemocnicu o 600-tisíc eur.

O prípade úmrtia len 14-ročného Maroška sme na Topkách informovali len nedávno. Zúfalá mamička Elena sa totiž po niekoľkých mesiacoch dočkala vyjadrenia od právnika revúckej nemocnice, ktorá podľa nej v prípade pochybila. Podľa nej išlo jednoznačne o diskriminačné vyjadrenie. "Ako je možné hlásať takéto diskriminačné postoje voči dieťaťu s postihnutím verejne v štátnej inštitúcii počas verejného aktu (súdneho konania)? Ja som oslovila vo veci aj komisárku pre práva osôb so zdravotným postihnutím, pretože podľa mňa ide o výroky, ktoré sú voči ľuďom s  postihnutím diskriminačné, t. j. poškodzujúce ich ľudské práva," uviedla pre Topky pani Elena.

Diskriminačný rozsudok

Mamička poskytla aj spomínané diskriminačné vyjadrenie. V rozsudku sa píše, že neexistuje žiadny logický a racionálny dôvod priznávať obetiam nedbanlivostných trestných činnov vyšší nárok. "Pri rozhodovaní o vyške tejto náhrady nemajetkovej ujmy navrhol zohľadniť kvalitu života poškodeného, ktorý bol značne postihnutý, a to až do takej miery, že by nikdy nebol schopný samostatného života bez pomoci iných," píše sa v časti rozsudku, ktorý má podľa Eleny diskriminačný charakter.

Rodina Maroška (†14) musela
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Elena)

Oľga Pietruchová, riaditeľka odboru rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí, síce prípad podrobne nepozná, no pripúšťa diskrimináciu. "Na základe tohto výroku však súhlasím, že toto vyjadrenie môže byť diskriminačné. AK by išlo o odškodnenie podľa zákona o obetiach trestných činov, tak zdravotne postihnutá osoba je dokonca mimoriadne zraniteľná obeť, čo je potrebné zohľadniť pri posudzovaní prípadu," uviedla Pietruchová.

V prípade sme oslovili aj Slovenské národné stredislo pre ľudské práva, ktoré nám do uzávierky neodpovedalo.

Matka žaluje nemocnicu o 600-tisíc eur

Pani Elene zaberá tento prípad už niekoľko rokov, rozhodla sa žalovať aj nemocnicu. Nemocnica však nemohla poskytnúť bližšie informácie, keďže stále prebieha súdne konanie. "V predmetnej veci prebieha súdne konanie na Okresnom súde Revúca, v ktorom žaluje Nemocnicu s poliklinikou o náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 600-tisíc eur. Pre objektívnosť prešetrenia prípadu nebudeme poskytovať vyjadrenia k danej veci, aby nedošlo k ovplyvňovaniu a zasahovaniu do prebiehajúceho súdneho konania, keďže toto konanie doposiaľ nie je právoplatne skončené," uviedla pre Topky Katarína Lešková z revúckej nemocnice.

Rodina Maroška (†14) musela
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: archiv)

Sudca hovoril o smrti ako o nepríjemnosti

Okrem vyššie spomínaných vyjadrení sa rodina Maroška stretla s nepriazňou aj na iných úrovniach v rámci súdneho konania. "Sudca sa v trestnom konaní vyjadril o smrti nášho syna tak, že "sa stala nepríjemnosť". Ako by ste sa cítili, ak by takto niekto označil tragickú a veľmi bolestivú smrť vášho dieťaťa v dôsledku chyby lekára?"

Pani Elena totiž dodnes nepočula ospravedlnenie od nemocnice, či od lekárky. Uviedla, že prvý rozsudok sudcu označil za vinníka nemocnicu a nie konkrétnu lekárku. "Nerozumiem, kto podľa neho v tej nemocnici mal pochybiť – vrátnička, upratovačka, kuchárka? Všetky tieto postupy u nás len prehlbovali traumu zo smrti syna," dodala Elena.


Smutný príbeh dojal Slovákov: Zúfalá matka Maroška (†14) bojuje ďalej, diskriminujú nás!


My sme syna nestratili, nám ho zabili

"Napriek právoplatne, až na úrovni Najvyššieho súdu odsúdenej lekárke, aj viacerým znaleckým posudkom nemocnica si svoju chybu nepriznáva, tj. zrejme ani neuvedomuje. Podľa mňa tým vystavujú riziku neodborneho postupu i ďalšie deti," uviedla Elena. Sudca neskôr uzatvoril prípad napriek nesúhlasu rodičov, ktorý žiadali dovyšetrovanie niektorých skutočností. Uzatváral ho deň pred Vianocami v roku 2014, dokonca ponechal prístup verejnosti napriek tomu, že si to rodičia neželali. "Zhoršovalo mi to psychickú nepohodu. Chceli by ste, aby sa niekto díval na súde vo veci zabitia Vášho dieťaťa ako na film v kine?"

Rodina Maroška (†14) musela
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív rodiny)

"Vyjadrujeme ľútosť nad stratou syna pani Ištvánovej. Maroška priviezli záchranári na naše detské oddelenie 27. marca v dopoludňajších hodinách. Išlo o dieťa s ťažkou formou mozgovej obrny s pridruženými ďalšími ochoreniami, ktoré rovnako obmedzovali kvalitu života tohto pacienta," píše vo vyjadrení riaditeľka nemocnice Daniela Pršebicová a dodala, že počas pobytu u nich začali s komplexnou liečbou, počas ktorej sa chlapcov stav natoľko zhoršil, že ho museli previezť vrtuľníkom do Banskej Bystrice, kde napokon zomrel. "Viete, my sme syna nestratili, nám ho niekto v tej nemocnici zabil."

Smutný príbeh

Maroško zomrel ako 14-ročný v roku 2014. Pochybila lekárka revúckej nemocnice. "Bola odsúdená na úrovni Najvyššieho súdu, rozsudok je právoplatný, doteraz sa nám osobne ani neospravedlnila," uviedla Elena. "Podľa mňa ich vyjadrenie ospravedlnením nebolo. Dokonca sa sama ako účastníčka konania vtrepala do konania za odškodnenie, lebo jej hrozila pokuta od nemocnice do výšky troch mesačných platov."

Viac o téme: NemocnicaRevúcaMaroško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu