Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Smutný príbeh dojal Slovákov: Zúfalá matka Maroška (†14) bojuje ďalej, diskriminujú nás!

Maroško zomrel len ako 14-ročný Zobraziť galériu (3)
Maroško zomrel len ako 14-ročný (Zdroj: foto: tv joj)

REVÚCA - S tragickým osudom svojho syna sa mamička Elena nevie zmieriť. Zo smrti svojho syna Maroška obviňuje nemocnicu v Revúcej, ktorá v jeho prípade pochybila dvakrát. Pochybenie uznal aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Boj zničených rodičov však stále neskončil. Pred Vianocami sa pani Elene dostal do rúk rozsudok. Podľa nej ide o diskriminačné tvrdenia.

V prípade smrti len 14-ročného Maroška je už viac ako rok právoplatne odsúdená jeho ošetrujúca lekárka. Zomrel totiž jej vinou. Po vyše troch rokoch od úmrtia sa boj jeho matky Eleny stále neskončil. V utorok minulý týždeň sa jej do rúk dostal rozsudok Okresného súdu v Revúcej, kde sa právnik podľa zronenej matky vyjadroval diskriminačnými tvrdeniami na adresu postihnutých. Proti rozsudku chce podať odvolanie voči sume odškodnenia.

Nemocnica sa vyjadrila diskriminačne

Po prečítaní rozsudku sa jej, bohužiaľ pripomenula celá tragédia. Ostali jej len oči pre plač. "Čítať o svojom mŕtvom dieťati je zlé kedykoľvek, no v čase Vianoc je to zničujúce. Hlavou mi víria spomienky. Trápim sa predstavou, že keby na mieste tej lekárky bol dobrý odborník, môj syn by tu dnes bol, sedel by na gauči, hral by na klavírikoch," napísala Elena. "Najviac zničujúci je ten nečestný prístup nemocnice," tá sa podľa Eleny vykrúca všetkým možným aj nemožným. 

Pani Elena podčiarkla časti rozsudku, ktoré boli podľa nej s ohľadom na postihnutie jej syna diskriminačné.
Zobraziť galériu (3)
Pani Elena podčiarkla časti rozsudku, ktoré boli podľa nej s ohľadom na postihnutie jej syna diskriminačné.  (Zdroj: Tip čitateľa/Elena)

"V spore o odškodnenie s nemocnicou v Revúcej sme vystavení, môj mŕtvy syn i moja rodina, diskriminačným výrokom zo strany žalovanej nemocnice, konkrétne právneho zástupcu," napísala Elena. "Ako by ste sa cítili, ak niekto zabije Vaše dieťa, a potom sa oháňa tým, že beztak malo nízku kvalitu života ako človek s postihnutím?"

"Keby som na súde vykrikovala fašistické heslá, tak by ma stíhali, v čom je iné takéto ľudí s postihnutím dehonestujúce vyjadrovanie?" pýta sa Elena. Podľa nej sú zo strany štátu vystavení systémovému týraniu tým, že sú nútení počúvať takéto vyjadrenia zo strany právnika nemocnice. 

Smutný príbeh dojal Slovákov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: archiv)

Pri Maroškovi zlyhali dvakrát

Podľa Eleny Maroškovi nemocnica uškodila dvakrát. Jej syn totiž trpel zdravotným postihnutím v dôsledku pôrodnej traumy, ktorú podľa nej zavinila tá istá nemocnica. "Moje dieťa bolo postihnuté v dôsledku niečieho pochybenia v rámci pôrodnej situácie – a ja viem presne, čo bolo zanedbané," tvrdí Elena, ktorá má vraj k dispozícii pôrodopisy z oboch nemocníc.

Po pôrode totiž Maroška previezli do nemocnice v Rimavskej Sobote."Pokladám argument nemocnice, ktorá ho aj zabila, za obzvlášť amorálny," uviedla pani Elena. 

Nemocnica pochybila

Marošovi rodičia oslovili Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ten im dal za pravdu. "Zdravotná starostlivosť nebola pacientovi zo strany nemocnice s poliklinikou Revúca poskytnutá správne. Úrad uzavrel časť podania ako opodstatnenú. Výkonom dohľadu teda úrad zistil porušenie zákona," informovala hovorkyňa úradu Soňa Valášiková.

Ako je uvedené v znaleckom posudku, u chlapca došlo k  zástave dýchania po poruche drenážneho systému, ktorý odvádzal mozgovo-miechový mok. Podľa zistení úradu lekári neurobili včas vyšetrenia, ktoré by chybu odhalili a rovnako nezabezpečili včasný prevoz do nemocnice v Banskej Bystrici.

Výzva prezidentovi i premiérovi

Nešťastná matka sa preto rozhodla, že počas Vianoc pošle otvorený list prezidentovi, premiérovi a rovnako aj generálnemu prokurátorovi Slovenskej republiky, aby jej bolo umožnené napriek  premlčanej lehote pôrodné poškodenie dať prešetriť orgánom činným v trestnom konaní. "Spravím tak s odvolaním sa na Radbruchovu formulu a s poukázaním na postup nemocnice," povedala Elena s tým, že požaduje potrestanie vinníkov.

Elena chce v tejto zúfalej situácii pomôcť rodičom mŕtvych detí a obetiam pochybení lekárov. "Vyzývam verejne ľudskoprávne inštitúcie, aby sa postavili na moju stranu, aby obete pochybení lekárov, nemohli byť vystavené takýmto argumentom," dodala Elena, ktorá v utorok kontaktovala generálneho prokurátora.

Tragický príbeh

Keď bola Elena tehotná, ležala so synom v revúckej nemocnici, v ktorej nemali inkubátor, preto ju počas pôrodu prevážali sanitkou do Rimavskej Soboty. Maroškovi následne zakrvácal mozog, čiastočne ochrnul a do hlavy mu museli zaviesť hadičku na odvádzanie mozgovo-miechového moku. Od narodenia tak trpel ťažkým postihnutím - detskou mozgovou obrnou i autizmom, no jeho stav sa zlepšoval a rodičia sa tešili z každého nového pokroku. "Chodil, naučili sme sa spolu komunikovať tak, že nás vzal za ruku a doviedol k tomu, čo chce," vysvetľuje chlapcova mama.

Dva týždne pred smrťou v roku 2014 podstúpil v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici predĺženie šľachy na ochrnutej nohe, pretože sa mu rýchlym rastom krivila. V dobrom stave prepustili domov, o dva dni na to však začal zvracať a bol ospalý. Rodičia preto kontaktovali pediatričku, ktorá im vraj odporučila počkať. Keďže sa Maroškov stav nezlepšoval, jeho otec zavolal popoludní rýchlu zdravotnú pomoc. Tá ho previezla do revúckej nemocnice, kde sa chlapcovi ešte viac pohoršilo. 

Lekárka sa pýtala, ktorý gombík má zapnúť

Práve vo chvíli, keď bolo treba chlapca oživovať, sa prítomná lekárka v Revúcej podľa rodičov zachovala neodborne. "Jeho resuscitovanie, podľa popisu môjho manžela, ktorý bol so synom hospitalizovaný, prišla realizovať lekárka, ktorá sa okolostojacich pýtala, aký gombík treba na prístroji zapnúť," dodáva matka. Maroškovi sa našťastie po 17 minútach dýchanie obnovilo a vrtuľníkom ho previezli do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.

Tam však po vyšetreniach skonštatovali ťažké poškodenie mozgu a klinickú smrť, na čo Maroška v 29. marca 2014 odpojili od prístrojov, avšak bez súhlasu rodičov. "Slovenská republika porušila moje právo ako rodiča nesúhlasiť s odpojením môjho dieťaťa z prístrojov," povedala zúfalá matka.

Viac o téme: NemocnicaRevúcaMaroško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu