Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Záchranári v pohotovosti aj počas Vianoc: Neduhy, ktoré trápia Slovákov po sviatočnej večeri

Záchranári sú v službe aj na Vianoce Zobraziť galériu (2)
Záchranári sú v službe aj na Vianoce (Zdroj: OS ZZS)

BRATISLAVA - Naši záchranári sú v pohotovosti bez prestávky. Výnimkou pre nich nie sú ani Vianoce. Hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová priblížila, ako vyzerá Štedrý deň v slovenských záchranných službách.

Tiesňová linka 155 je v ôsmich krajských operačných strediskách k dispozícií nonstop. Naši záchranári si nevydýchnu ani počas najkrajších sviatkov v roku. Avšak ani u nich sa služba na Štedrý deň nezaobíde bez vianočného stromčeka, sviatočnej atmosféry a chutných medovníkov. „Služba na Štedrý deň začína malým rituálom. Kolegovia prídu skôr, aby si mohli pri výmene služieb popriať požehnané a pokojné sviatky a ihneď potom si sadajú za svoj pult, aby pomáhali pacientom,“ povedala Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska ZZS SR.

Vianočný stromček záchranári zdobia podomácky vyrobenými ozdobami. Popri zdobení si spoločne pospevujú vianočné koledy. Avšak čas na to, aby si spolu sadli k štedrovečernému stolu, nemajú. Po tom, čo si medzi sebou vymenia symbolické dary, sa venujú ľuďom. „Volania na tiesňovú linku neutíchajú ani počas vianočných sviatkov, dokonca v predvianočnom období evidujeme ich zvýšený počet,“ informovala Krčová a dodala: „Viac volajú seniori, žijúci osamelo, ale aj psychicky chorí ľudia, ktorým sa počas sviatkov zhorší zdravotný stav.“ 

Najčastejšie problémy ľudí na Vianoce

Prichádzajúce hovory 24. decembra na tiesňovú linku 155 sa týkajú väčšinou problémov so zažívaním, diétnych chýb, žlčníkových kolík a alkoholu. Všetky tieto faktory spôsobujú ľuďom zdravotné problémy a súvisia s nimi aj pády, úrazy a dopravné nehody. „Samozrejme, máme aj sporadické prípady, kedy volajúcich potrápi kostička v krku,“ povedala hovorkyňa ZZS SR.  

Záchranári a operátori sviatkujú až po tom, čo im skončí služba. Svojmu náročnému povolaniu prispôsobujú súkromný život. „Veľké ďakujem preto patrí aj ich rodinám za pochopenie a za všetky tie chýbajúce sviatočné chvíle, ktoré ich otcovia a mamy, synovia a dcéry, strávili v službe pomocou pre pacientov a nie v kruhu rodiny,“ uzavrela hovorkyňa. 

Viac o téme: ZáchranáriVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu