Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lekári svedkami zázraku: Ťažko postihnutá Evelinka už dokáže chodiť, no potrebuje vašu pomoc

Matka ťažko postihnutej Evelin prosí o pomoc, jej dcérka potrebuje ďalšiu liečbu  Zobraziť galériu (4)
Matka ťažko postihnutej Evelin prosí o pomoc, jej dcérka potrebuje ďalšiu liečbu (Zdroj: FB/Evelinka Blinová, fb/Lívia Radová Blinová)

OSTRATICE – Slovenskom pred rokmi otriasol prípad maličkej Evelin Blinovej, ktorá sa narodila s ťažkým postihnutím, ktoré odborníci prirovnávajú k detskej mozgovej obrne. Dnes má Evelinka osem rokov a urgentne potrebuje ďalšiu liečbu, a to siedmu v poradí. Jej matka prosí o pomoc.

Prípad postihnutej Evelin sme prvýkrát na Topkách medializovali pred troma rokmi. Dievčatko z Ostratíc pri Partizánskom sa narodilo s ťažkým postihnutím. Napriek tomu, že podstúpila šesť liečení, stále je plienkovaná a nerozpráva. Jej mentálny vývoj nekorešponduje s jej 8-ročnými rovesníčkami. Evelinkina matka Lívia Blinová bola preto nútená už druhýkrát odložiť plnenie školskej dochádzky. Evelinka momentálne navštevuje špeciálnu materskú školu v Partizánskom.

Evelinka Blinová oslávila 7. januára svoje ôsme narodeniny
Zobraziť galériu (4)
Evelinka Blinová oslávila 7. januára svoje ôsme narodeniny  (Zdroj: FB/Evelinka Blinová, fb/Lívia Radová Blinová)

Lívia na podporu svojej chorej dcérky založila stránku na Facebooku, kde ľudí prosí o pomoc. „Priatelia, aj tento rok by sme vás veľmi radi požiadali o 2 percentá pre Evelinku,“ napísala Lívia na facebookovú stránku - Evelinka Blinová.

Osemročná Evelin dosiaľ absolvovala šesť liečebných pobytov v ADELI Medical Center v Piešťanoch, ktoré sa špecializuje na liečbu pacientov s neurologickými poruchami pohybu. Odborníci z Medical Center tvrdia, že vďaka rehabilitáciám sa dnes vie Evelin postaviť na vlastné nožičky. Dokonca vie sama chodiť po rovine a s pomocou vyjde aj po schodoch. Aj napriek obrovskému pokroku, Evelinka je aj naďalej plienkovaná a nedokáže verbálne komunikovať.

Evelinka Blinová
Zobraziť galériu (4)
Evelinka Blinová  (Zdroj: FB/Evelinka Blinová, fb/Lívia Radová Blinová)

Evelinka na FOTO robí pokroky, opatrne chodí, ale ešte stále nerozpráva a nosí plienky

V súčasnosti je nutná ďalšia liečba v spomínanom rehabilitačnom centre. Podľa názoru neurológa, za jeden kalendárny rok by dievčatko potrebovalo štyri takéto liečby. Lívia Blinová ľudí prosí o 2-percentný finančný príspevok z daní, aby svojej ťažko chorej dcérke zabezpečila aspoň jednu liečbu. Slovenské zdravotné poisťovne preplácajú len základné lekárske úkony. Lívia tak všetky Evelinkine liečby hradí z vlastných zdrojov. Lívia je nesmierne vďačná za pomoc aj piešťanskému občianskemu združeniu Asociácia pomoci postihnutým APPA. V združení má Evelinka založené konto, na ktoré má možnosť každý dobrovoľník uhradiť 2 percentá zo svojej dane.

Evelinka so svojim malým bračekom
Zobraziť galériu (4)
Evelinka so svojim malým bračekom  (Zdroj: FB/Evelinka Blinová, fb/Lívia Radová Blinová)

Prosím prispejte aj tento rok darovaním 2 percent zo svojich daní, ktorými pomôžete Evelinke pri zaplatení ďalšieho liečebného pobytu, ktorý na Slovensku nie je hradený žiadnou zdravotnou poisťovňou napriek tomu, že iba špeciálne rehabilitácie a hyperbarická komora Evelinke pomáhajú vo vývoji a zlepšení jej zdravotného stavu,“ hovorí Lívia. Zároveň dodala, že s dcérkou je stále doma na opatrovateľskom príspevku a keď jej to zdravie umožňuje, navštevuje špeciálnu triedu materskej školy, ktorá je od nich vzdialená 10 kilometrov. V ostatné dni potrebuje celodennú opateru.

Viac o téme: PríbehEvelinkaBlinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu