Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

DOKUMENT, ktorý kotlebovcom naháňa strach! Takto rozpustili ich kamarátov neonacistov na FOTO

Kotlebovi a jeho strane hrozí zákaz. Zobraziť galériu (10)
Kotlebovi a jeho strane hrozí zákaz. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Nacistickej zberbe už raz súdy klepli po prstoch a môže sa to stať druhý raz. O tom, že to nie je vôbec vylúčené, nás presviedča prípad zo susedného Česka. Iba pred niekoľkými rokmi tam súd zrušil radikálov podobných kotlebovcom. Rozdiely pritom medzi obidvomi stranami hľadať iba ťažko. Čo je však zarážajúcejšie, zakázaná strana sa s kotlebovcami v súčasnosti "bratríčkuje" veselo ďalej.

Kotlebova strana by nebola prvá zrušená politická strana v našich končinách. Rovnaký osud postihol českú Dělnickú stranu pod vedením Tomáša Vandasa, ktorú označil za militantnú a rasistickú. Rozhodnutie padlo iba nedávno, v roku 2010. "Dělnickú stranu možno na základe jej programu označiť ako populistickú, xenofóbnu, homofóbnu, šovinistickú, prípadne vykazujúcu rasistické rysy," píše sa v odôvodnení rozsudku.

Sympatizanti DS s logami zakázanej strany
Zobraziť galériu (10)
Sympatizanti DS s logami zakázanej strany  (Zdroj: YouTube)

Vandas iba prednedávnom zavesil na Facebook fotku, kde zo straníckeho sekretariátu pózuje s poslancami Kotlebovej strany. "So slovenskými priateľmi sa pozeráme zatiaľ z balkónu straníckeho sekretariátu," napísal Vandas.

Zľava: Ján Mora, Tomáš Vandas, Stanislav Drobný (druhý sprava), Martin Beluský (prvý sprava)
Zobraziť galériu (10)
Zľava: Ján Mora, Tomáš Vandas, Stanislav Drobný (druhý sprava), Martin Beluský (prvý sprava)  (Zdroj: Facebook)

Vandas rád pózuje s kotlebovcami. Svedčia o tom fotky z vlastného Facebooku, kde ich nazýva priateľmi či dokonca "partnerskou" stranou.

Vandas rád pózuje s Marianom Kotlebom a ďalšími členmi ĽSNS
Zobraziť galériu (10)
Vandas rád pózuje s Marianom Kotlebom a ďalšími členmi ĽSNS  (Zdroj: Facebook)

Hlavné argumenty súdu proti týmto pravicovým radikálom hovorili o potláčaní demokracie, rasizme, xenofóbii, spolupráci s nacistami a nadväzovaním na národný socializmus, neonacizmus a podporu násilia. Navyše si vytvárala militantné oddiely. Návrh na zrušenie predložilo ministerstvo vnútra.

Vandas ich po navrhnutí zrušenia podporil verejne na Facebooku
Zobraziť galériu (10)
Vandas ich po navrhnutí zrušenia podporil verejne na Facebooku  (Zdroj: Facebook)

Radikáli mysleli aj na zrušenie a preto sa neskôr zaregistrovali pod názvom DSSS (Dělnická strana sociálni spravedlnosti). Na ich zjazde sa objavili aj kotlebovci. DSSS na jeden ich predvolebný zjazd prišiel podporiť aj podpredseda ĽSNS Martin Beluský. Mimoparlamentná strana v súčasnosti o sebe dáva vedieť najmä protestnými zhromaždeniami.

Tomáš Vandas
Zobraziť galériu (10)
Tomáš Vandas  (Zdroj: Facebook)

Prečo súd zrušil DS

- útok na demokraciu

- rasizmus, xenofóbia, neonacizmus

- nadväzovanie na Hitlera

- riešenie problémov násilím

Podobný slovník

Slovník, ktorý používala DS, má veľa spoločného s kotlebovcami. Členovia ĽSNS sa "preslávili" v minulosti antisemitskými a nenávistnými komentármi najmä na Facebooku. Keď sa na to prišlo, vymazali ich a dodnes ich zapierajú či bagatelizujú.

Spochybňovanie holokaustu a antisemitizmus

V minulosti napríklad písal poslanec ĽSNS Milan Mazurek, že o druhej svetovej sa učia iba rozprávky, pričom spochybňoval holokaust. "O tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách z židov," znel Mazurekov status. Inému poslancovi ĽSNS Stanislav Mizík sa nepáčilo, aké osobnosti vyznamenal prezident Kiska, pričom kádroval na židovského pôvodu.

Mazurekov škandalózny status
Zobraziť galériu (10)
Mazurekov škandalózny status  (Zdroj: Facebook)

Prokuratúra podala podnet

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal v stredu (24.5.) na Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie politickej strany Mariana Kotlebu ĽSNS. Generálna prokuratúra týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať Najvyššiemu súdu návrh na rozpustenie tejto politickej strany.

Jaromír Čižnár
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Ústavný súd už rieši

Najvyšší súd potvrdil prijatie návrhu Generálnej prokuratúry. Ten bol už pridelený príslušnému senátu-správnemu kolégiu. "Senát bude najprv skúmať, či sú splnené procesné podmienky konania. Bude doručovať žalobu na vyjadrenie žalovaného a až po naštudovaní rozsiahlej spisovej dokumentácie o žalobe rozhodne. Lehoty na rozhodnutie zákon Najvyššiemu súdu nestanovuje," uviedol hovorca súdu Boris Urbančík.

Kotlebovci nekomentujú

"Zatiaľ podnet politického prokurátora Čižnára nebudeme komentovať," reagoval poslanec ĽSNS Milan Uhrík. Kotlebovci sa chcú najskôr oboznámiť so spisom a zistiť, čo Čižnára viedlo k jeho kroku. "Ako politická strana sa, samozrejme, budeme snažiť obhájiť svoju existenciu," avizoval Uhrík. Nechce špekulovať, čo bude, ak stranu súd zruší. "Ale politickej činnosti sa len tak ľahko nevzdáme," poznamenal.

Kotlebovci v parlamente (Stanislav Mízik a Milan Mazurek)
Zobraziť galériu (10)
Kotlebovci v parlamente (Stanislav Mízik a Milan Mazurek)  (Zdroj: Vlado Anjel)

Keby Kotlebovu stranu súd zruší, poslanci by ostali v parlamente, akurát by sa nemohli združovať pod jej hlavičkou. Boli by z nich nezaradení.

Úprava zákona je kľúčová

Nemenej dôležitá však bude aj legislatívna úprava Zákona o politických stranách, ktorá automaticky zamedzí fungovaniu fašistických a otvorene extrémistických strán. "Dnešná právna úprava je absolútne nedostatočná, dôkazom je existencia samotnej strany Kotleba-ĽSNS, ktorú založili protidemokratické sily ako ideologického nástupcu v minulosti súdom rozpustenej Slovenskej pospolitosti," upozorňuje Juraj Miškov zo strany SKOK.

Viac o téme: DSĽSNSMarian KotlebaTomáš Vandas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu