Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koniec socialistického megaprojektu: Chruščovove paneláky zbúrajú, 1,6 milióna ľudí musí preč

Proti búraniu vypukli aj protesty.
Proti búraniu vypukli aj protesty. (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Horná komora ruského parlamentu dnes schválila návrh zákona o renovácii bytového fondu v ruskej metropole, ktorý však predpokladá zbúranie celých štvrtí bytových domov postavených v 50. a 60. rokoch a presídlenie 1,6 milióna ich obyvateľov.

Kontroverzný zákon, ktorý vyvolal viacero protestných akcií, podporilo 147 senátorov. Štyria členovia Rady federácie sa hlasovania zdržali, proti nebol nikto, informovali ruské štátne médiá.

Návrh zákona predtým v troch čítaniach schválila dolná komora parlamentu - Štátna duma. Zákon nadobudne účinnosť po podpísaní prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý počas nedávnej telefonickej priamej linky s občanmi naznačil, že tak urobí.

Väčšina obyvateľov týchto tzv. chruščoviek považuje ich zbúranie za porušenie svojich ústavných práv. Odmietajú sa vysťahovať zo štvrtí plných zelene do výškových budov na okraji mesta a tvrdia, že celý plán bude prospešný len pre stavbársku loby. Radnica však oponuje, že domy sú príliš zničené a ich údržba je finančne náročná.

Už v máji sa na protest proti týmto plánom moskovskej radnice konal v ruskej metropole protest, ktorý bol označený za najmasovejšiu nepolitickú akciu za uplynulé roky. Menšie protesty proti návrhu zákona sa vždy konali v deň, keď o ňom Štátna duma rokovala.

Viac o téme: ParlamentDumaRuskoMoskvaChruščovky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu