Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Študenti, povinné čítanie! Minister ohlásil čistky v školstve, tieto univerzity sú v ohrození

Niektorí tieto oslavy možno na svojej vybranej škole nezažijú
Niektorí tieto oslavy možno na svojej vybranej škole nezažijú (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Minister školstva Juraj Draxler spolu s predsedom Akreditačnej kominsie Ľuborom Fišerom zverejnili zoznam vysokých škôl, ktorým hrozí, že prídu o akreditáciu. Ak u nich nenastane do roka náprava, päť slovenských univerzít stratí titul univerzita. Za najväčší prepad kvality škôl považujú slabý vedecký výskum a nízku výkonnosť doktorandov.

Minister školstva Juraj Draxler a predseda akreditačnej komisie Ľubor Fišera na dnešnej tlačovke pohrozili univerzitám. Týmto piatim hrozí, že stratia titul univerzita. 

Katolícka univerzita v Ružomberku

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach.

"Pri týchto vysokých školách univerzitného typu v prípade, že do roka nedôjde k náprave, musí dôjsť k návrhu ministra školstva na odobratie titulu univerzita," uviedol to dnes minister školstva. Doplnil, že ide o dvihnutý prst od akreditačnej komisie. Univerzity majú na nápravu jeden rok.

Požadované kritériá nesplnila aj Vysoká škola manažmentu v Trenčíne, len tesne prešla Ekonomická univerzita v Bratislave. Akreditačná komisia sa zamerala na 22 vysokých škôl. "Priamo titul neovplyvňuje financovanie školy, ale všetky veci, ktoré sú za tým," doplnil minister. 

K špičkovým slovenským univerzitám patria tieto:

Slovenská technická univerzita v Bratislave

Univerzita Komenského v Bratislave

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Technická univerzita v Košiciach

V tesnom závese sú aj tieto univerzity:

Žilinská univerzita v Žiline

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Technická univerzita vo Zvolene 

Úlohou školstva má byť podľa ministra mapovať priestor a napomáhať rozvoju vysokých škôl. Šéf Akreditačnej komisie kriticky zhodnotil Ekonomickú univerzitu, ktorej vytkol, že jej doktorandi dopadli s najhorším hodnotením. "Mali by s tým niečo robiť," zdôranil.   

Za najväčšie víťazstvo komisie zhodnotil minister zníženie detašovaných pracovísk. Pôvodne ich bolo 110, teraz ich bude menej ako 20. Najviac, a to šesť, má Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, pri nej je tento počet podľa neho opodstatnený, pretože v zahraničí vykonáva záslužnú činnosť.

Najväčšou slabinou vysokých škôl je podľa zistených výsledkov slabšia alebo nedostatočná publikačná činnosť doktorandov, publikovanie veľa monografií iba v slovenskom jazyku. "Vysokoškolské prostredie treba čistiť, čistiť, čistiť," povedal minister školstva a doplnil, že to dlžíme ľudom, ktorí odvádzajú naozaj kvalitnú prácu, aby vo svete videli, že máme kvalitných vedcov. Negatívom je aj vysoký počet tzv. lietajúcich profesorov. 

Výsledky akreditácie rektor Trenčianskej univerzity čakal

Výsledky komplexnej akreditácie, ktorá hodnotila štúdium na 22 vysokých školách v rokoch 2008 až 2013, rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne očakával. Univerzita v Trenčíne sa totiž ocitla v päťke, ktorej hrozí, že príde o titul univerzity. Hodnotenie výsledkov výskumu, vývojovej a ďalšej tvorivej činnosti po fakultách je však v rámci komplexnej akreditácie výrazne lepšie ako v predchádzajúcom období, uviedol rektor univerzity Alexandra Dubčeka Jozef Habánik.

Komplexná akreditácia Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne sa začala 1. júla 2014. V rámci tohto procesu požiadala univerzita o akreditáciu 26 študijných programov, z toho 16 na prvom, sedem na druhom a tri na treťom stupni štúdia. Podľa vyjadrenia Akreditačnej komisie úspešne vyhovelo požiadavkám akreditácie 24 študijných programov, pričom v dvoch programoch je potrebné v priebehu roka navrhnúť nového garanta, vysvetlil rektor univerzity. "V týchto študijných programoch všetci študenti riadne pokračujú v štúdiu a univerzita má právo udeľovať akademické tituly vo všetkých 26 predložených programoch," doplnil. Ako pokračoval, "úspešnosť spôsobilosti univerzity uskutočňovať akreditované študijné programy je 92,31 percenta, čo svedčí o kvalite a mimoriadnej pripravenosti na proces komplexnej akreditácie".

Trenčianska univerzita v súčasnosti aktívne pracuje na napĺňaní kritéria, podľa ktorého má mať k 31. októbru 2013 študentov doktorandského štúdia v najmenej v 60 percentách oblastiach výskumu, v ktorých má akreditovaný študijný program, pričom oblasti výskumu sa posudzujú samostatne po jednotlivých fakultách. "Máme pripravenú žiadosť o akreditáciu ďalšieho študijného programu tretieho stupňa, čím zvýšime počet oblastí výskumu, v ktorých máme študentov doktorandského štúdia," uviedol Jozef Habánik.

V zrozumiteľnej reči to podľa neho znamená, že univerzita má akreditované tri doktorandské programy a k naplneniu kritéria je potrebné mať akreditované štyri. Univerzita s týmto problémovým kritériom počítala. "Ide o nové kvantitatívne kritérium, známe od apríla 2013, avšak jeho pôsobnosť bola stanovená pre celé obdobie rokov 2008 až 2013. De facto, na jeho naplnenie zostávalo len sedem mesiacov a preto sme aj avizovali, že nebude možné ho za taký krátky čas z našej strany naplniť. Predpokladám však, že sa tak stane v priebehu krátkeho času," opísal situáciu šéf univerzity v Trenčíne. Škola hneď po zverejnení kritéria začala pracovať na prípravách akreditácie študijného programu na treťom stupni štúdia v oblasti spoločenských vied. "Univerzita má vysokú pravdepodobnosť, že v najbližšom období získa práva na udeľovanie akademického titulu PhD. v ďalšej oblasti výskumu, čo bude znamenať aj naplnenie spomínaného požadovaného kritéria," uzavrel Habánik.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Viac o téme: UniverzitaŠkolstvoAkreditácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu