Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko: 36. najlepšia krajina sveta!

Slovensko v rebríčku životnej úrovne skončilo na 36. mieste na svete. Na mape ďalej uvádzame umiestnenia vybraných krajín Zobraziť galériu (7)
Slovensko v rebríčku životnej úrovne skončilo na 36. mieste na svete. Na mape ďalej uvádzame umiestnenia vybraných krajín

BRATISLAVA - Podľa rebríčka magazína International Living patrí Slovensko do prvej 50-ky krajín s najlepšou životnou úrovňou na svete. Vo svetovom rebríčku sme strácali body najmä v oblasti ekonomiky, nedostatočnej infraštruktúry a samotnej polohy krajiny. Ako sme však na tom v porovnaní so susedmi a čo si o umiestnení myslia samotní Slováci?

Rebríček 193 najlepších krajín sveta pre život zostavil nedávno magazín International Living. Slovensko v ňom skončilo na 36. mieste. Pri umiestnení jednotlivých krajín sa rozhodovalo na základe deviatich kategórií: lokalita, náklady na život, kultúra a možnosti na trávenie voľného času, ekonomika, životné prostredie, zdravie, infraštruktúra, bezpečnosť a podnebie.

Na vrchole rebríčka skončilo Francúzsko, ktoré získalo extra body za rýchlovlaky TGV, úroveň kultúry, kvalitné lyžiarske strediská a pláže či teplejšiu klímu.

Pred Slovensko sa prebojovali krajiny ako Panama, Mexiko či Argentína. Za nami však skončili napríklad Veľká Británia a Poľsko. Body sme strácali najmä za ekonomiku či nedostatočnú infraštruktúru. Naopak, vynikli sme v kategóriách životné prostredie a bezpečnosť. Podľa odbor níkov môžu byť niektoré hodnotenia krajín len veľmi všeobecné. „Napriek tomu, že všeobecne môže byť niektorá krajina dobrým miestom pre život, nemusí platiť, že sa v nej všetkým obyvateľom žije dobre,“ tvrdí Martin Chren z Nadácie F. A. Hayeka. Podľa neho je kvalita života zároveň veľmi subjektívnym ukazovateľom.

„Ako obyvatelia ťažko môžeme ovplyvniť podmienky typu lokalita či podnebie. Prosperita krajiny závisí do veľkej miery od ekonomickej slobody. Čím slobodnejšie môžu občania nakladať so svojím životom a majetkom, čím lepšie fungujú súdy a vláda, tým vyššiu životnú úroveň dosahujú občania,“ dodáva Chren.

Naopak, medzi krajiny, kde sa žije najťažšie na svete, patria podľa rebríčka magazínu International Living Irak, Somálsko, Jemen, Sudán a Afganistan.

SLOVENSKO VERZUS SUSEDIA

Slovensko má v porovnaní s Českom (27. m.) lepšie výsledky v ekonomike a životnom prostredí, naopak, zaostáva v kultúre či infraštruktúre. Rakúsko (15. m.) nás porazilo v kategórii ekonomika a zdravie. Poľsko (44. m.) na nás stráca v hospodárskych výsledkoch a infraštruktúre, u severných susedov sú zas ale nižšie životné náklady. Maďarsko (26. m.) nás v rebríčku predbehlo aj kvôli tomu, že vyniká v kategóriách kultúra, zdravie a bezpečnosť. Slovensko je spomedzi krajín V4 aj najlepšou krajinou na podnikanie, na svete skončilo rovnako na 36-om mieste. Tento fakt vyplýva zo správy Svetovej banky Doing Business 2007.

Anketa: Čo na Slovensku milujeme a nenávidíme my!


Slovensko: 36. najlepšia krajina
Zobraziť galériu (7)
Anežka Dobiášová (82), dôchodkyňa, Bratislava:
- Vo vlastnej krajine sa musí páčiť. Malo by byť menej vrážd a násilia. Nie každému je dobre, kto pracuje, žije lepšie, ale kto nie, nemá peniaze.
Slovensko: 36. najlepšia krajina
Zobraziť galériu (7)
Monika Albrechtová (19, vpravo), Jana Bajbarová (19), študentky, Bratislava:
- Páčia sa nám slovenskí chalani. Zmeniť by sa mohol systém maturít aj zdravotníctvo, niekedy má človek nedostatočnú starostlivosť.
Slovensko: 36. najlepšia krajina
Zobraziť galériu (7)
Monika Suchardová (26), na materskej, Košice:
- Páči sa mi všetko, nemôžem sa sťažovať. Jedine mladé rodiny majú problémy s bývaním a mohla by sa zlepšiť situácia mamičiek na materskej dovolenke.
Slovensko: 36. najlepšia krajina
Zobraziť galériu (7)
Jarmila Ivanová (16), študentka, Košice:
- Ak by sa zlepšili životné podmienky, hlavne viac práce a peňazí a mladí ľudia by nemuseli cestovať do zahraničia, určite by sme získali aj lepšie ohodnotenie.
Slovensko: 36. najlepšia krajina
Zobraziť galériu (7)
Ivan (45) a Viera Faškovci (35), Veronika (9) a Samko (1), Banská Bystrica:
- Na Slovensku sú nízke mzdy, materské a celkovo zlé podmienky pre matky, ktoré sú doma s malými deťmi. Máme však krásnu prírodu.
Slovensko: 36. najlepšia krajina
Zobraziť galériu (7)
Pavol Filipko (25), Banská Bystrica:
- Keď to porovnám so zahraničím, je tu omnoho pokojnejší a menej uponáhľaný život. Na Slovensku sú však vysoké ceny a nedá sa tu zohnať veľa vecí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu