Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenské mimovládky sa boja ukrajinských reaktorov: Nechceme ďalší Černobyľ!

Černobyľ
Černobyľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenské mimovládne organizácie poukazujú na riziká plánovaného ukrajinského zámeru predĺžiť životnosť svojim 15 jadrovým reaktorom zo sovietskej éry.

Ako informovala PR manažérka organizácie Človek v ohrození Eva Sládková, licencie prvým dvom reaktorom už predĺžili bez verejného posúdenia vplyvov na životné prostredie, čím Ukrajina porušila medzinárodné právo. Ďalšie dva reaktory sú podľa mimovládok na rade v tomto roku, prvý už zrejme o pár týždňov. Organizácie CEE Bankwatch Network, Človek v ohrození, Greenpeace Slovensko, VIA IURIS a Zelená koalícia preto ministerstvu životného prostredia doručili výzvu, aby iniciovalo proces cezhraničného posudzovania vplyvov predlžovania životnosti ukrajinských reaktorov na životné prostredie. Podobné výzvy adresovali svojim vládam aj organizácie v ďalších krajinách Európskej únie, v Maďarsku, Rumunsku a Slovinsku.

"O mesiac bude výročie černobyľskej havárie, chceme, aby sa podobný incident nezopakoval," povedala Dana Mareková z CEE Bankwatch Network. "Ukrajina už pri predlžovaní životnosti reaktorov v Rivnom porušila medzinárodné právo, preto je potrebné, aby sa inštitúcie v našom mene domáhali cezhraničných konzultácií." Bezpečnosť jadrových reaktorov podľa aktivistov výrazne klesá s pribúdajúcim vekom.

Ukrajina je aktuálne v dodávke jadrového paliva aj vývoze vyhoreného paliva plne závislá od Ruska. "Chápeme zložitú situáciu, v ktorej ukrajinský energetický sektor je, ale napriek tomu je veľmi potrebné opatrne postupovať pri akomkoľvek takomto projekte, stanoviť jasné pravidlá a postup, aby sa tieto nespoľahlivé zdroje čím skôr mohli nahradiť, prípadne vyradiť, a ak nie sú potrebné, uzavrieť," povedal Roman Havlíček z organizácie Zelená koalícia. Predlžovanie životnosti ukrajinských jadrových reaktorov o 20 rokov podľa mimovládnych organizácií vyžaduje štandardný proces cezhraničného posúdenia vplyvov na životné prostredie, to je jediný efektívny spôsob, ako sa k projektu môžu vyjadriť ľudia z okolitých krajín. K takému postupu je viazaná aj pôžička od Európskej banky pre obnovu a rozvoj a Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (EURATOM). Každá z týchto inštitúcií podľa aktivistov poskytuje na ukrajinský jadrový projekt 300 miliónov eur. 

Dohodu o financovaní predĺženia životnosti jadrových reaktorov podpísala Ukrajina s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj a EURATOM v roku 2013. Týka sa 15 reaktorov v atómových elektrárňach Rivno, Záporožie, Južnoukrainsk a Chmelnitski. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu