Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nové zistenie v prípade nelegálneho tunela z Ukrajiny: Na Slovensko pašovali elektrinu!

Bratia Michail a Vasiľ Maleshovci Zobraziť galériu (3)
Bratia Michail a Vasiľ Maleshovci (Zdroj: Foto: szp.org.ua)

UŽHOROD – V júli minulého roku sa colníkom v spolupráci s policajtmi podarilo odhaliť 700 metrový podzemný tunel medzi Vyšným a Nižným Nemeckým a ukrajinským Užhorodom. Prostredníctvom neho páchatelia prepravovali cigarety a osoby a takto sa nelegálne obohacovali. Na Ukrajine odsúdili dvoch bratov, na Slovensku dostal podmienku jeden muž a trestné stíhanie je prerušené. Podľa ukrajinských médií, však tunel slúžil aj na pašovanie elektriny.

Bývalý špión pre hraničné služby v regionálnom centre Užhorodu v Zakarpatskej oblasti Michail Temnov má svoje vlastné vysvetlenie pre pašerácky tunel. "Aby bolo možné začať výstavbu tunela, bolo potrebné zmeniť celú trafostanicu. Na celej ulici bol v tom čase nedostatok elektriny, ľudia sa sťažovali. Preto celú trafostanicu vymenili za silnejšiu. Bolo to práve v rokoch 2006-2007, kedy bol postavený tunel,“ vysvetľuje Michail Temnov.

Ako uvádzajú ukrajinské média, v materiáloch kriminálnej správy je uvedené, že tunel pracoval na princípe vláčika so 16-timi vagónmi. Fungoval však na batérie. Pozdĺž tunela ale boli položené káble, ktoré viedli na Slovensko. Otázne je, prečo ich tam niekto osadil. Dá sa preto predpokladať, že páchatelia sa zaoberali aj prenosom, lepšie povedané pašovaním elektrickej energie z Ukrajiny.

„Keď som vzniesol otázku, ako to bolo s platením a odberom na konkrétnom mieste, všetci opýtaní sa rozčuľovali, že si nevedeli ustrážiť spotrebu elektrickej energie počas celého roka. Keď som sa začal touto otázkou zapodievať, prišli za mnou konkrétni ľudia z elektrární a prosili ma, aby som o tom vôbec nerozprával,“ tvrdí Temnov.

Ďalej hovorí, že okrem cigariet sa cez tunel pašovali aj starožitnosti. Popiera tvrdenia, že cez tunel prepravovali drogy a nelegálnych migrantov: „Pasy migrantov iba podhodili, aby sa nehovorilo o tom, že sa tam pácha hospodárska trestná činnosť. Ak by sa to potvrdilo, celý spis by putoval na generálnu prokuratúru. Páchatelia však potrebovali, aby všetko ostalo na miestnej príslušnosti v Užhorode. V Kyjeve by celé vyšetrovanie bolo ťažko zahladiť,“ vysvetľuje Temnov.

Cez tento 700-metrový úzky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na Ukrajine padol rozsudok pre dvoch bratov

V júli minulého roka slovenskí colníci v spolupráci s policajtmi našli koniec tunela, ktorým pašeráci prepravovali cigarety. Začiatok našli na ulici Záporožskej v Užhorode. Tunelom prechádzal vláčik so 16-timi vagónmi. Koncom septembra mestský súd v Užhorode vyniesol rozsudok pre bratov Michaila a Vasiľa Maleshovcov. Dostali trojročnú podmienku.  

Súd v Užhorode rozhodol o osude mužov, ktorí kopali podzemný tunel z Ukrajiny na Slovensko. Zadržali ich ešte v auguste 2012. Bratia Michail a Vasiľ Maleshovci boli odsúdení podmienečným trestom. Na súde sa obaja priznali k trestnej činnosti a k tomu, že tunel kopali. Rovnako pred senátom uviedli, že tunel využívali na prepravu kontrabandu. Ako obaja vysvetlili, ich úlohou bolo dávať pozor na dom, v ktorom bývali. V ňom bol totiž nájdený tunel. Po skončení pojednávania obaja vyšli zo súdu a ďalej si užívajú slobodu, dostali totiž len podmienku.   

Ako informoval ukrajinský portál szp.org.ua, pozemok na ktorom bol nelegálny tunel, mal rozlohu 0,04 hektára. V roku 2005 až 2006 bol predaný za účelom vykopania rybníka. Namiesto rybníka sa však začal kopať podzemný tunel.

Cez tento 700-metrový úzky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinskí experti potvrdili, že vŕtanie podzemnej šachty nemohlo začať na územia Ukrajiny, ale na Slovensku. Vyšetrovaním bolo dokázané, že výstavba  tunela stála viac ako 15 miliónov hrivien, čo predstavuje približne 3 milióny eur. Odkiaľ sa u bežných podnikateľov z Karpát nabral taký majetok na značnú investíciu sa vyšetrovaním nepodarilo zistiť. Preto sa dá veriť výpovediam bratov, že im pomohol neznámy človek. Tak isto nie je známe množstvo kontrabandov, ktoré previezli z Ukrajiny na Slovensko. Obaja bratia priznali len to, že poskytli svoj rodinný dom, z ktorého kontraband pracoval. Ďalej sa priznali k 13 100 kartónom falošných cigariet, ktoré boli zaistené počas razii na Slovensku v ústí tunela a k 40-tim škatuľkám cigariet tej istej značky, ktoré našli v ich dome v Záporoží.

Súd bratov zaviazal aj pokutou 2533 dolárov, pretože porušili zámer. Pôvodne mali postaviť rybník. Pozemok s domom a zvyškami po tuneli vrátili mestu.

Na Slovensku dostal trojročnú podmienku Tomáš Vagaši (59) za porušenie predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru, no odvolal sa. V čase policajnej razie ho prichytili na pozemku. „Vyšetrovateľ trestné stíhanie prerušil v zmysle Trestného poriadku, nakoľko sa nepodarilo zistiť skutočnosti potrebné na vznesenie obvinenia konkrétnej osobe. Ak sa však objavia nové skutočnosti, budeme vo vyšetrovaní pokračovať,“ uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Tunel bol z našej strany zasypaný, to isté spravila aj ukrajinská strana. „Monitorovanie územia na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici prebieha nepretržite, v prípade potreby prijímame adekvátne opatrenia,“ doplnila Baloghová.

Tunel mal 700 metrov, jeho vykopanie a spustenie trvalo celý mesiac. Je predpoklad, že za rok vedel zarobiť až 50 miliónov eur. Okrem odsúdených ukrajinských bratov boli v tejto kauze na Kryme zadržaní aj ďalší dvaja muži (vo veku 46 a 38 rokov), sú tiež podozriví.   

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu