Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pašerácky tunel z Ukrajiny na Slovensko má 700 metrov: Takýto nemajú ani narkobaróni v Mexiku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na slovensko-ukrajinskej hranici fungoval minimálne jeden rok 700 metrov dlhý tunel, ktorým sa z Ukrajiny pašovali tabakové výrobky a možno aj osoby.

Tunel medzi Vyšným a Nižným Nemeckým a ukrajinským Užhorodom je v hĺbke asi šesť metrov. Na tlačovej besede o tom informoval minister vnútra Robert Kaliňák, minister financií Peter Kažimír, šéf polície Tibor Gašpar a riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Jozef Luterán.

"Ide o prípad veľmi podobný ako vystrihnutý z filmu z mexicko-americkej hranice," uviedol Kažimír. Pri zaistení polícia odhalila viac než 13-tisíc kartónov výrobkov, podľa Kažimíra bol pri tuneli pohyb sledovaný dva až trikrát týždenne. Za celý čas fungovania tunelu mohlo podľa neho dôjsť k úniku až 50 mil. eur na spotrebnej dani z tabaku. Odhalenie prípadu je výsledkom úzkej spolupráce Ministerstva financií SR, Ministerstva spravodlivosti SR a Ministerstva vnútra SR. Akciu vykonali členovia špeciálnej jednotky, ktorá nesie názov Daňová kobra. "Pozostáva zo špecialistov kriminálneho úradu a takisto špecialistov Policajného zboru a ich vyšetrovateľov," spresnil Kažimír.

Popri legislatívnych úpravách je špeciálny tím na potieranie daňových únikov druhým krokom, ktorý má zabezpečiť zvýšenie výberu daní. Podľa Kaliňáka je odhalenie tunela len prvým kamienkom v mozaike a ďalšie zásahy budú nasledovať. "Máme rozpracovaných niekoľko prípadov podobného a aj väčšieho rozsahu z pohľadu objemu," podotkol Kaliňák.

Mexické organizované zločinecké skupiny pravidelne kopú tunely na pašovanie marihuany a kokaínu do Spojených štátov. Za ostatných päť rokov americké orgány objavili približne 80 takýchto tunelov. Jeden z nich mal 230 metrov a začínal sa v suteréne obchodu v meste San Luis Río Colorado v mexickom štáte Sonora a končil sa pod obchodom v meste San Luis.

Tunel z Ukrajiny



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu